Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
Nizamettin Bekar Yazdı! BAŞKAN ZORLUOĞLU’NDAN MEVLİD KANDİLİ MESAJI Adem Çelik'ten Kutlama Mesajı SELAMİ SAĞIR'DAN KANDİL MESAJI EGEMEN BAŞKAN'DAN KANDİL KUTLAMASI SEBAT YÖNETİMİ VALİ YILDIRIMLA İki üniversite arasındaki iş birliği imkânları görüşüldü AKMESTEK- KIZILAY BİRLİKTELİĞİ Hastane Personeline Alzheimer Hastalığı Eğitimi Çiçeklidüz Muhtarı Mustafa Birici Kandil Mesajı Yayınladı.. MEVLİD KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN ACISU'DA ASFALT ÇALIŞMASI Trabzon'da stat krizi! Hakkında Onlarca Yıl Hapis Cezası Olan Şahıs Trabzon'da Yakalandı! Erol Gedikli İktidara Yüklendi Eren ve Çelebi’den Gürcistan Başkonsolosu Japaridze’ye teşekkür plaketi Emniyet Müdürü Başlamıyor Ahi Evren Dede Camisinde mevlit okutuldu, lokma dağıtıldı SOSYAL GÜVENLİK VAZGEÇİLMEZ BİR HAKTIR TERTEMİZ BİR AKÇAABAT İÇİN ÇALIŞIYORUZ
BAŞKAN ZORLUOĞLU’NDAN MEVLİD KANDİLİ MESAJI
BAŞKAN ZORLUOĞLU’NDAN MEVLİD KANDİLİ MESAJI
 
SEBAT YÖNETİMİ VALİ YILDIRIMLA
SEBAT YÖNETİMİ VALİ YILDIRIMLA
 
MEVLİD KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN
MEVLİD KANDİLİMİZ MÜBAREK OLSUN
Yazıcı:Dünya Gıda Gününü kutladı
 

Yazıcı:Dünya Gıda Gününü kutladı

TRABZON BÖLGESİ (Trabzon, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Rize) VETERİNER HEKİMLERİ ODASI BAŞKANLIĞI 16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

16 Ekim 2012 Salı 20:09
Yazdır

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 16 Ekim'i Dünya Gıda Günü olarak kabul etti. Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde,  gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmeye çalışılmaktadır. FAO bu yıl Dünya Gıda Günü temasını “ Beslenmenin Anahtarı Tarımsal Kooperatifler” olarak belirlemiştir.

Dünyada üretilen gıda maddeleri artan nüfusa yeterli olmamakta, her yedi kişiden biri yetersiz  beslenmektedir. Bu gün dünya üzerinde yaşayan 1 milyar nüfus açlıkla bir o kadar insan ise dengesiz ve sınırsız gıda tüketimi yani obeziteyle karşı karşıyadır.

Hızla artan dünya nüfusu ve büyüyen açlık sorunu, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlayacak politikaların önemini arttırmıştır. 2050 yılına  kadar 9 milyardan fazla insanın beslenmesi için gerekli ek gıdanın önemli bir bölümünün küçük toprak sahipleri tarafından üretilebileceğine dair  geniş bir mutakabat söz konusudur. Tarım, hayvancılık, balıkçılık ve ormancılıkla uğraşan bu toprak sahiplerinin  tarımsal üretimden vazgeçerek şehirlere göç etmesi engellenmeli, etkin bir örgütlülük içinde  üretime katkıda bulunması sağlanmalıdır. Tarımsal kooperatifler, küçük ve atıl durumdaki  topraklarda üretimin arttırılmasıyla dünyadaki açlık sorununun çözümünde anahtar rol üstlenmekle birlikte; tarladan sofraya güvenilir, sürdürülebilir ve izlenebilir  gıda teminini de mümkün kılmaktadır. Bu nedenle kooperatiflerin, üretici örgütlerin ve diğer kırsal kuruluşların desteklenmesi ve bunlara yatırım yapılması gerekmektedir.

Dünyada yaşanan küresel krizler ülkemizde yıllardan beri var olan yetersiz ve dengesiz beslenme sorununu daha da artırmıştır. Bir toplumun gelişmişlik seviyesi fertlerinin tükettiği hayvansal gıdaların miktarı ile doğru orantılıdır. Ülkemizde tüketilen et, balık, süt, yumurta gibi değerli protein kaynakları miktarının gelişmiş ülke verileri ile karşılaştırıldığında çok geride olduğu görülecektir. Bu sebepten dolayı Türkiye’de 0-5 yaş grubu çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, demir yetersizliği anemisi, raşitizm;  okul çağı çocuk ve gençlerde zayıflık ve şişmanlık, demir yetersizliği anemisi, vitamin yetersizlikleri, iyot yetersizliği hastalıkları, diş çürükleri;  yetişkin kadınlarda zayıflık ve şişmanlık, demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları, vitamin yetersizlikleri; yaşlılarda beslenmeye bağlı kronik hastalıklar sık görülmektedir.

Toplumunun beslenme durumunu ve sağlık durumunu düzeltmek ve geliştirmek hükümetlerin görevidir. Ülkemiz geniş coğrafyası, iklim özellikleri ve üç tarafındaki denizleri ile hayvansal üretim açısından önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen yanlış tercih yapılarak uygulanan tarım politikaları nedeniyle hayvansal üretim geliştirilememektedir.

Tarım Politikaları oluşturulurken halk sağlığı da göz önüne alınmalıdır. Gıda sanayi, sağlık sektörü işbirliği geliştirilmelidir. Ülkedeki beslenme sorunlarına çözüm getirilecek ürünler (düşük kalorili ürünler, zenginleştirilmiş ürünler) üretilmelidir. Hükümetler besinleri fiyatlandırırken, besinin insan sağlığı üzerine etkisini ve toplumun yeterli ve dengeli beslenmesindeki önemini de göz önüne almalıdırlar. Halkın beslenmesinde önem taşıyan besinlerin üretiminin teşvik edilmesi ve vergilendirilmede buna dikkat edilmesi

gereklidir. Gıdanın geleceği, ülke nüfusunun beslenmesi ulusal bir politika olmalı, bu bakımdan tümüyle yabancı işletmelere bırakılmamalıdır.

Tüm dünyanın omuz omuza olduğu,  politikalar  ürettiği ve açlığın bittiği bir dünya  umuduyla “Dünya Gıda Gününüzü ” kutlarız.

Anahtar Kelimeler: TRABZON, BÖLGESİ (Trabzon, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Rize) VETERİNER, HEKİMLERİ, ODASI, BAŞKANLIĞI 16, EKİM, DÜNYA, GIDA, GÜNÜ, BASIN, AÇIKLAMASI
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1396 Yıldırım Bayezid, Niğbolu Zaferi'ni elde etti.
1561 Şehzade Bayezid idam edildi.
1911 İtalya, Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti.
1925 İstanbul'da, tulumbacı teşkilâtının yerine, modern motorlu itfaiye teşkilâtı kuruldu.
1950 Birleşmiş Milletler askerleri Kore'de Seul'u ele geçirdi. (Bkz. Kore Savaşı)
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur