Dünya ticaretinin büyük bir bölümünü tek başına gerçekleştiren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile ticaret yapmanın yolları keşfediliyor.
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık başkanlığında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda, Doğu Karadenizli işadamlarının çıktığı bir haftalık ABD iş görüşmeleri ziyaret programında iş görüşmeleri her iki taraftan da ilgi ile karşılandı. İş adamları Washington’da Ronald Reagan Uluslararası Ticaret Merkezi’nde ve New Jersey’de bulunan Amerikan Türk Ticaret Odası’nda karşılıklı iş adamları görüşmeleri yapıldı.
Washington Büyükelçisi Namık Tan; “Karadenizliler Girişkendir, Doğru Bir Adım Attılar”
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD ile Türkiye’nin siyasi ilişkilerinin çok ilerlediğini, ancak ekonomik açıdan ilişkilerimizin aynı seviyede gelişmediğini söyledi. Ekonomik olarak potansiyelin çok gerisinde bulunulduğunu, bunun da birçok sebebi olduğunu aktaran Büyükelçi Tan, “Burada çok büyük imkanlar var. Yeter ki aradaki bilgi eksikliği giderilsin. O açıdan bakıldığında sizin buraya yapmış olduğunuz ziyareti çok önemsiyorum. Gerçekten de bu programın gerçekleşmesine vesile olan her kimse veya hangi kuruluş ise onu da tebrik ediyorum. İlişkilerimizi güçlendirmemiz, çeşitlendirmemiz, potansiyeli en üst seviyede tutmamız lazım. Özellikle ticari anlamda bu sene sanıyorum 20 milyar dolar bir ticaret hacmine ulaşmış olacağız. Bu da dengesiz. Hiç kimse bu kadar az ve dengesiz ticareti kabul etmemeli. 4,5 milyar dolar civarında mal satıyoruz ABD’ye, 16,5 milyar dolar civarında da ABD’den mal alıyoruz. Bu maalesef hem beklenilen hem de iki ülkenin potansiyelinin çok çok gerisinde” dedi. Bu durumun başlıca nedeninin, ABD’de kar marjlarının çok düşmesi ve standartların çok yükselmesi olduğunu ifade eden Büyükelçi Tan, özellikle bazı malların satışını yapmak için yatırım yapmak gerektiğini belirterek buzdolabı satmak için elektrik sisteminin 220 volttan hemen 110 volta değiştirilmesini örnek olarak gösterdi.
Büyükelçi Tan; “ABD Sizi Abat Edecek Potansiyele Sahiptir”
ABD ile ticaret yapmak için bazı merkezler açılması gerektiğini dile getiren Büyükelçi Tan, konuşmasına şöyle devam etti: “Ancak buradaki yatırımları ve prosedürü tamamladıktan sonra, sadece burada bir kişiyi veya bir kuruluşu da abat edebilir bir potansiyel bulunmaktadır. Burada bizler hepinize en büyük yardım ve desteği vermeye hazırız. İhtiyaçlarınız ve yapabileceklerimiz ne ise bunu yapmaya hazırız.”
Heyet New Jersey’de
ABD’deki bir haftalık programın Washington bölümünü tamamlayan heyet, daha sonra karayolu ile ABD’nin en büyük lojistik limanları olan 95 nolu karayolu üzerindeki Baltimor ve Elizabeth Limanlarını ziyaret etti. Bu karayolu hattında bulunan alış veriş merkezi Atlantik City’de incelemede bulunan heyet üyeleri, ardından New Jersey’e geçti.ATKOM Başkanı Prof. Dr. İhsan Işık tarafından heyete Türkiye ABD ilişkileri ve ekonomik potansiyeli hakkında bilgilendirme içeren bir konferans sunumunda bulunuldu.
Vali Kızılcık; "Trabzon İnsanı İle Güçlüdür"
Trabzon’un beşeri sermayesi olan insan yapısıyla, altyapısıyla, lojistik merkezini doğru kurabildiği takdirde çok önemli bir ticaret kenti olacağını ifade eden Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon’un, ihracatta Türkiye’de 14. il durumunda bulunduğunu söyledi. Trabzon’un büyükşehir statüsüne alındığını da ifade eden Vali Kızılcık, Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin doğal merkezinin de Trabzon olduğunu kaydetti.New Jersey’de Amerika Türk Ticaret Odası (ATKOM) yöneticileri ve üyeleri tarafından ağırlanan Trabzon heyetine iki saatlik bir konferans verildi. 2008 yılında ABD’de yaşayan Türkler tarafından kurulan ve gönüllü üyelikle çalışan ATKOM’da büyük bir ilgi ile karşılanan heyete ABD’de şirket kurma, hukuk ve muhasebe yolları, enerji ve sağlık sektörü, yanı sıra ABD’deki iş potansiyeli ve şirketler hakkında kısa ama oldukça yararlı bilgiler aktarıldı. Soru-cevap şeklinde devam eden konferansta “ABD ile nasıl ticaret yapılır ?’ sorusunun tüm şifreleri yanıtlandı.
