"Devlet adına alım yapmak yerine 2009’da “Yeni Fındık Stratejisi” ile fındıkta dekar başına 150 lira doğrudan ödeme kararını 3 yıl uygulayan Hükümetimiz, bu desteği 3 yıl daha uygulayacak. İlgili karar bugün Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
2012 yılı ürünü için 150 TL/da, 2013 yılı ürünü için 160 TL/da ve 2014 yılı ürünü için 170 TL/da alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacaktır.
2012 yılı ürünü alan bazlı gelir desteği başvuruları; 1 Ocak - 31 Aralık 2012 tarihleri arasında çiftçi kayıt sistemi ve fındık kayıt sistemine kayıtlarım yaptırmış veya güncellemiş olmak kaydıyla bu Kararın yayımı tarihinden itibaren başlar ve 30/4/2013 (Nisan ayı sonu) tarihi mesai bitiminde sona erecektir.
Bu Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğ ile belirlenecektir.
Hükümetin “Yeni Fındık Stratejisi” kapsamında 2009–2010 ve 2011 üretim yılında fındık üreticilerine her yıl dekar başına 150 lira ödeme yapıldı. Üç yılda fındık üreticilerine yapılan alan bazlı destek ödemesi 2 milyar liranın üzerinde oldu.
İlimizde Trabzon’da ise bu üç yıl boyunca devam eden Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği (FABD) ile yıllık ortalama 58.000 civarında çiftçimize toplamda 259.498.890 TL ödeme yapılmıştır. İlimize yapılan son üç yıldaki toplam tarımsal destek miktarı 312.153.356 TL. Olmuştur.
“Yeni Fındık Stratejisi” başarılı bir uygulama olmuştur. Bazı eksiklikleri olsada, Fındık dikim alanlarının daraltılması ve alternatif ürünlere yöneltmede başarısız olan bu strateji alan bazlı destekte başarılı oldu. Bu nedenle başarılı olmuş bu politikanın devam etmesi çok önemli. Yeni Fındık Stratejisi’nde yer alan ancak uygulanmayan Lisanslı Depoculuk uygulaması da yaşama geçirilmelidir.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından, yurt genelinde olduğu gibi ilimiz çiftçisine tarımsal destekler yalnızca Fındık ile sınırlı kalmayıp yapısal dönüşümü sağlayacak kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında; Tarım - sanayi entegrasyonu odaklı olarak tarıma dayalı sanayiye Sanayici katkısı ile toplamda 21.788.684 TL lik yatırım gerçekleşmiştir. Aynı projeler kapsamında, çevreyi korumak, üreticilerimize yeni teknoloji transferi ve mekanizasyonu yaygınlaştırmak amacıyla toplamda 3478 üreticimize üretici katkısı 13.308.166 TL’lik’ makine- ekipman desteği yapılmıştır.
İlimiz şartlarının organik fındık üretmeye elverişli oluşu bir fırsat olup, üreticilerin ürünlerini piyasa sürme mecburiyetini ortadan kaldıran lisanlı depoculuk sistemi yaygınlaştırmalıdır. Ayrıca piyasa sinyallerini dikkate alan üretim politikaları ile fındığımızın Pazar değeri artırılmalıdır.
İlimizde yapılan bu tarımsal desteklemeler yaklaşık olarak üretici ailesi olarak 300.000 kişiye ulaşmıştır. Ayrıca onlarca değişik sektöre katkı sağlayarak ilimiz ekonomisine ciddi bir hareketlilik kazandırmış olup bundan sonra ki yıllarda da bu desteklemelerin devam edecek olması çiftçimize verilen değerin en önemli göstergesidir.