Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında 29 Mayıs 2013 tarihinde imzalanan protokol gereği, devlet korumasındaki çocuklarımızı aile bakımı altına almayı hedefleyen’’ Koruyucu Aile ‘’ uygulamasının dini boyutu hakkında toplumumuzu bilgilendirmek ve koruyucu aile hizmetini yaygınlaştırmak amacıyla bir panel düzenlendi.
Trabzon İl Müftlüğü Niyazi Şahinbaşoğlu Konferans salonunda düzenlenen, ‘Koruyucu Aile Paneli’ne Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve eşi Rukiye Öz, İl Müftüsü Keramettin Demir, Aile ve Sosyal Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Nusret Soylu, KAGEM Proje Editörü Sezer Katırcıoğlu, ilçe müftüleri, vaizler, panelistler ile çok sayıda aile katıldı.
‘Sağlıklı bir toplumun temeli sağlıklı bir aile yapısıdır’ diyerek sözlerine başlayan Vali Öz, “Maalesef bu yapıda zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor ve bunun sonucunda da belli sorunlarla yüz yüze kalıyoruz. İşte bu sorunları çözmek ve genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla bu alandaki boşlukları doldurmak için devletimiz sosyal devlet mekanizmasını devreye sokuyor. Bu anlamda son yıllarda önemli mesafeler alındı. Önemli maddi destekler sağlandı, kurumsal kapasitelerimiz geliştirildi. Çocuklarımız, kadınlarımız, yaşlılarımız, engellilerimiz başta olmak üzere toplumlumun her kesimi için önemli çalışmalar yapılıyor. Ancak eksik olan bir konu var. Sevgi ve uzun vadeli bir duygusal bağ. Biz bu sevgiyi tesis edemezsek, bu bağı kuramazsak bu bize belli bir dönem sonra daha ciddi sorunlar olarak dönüyor.
Başbakanımızın eşi Emine Erdoğan himayelerinde yürütülen Gönül Elçileri Projesi kapsamında ciddi çalışmalar yapıldı, yapılıyor. Önemli mesafeler alındı. Bugün itibariyle Trabzon’da devlet koruması altında olan 20 çocuğumuz koruyucu aile yanına verilmiş durumda. Bunun daha da artması lazım. Sevgi Evleri, Çocuk Evleri modelleri ara çözüm gibi gözükse de nihai çözüm olmuyor. Nihai hedef olan sevgi, saygı ve uzun vadeli bağlılık duygusunu geliştirmeliyiz. Gerek çocuk evlerinde, gerek sevgi evlerinde bu çocuklarımızın bakımında maddi olarak bir boşluğumuz yok. Maliyeti çok yüksek olmakla birlikte devletimiz bunun da üstesinden geliyor. Ancak bu işin daha da önemlisi manevi ve toplumsal maliyeti ve geleceğe bıraktığı yüktür. Bunu azaltmak için hepimize görev düşüyor. Bu konuda ilimizde ilgili kurumlarımızla bir çalışma temposu oluşturduk. Bu gün ki panel koruyucu aile sistemindeki endişeleri gidereceğine inanıyorum. Sağlıklı, milli ve manevi değerlerine bağlı bir toplumu hep birlikte yetiştireceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
SOYLU; ‘KORUYUCU AİLE UYGULAMASI BİR İNSANLIK PROJESİDİR’
Aile ve Sosyal Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Nusret Soylu ise, “Koruyucu aile projesi bir insanlık projesidir. Bir toplumun geleceği çocuklarına verdiği değer oranında güzel olur. Ülkemizin zenginlik kaynağı olan çocuklarımız için sosyal devlet üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Devlet koruması altında 12 bin 600 çocuğumuz devletimizin her türlü imkanlarından istifade etmektedir. Her türlü ihtiyaçları devlet tarafından karşılanıyor ancak sevgi ve birebir yakın ilgi konusunda eksiklerimiz var. Bu da ancak aile ortamında olur. Toplu bakım sisteminde çocuklarımız maalesef ikilem ve duygu karmaşası yaşayabilmektedir. Aile sevgisi ve sorumluluk duygusu ancak aile ortamında mümkündür. Bu bilinçte olan bakanlığımız aile odaklı çalışmalara hız vermektedir. Hep birlikte bu çalışmalara destek olmalıyız” dedi.
KATIRCIOĞLU: ‘TOPLUMSAL MESELELERE DUYARSIZ KALAMAYIZ’
KAGEM Proje Editörü Sezer Katırcıoğlu da, “22 Mayıs’ta ilkini Mersinde yaptığımız paneller silsilesine geçtiğimiz hafta Çorum’da devam etmiştik. Bugün de üçüncü panelimizi Trabzon’da yapıyoruz. Toplumsal meselelere duyarsız kalamayız. Din görevlilerimiz ve dindar ailelerimiz koruyucu aile uygulamasından genelde uzak durmuşlar. Bu konuda bazı çekinceler var. Ancak evlatlık edinme meselesi ile koruyucu aile uygulaması birbirinden tamamen farklıdır. Koruyucu aile uygulaması konusunda önemli çalışmalar yaptık, yapıyoruz. Dini hassasiyetten dolayı oluşan çekinceleri anlatmak için pilot olarak seçtiğimiz illerimizde bu paneli yapıyoruz. Bu çalışmalarla pırıl pırıl bir düşünce ile bu uygulamayı toplumumuza yayacağız” dedi.
MÜFTÜ DEMİR: ‘BU PANELİN KORUYUCU AİLELERİN ÇOĞALMASINA VESİLE OLMASINI DİLİYORUM’
İl Müftüsü Keramettin Demir, “Kadın Gençlik Eğitim Merkezi İle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği il müftülüğü olarak bugün bir panel düzenledik. Bu panelin koruyucu ailelerinin ve gönül elçilerinin çoğalmasına vesile olur. İl Müftülüğü olarak 5 hafta süreli aile okulu projesini hayata geçirdik. ‘Mahkumuz ama insanız’ projesi, ‘Biz evleniyoruz’ projesi gibi projelerin yanında, sokak çocuklarımız için de projelerimiz var. Müftülük olarak bunları hayata geçirmek için gayret gösteriyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Gönül Elçileri Projesi’ni Trabzon’da yürüten Vali Öz’ün eşi Rukiye Öz, Çocuk Gelişim Uzmanı Senem Yeşilçiçek ve Uzman Ayşe Yılmaz Koruyucu Aile Uygulaması konusunda katılımcılara tecrübelerini aktarırken, KTÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Şenol Saylan da ‘Koruyucu Aileliğin Dini Boyutu’ hakkında bilgiler verdi.