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon TSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Artvin TSO Başkanı Kurtul Özel, Türkiye ekonomisinin büyümesi için neden dışa açılması gerektiği ve dünyanın en büyük ekonomisi ABD ile ticaret yapması gerektiği üzerine fikirlerini ve Doğu Karadeniz Ticaret heyetinin ABD’ye yapılmasının gerekçeleri üzerine birer konuşma yaptılar.
Vali Kızılcık; "Medeniyet Yollarını Genişletmeye Geldik"
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, “Bizler buraya yükselen Türk devletinin ekonomik anlamda, kültürel anlamda, daha da büyümesi, daha da gelişmesi ve gerçekten ulu önderin bize hedef olarak koyduğu muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için çaba sarf etmeye, onun yollarını daha da genişletmeye geldik” dedi.
Vali Kızılcık; “Birinci Ligi Zorluyorsak O Standartta İş Yapmamız Gerekiyor”
Trabzonspor’un kentini temsil ettiklerini kaydeden Vali Kızılcık, bazı durumlarda futbol diliyle konuşmak ve hitap etmek gerektiğini vurgulayarak, “Birinci ligi zorluyorsanız, o standartta iş yapmanız gerekiyor. Bizde hakikaten Sayın Başbakanımızın idaresinde yükselen ve son 10 yılda ve inşallah 2023 yılında Türkiye’nin dünyanın en büyük on ekonomisi içersine girmesi, büyük önderimizin de bizlere daha 80 yıl önce hedef olarak koyduğu noktaya gelme ve azmi içerisindeyiz” dedi.
“Amerika’yı Amerika Yapan İş Disiplinidir, Bizler de Bunu Bir Yaşam Disiplini Haline Getirmeliyiz”
İş disiplininin başarıda çok önemli bir faktör olduğunun altını çizen Vali Kızılcık, bu durumu ABD’deki ziyaretleri boyunca yakından gördükleri belirterek şunları söyledi: “Biz tabi ki gezeceğiz, eğleneceğiz, bu en doğal hakkımız ama her şeyden daha çok disiplinli bir çalışmayı gerçekleştirmek zorundayız. Zaten bu tür seyahatlerin en büyük faydalarından bir tanesi de budur. Ben yaklaşık 15 yıldır Avrupa ülkelerine görev gereği geldiğimde, OECD toplantıları için Fransa’ya gittiğimde, beni en çok şaşırtan sabahın 07.30’unda metroda insanların nasıl koşuşturduğunu gördüğümde, evet bunlar bunun için büyükler, bunun için gelişmişler, bunun için kişi başına düşen milli gelirleri 30 bin dolar, 50 bin dolar seviyelerine ulaşıyor. Dolayısıyla bizler disiplinli çalışmayı görerek bunu yaşam tarzı haline getirdiğimiz takdirde eminim ki bize büyüklerimizin, önderlerimizin göstermiş olduğu noktaya çok daha kısa sürede ulaşıp, orada da kalıcı olmayı başaracağız.”
“Dünyanın Siklet Merkezi Batıdan Doğuya Kayıyor, Bu Gelişmeyi Yakalayan THY Avrupa’nın Birincisi, Dünyanın da Birincisi Olmaya Giden Markamızdır. İşadamlarımız Bunu Örnek Almalıdır”
Dünyanın ağırlık merkezinin batıdan doğuya doğru kaydığını ve şartların lehimizde geliştiğini belirten Vali Kızılcık, “Bu seyahate Trabzon-İstanbul arasını yolculuk yaparken THY Genel Müdürü Temel Kotil ile beraber seyahat ettik. 1.5 saatlik uçuş süresince kendisi THY’nin başarısının sebeplerini açıkladı. Tabi THY Avrupa’nın bir numarası, dünyada da bir numara olacak. Bana; ‘Biz uçuş stratejimizi belirlerken, dünyanın yolcu hareketlerini şirketlerden alıyoruz. Büyük paralar ödenerek alınan bu verilerden, yoğunluk nerede, yoğunluk batıdan doğuya doğru kayıyor. Biz işte o fırsatı yakalayabilecek pozisyondayız. THY olarak bunu çok iyi değerlendirdiğimiz için bir numaraya doğru gidiyor’ dedi. İnşallah ülke olarak çalışma disiplinimizle burada ki ATKOM üyesi değerli hocalarımız ve tacirlerimizle, disiplin tecrübelerini ülkemize aktararak daha fazla markaları oluşturduğumuz takdirde o anlamda hedeflerimize çok daha kolay ulaşma şansını yakalamış olacağız” şeklinde konuştu.
Başkan M. Suat Hacısalihoğlu; “Bölgemizin İnsanı Yurt Dışındaki Ülkelerle Ticaret Yapabilecek Düzeyde Ve Girişimci Ruha Sahiptir”
Trabzon TSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da konuşmasında Doğu Karadeniz insanının girişimciliğinin ülkemizin ihracatının artırılmasında çok önemli bir argüman olduğunu belirterek, “Bölgemizin insanı her hangi bir yurt dışındaki ülke ile ticaret yapabilecek düzeyde ve girişimci ruha sahiptir” dedi. Hacısalihoğlu, iş adamlarının ve üye işletmelerin dışarıya açılımını sağlamak için bölgedeki diğer oda ve borsalar ile işbirliği yapıldığını bir taraftan da Kalkınma Ajansı ile birlikte çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.
“Trabzon’un Ve Ülkemizin İhracatını Artırmak İstiyoruz”
Trabzon ABİGEM’in bölgenin altı ilinin ticaret ve sanayi odalarının kurmuş olduğu bir anonim şirket olduğunu anımsatan Hacısalihoğlu, “Buradaki amacımız iş adamlarımızı hazırlayıp ihracata dönük ticari ilişkilerimizi geliştirme çalışmalarını yapmaktır. Umuyoruz ki bundan sonra da ABD ile ilişkilerimiz daha iyi olacak. Ticarette bizim bildiğimiz bir deyim var, ayak alışkanlığı. Bir işlerine, mağazaya ayağımız alışırsa, kolayına oradan başka bir yere gitmeyiz. Dolayısıyla bu ayak alışkanlığını önemsiyoruz. Gittiğimiz ülkelere iş adamlarımız ayak alış kanlığı yaptığı sürece kurduğu bu ilişkileri ticari olarak değerlendirecektir. Oldukça geniş bir heyetle ABD’ye geldiklerini geldik. Trabzon’un 1 milyar dolar ihracatı var. Amacımız bunu daha üst seviyelere taşımaktır. Bölgemizin ve ülkemizin ihracatını artırmaktır” ifadelerini kullandı.
Artvin TSO Başkanı Kurtul Özel; “ABD İle Ticaretimizi Geliştirmeliyiz”
Artvin TSO Başkanı Kurtul Özel de, Türkiye’de iç pazarın daraldığını, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine ihracat ile Türkiye’nin 2023 hedefinin gerçekleşemeyeceğini, kesinlikle dünyanın bir numarası olan Amerika Birleşik Devletleri ile ticari ilişkiler kurmak zorunda olduklarını söyledi.
Karşılıklı İş Görüşmeleri Gerçekleştirildi
ATKOM’da yapılan toplantının ardından ABD’deki Türk iş adamları ve öğretim üyeleri ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nden iş adamları karşılıklı görüşmelere geçildi. Özellikle sağlık sektöründe ABD’deki rakamların çok yükselmiş olmasının, sağlık hizmetlerinin Türkiye gibi daha uygun maliyetli ülkelerden karşılanabileceği konusunda görüşmelerde bulundu.
ABD’den Türkiye’ye Sağlık Turizmi Başlatılması Önerisi
Sağlık hizmetleri fiyatlandırması yüksek olan ABD’den fiyatların daha uygun olduğu Türkiye’ye sağlık turizminin başlatılabileceği şeklindeki öneri tartışıldı. ABD’de halkın bu tür sağlık hizmetleri almaya çok meyilli olduğu kaydedilirken, Trabzon’daki sağlık sektörünün bu anlamda sahip olduğu potansiyelin bu alanda pazarlanabileceği öne sürüldü. TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, sağlık sektöründe gelen talebin değerlendirilmeye alındığını ifade ederek çalışmaları sürdürüleceğini ve ilişkilerin geliştirileceğini dile getirdiler. Özellikle sağlık turizmi altında yasal altyapının hazırlanması ile sürecin koordine edebileceği kaydedildi.