Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
YOL NE ZAMAN YAPILACAK? MHP ÇARŞIBAŞI İLÇE KONGRESİ YARIN YAPILACAK ÖMER ORHAN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI MAHALLE ŞENLİKLERİ’ İLE GÖLÇAYIR’DA EĞLENCELİ BİR YAZ AKŞAMI YAŞANDI HAÇKALI HOCA ANILACAK BAŞKAN GENÇ: TURİSTLERİN TALEPLERİ YOL HARİTAMIZ OLACAK TRABZON'UN TRAFİĞİ MASAYA YATIRILDI Akçaabat Kent Konseyi AR-GE Komisyonu Çalışma Vizyonu HİZMET-İŞ’TEN TRABZON’DA HAK BİLİNCİ VE KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE EĞİTİMİ Nerden Nereye… GENÇLER TOPRAKLA BULUŞTU BAŞKAN KAYA, ‘TRABZONSPOR: FUTBOLDA ANADOLU DEVRİMİ’ KİTABININ İMZA GÜNÜNE KATILDI SÜRMENE'DE KAPALI OTOPARK VE PAZAR YERİNİN TEMELİ ATILDI BÜYÜKŞEHİR’İN RESİM KURSLARINA YOĞUN İLGİ ASYA MARKET BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR AKÇAABAT ÖMER ORHAN’A AĞLIYOR Özel İmperial Hastanesi 19 yaşında ŞALPAZARI'NDA DEMİRTÜRK YENİDEN BAŞKAN BAŞKAN GENÇ'TEN KKTC BAŞKONSOLOSU DEMİREL'E ZİYARET Sebat Talha Özcan ile yeniden anlaştı.
BAŞKAN GENÇ: TURİSTLERİN TALEPLERİ YOL HARİTAMIZ OLACAK
BAŞKAN GENÇ: TURİSTLERİN TALEPLERİ YOL HARİTAMIZ OLACAK
 
TRABZON'UN TRAFİĞİ MASAYA YATIRILDI
TRABZON'UN TRAFİĞİ MASAYA YATIRILDI
 
GENÇLER TOPRAKLA BULUŞTU
GENÇLER TOPRAKLA BULUŞTU
ZMO TRABZON ŞUBE BAŞKANI CEMİL PEHLEVAN: KIYILARIN YOK EDİLMESİNE; YETER DİYELİM!
 

ZMO TRABZON ŞUBE BAŞKANI CEMİL PEHLEVAN: KIYILARIN YOK EDİLMESİNE; YETER DİYELİM!

Ülkemizin kıyı bölgelerinde son yıllarda giderek artan bir çevre tahribatına tanıklık ediyoruz.

8 Mayıs 2025 Perşembe 21:03
Yazdır

Denizlerin, göllerin ve doğal kıyı ekosistemlerinin tarım topraklarıyla doldurulması, sadece çevreye değil, gıda güvenliğimize, ekosistem sağlığına ve gelecek nesillerin yaşam hakkına da ciddi zararlar vermektedir. Tarım topraklarımız; binlerce yılın birikimiyle oluşmuş, sınırlı ve kıymetli doğal varlıklardır. Bir metrekaresinin dahi israf edilmesi affedilemez bir çevre suçudur. Bugün deniz dolgusu amacıyla kullanılan verimli tarım arazileri, yarının ekmeğinden, sebzesinden ve geçim kaynağından çalmaktır. Aynı şekilde, denizlerimiz yalnızca coğrafi sınırlar değil; milyonlarca canlının yaşam alanı, balıkçılığın merkezi ve iklim dengesinin bir parçasıdır. Kıyı dolgularıyla bozulan doğal denge, deniz yaşamını yok ettiği gibi, halk sağlığını da tehdit etmektedir. Bizler, çevresine ve geleceğine sahip çıkan yurttaşlar olarak buradan yetkililere ve kamuoyuna açık çağrıda bulunuyoruz: Denizlerin tarım toprağıyla doldurulmasına derhal son verilsin! Çevreye, tarıma ve doğaya saygı gösterilsin! Sürdürülebilir yaşam ve sağlıklı gelecek için "ARTIK YETER DİYELİM!" diyoruz! Trabzon sahilinin 123 km doğal kıyılarının %86’sı kamu ve müteşebbisler tarafından yok edildi ve edilmeye devam ediyor. İlgili kurumun tespitlerinde sadece bir ilçede 400 (dörtyüz) tahribat ve işgale neden sessiz kalınıyor. Son kalan 7.5 km alan içerisinde kalan Arsin ve diğer noktalardaki sahilleri yok etme çalışmaları son hızıyla devam ediyor. Kalan birkaç kumsal ise çöp depolama tesisi oldu. Halk çöplerin içinde dinlenme ve deniz havası almaya mahkûm ediliyor. 1.5 milyon turist alan ama kıyılarında çöpten geçilmeyen, ulusal deniz izlemelerinde kıyı suları Karadeniz’in en kirli olan ili Trabzon. Maalesef fiili gerçek bu. Bu yok etme düzenine karşı Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak, sesimizi yükseltmeye, doğamızı ve tarım alanlarımızı korumaya devam edeceğiz. Sorumlular,  Deniz dolgusu (denize dolgu yaparak arazi kazanımı) işlemi, İzin süreci projenin büyüklüğüne, konumuna ve kullanım amacına göre değişebilir. Trabzon’un 123 km’lik Trabzon sahillinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünün 28 Haziran 2024 tarihinde Belediyelere 15 ( on beş) gün süre vermiş olduğu yazının özeti;

 

 

”yazının üzerinden 330 (üçyüzotuz) gündür hiçbir işlem yapılmadığı gibi tahribatlar, sahiplenmeler ve keyfi uygulamalar hız kesmeden devam ediyor.  Oysa, İzin süreci projenin büyüklüğüne, konumuna ve kullanım amacına göre değişebilir ancak genel olarak aşağıdaki kurumlardan izin alınması gerekir.  1. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu: Dolgu projeleri için genellikle ÇED süreci gereklidir.

 

ÇED olumlu kararı olmadan projeye başlanamaz. Plan onayı ve yapılaşma izni için de bu bakanlığın yetkisi bulunur. 2. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Eğer dolgu alanı liman, marina, tersane, yat bağlama yeri gibi deniz ulaşımını ilgilendiriyorsa bu bakanlıktan da izin alınmalıdır. 3. Tarım ve Orman Bakanlığı: Su ürünleri üretim alanları, koruma alanları ve doğal yaşam alanları etkileniyorsa bu bakanlık sürece dahil olur. Devlet Su İşleri (DSİ) de kıyı ve su yönetimi açısından sürece katılır. 4. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı: Deniz trafiği ve güvenliği açısından görüş alınması gerekir. 5. İlgili Belediye ve İl Özel İdaresi: İmar planı değişikliği, yapı ruhsatı gibi işlemler için yerel idarelerin de onayı gerekir. 6. Kültür ve Turizm Bakanlığı: Eğer dolgu alanı koruma altındaki doğal sit alanı, arkeolojik sit ya da turizm bölgesi içinde yer alıyorsa bu bakanlıktan izin gerekir. 7. Çeşitli Diğer Kurumlar (duruma göre):Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Milli Emlak Genel Müdürlüğü (Hazine arazisi ise), Orman Genel Müdürlüğü gibi kurumlar da yer alabilir. İzin süreci oldukça kapsamlıdır ve genellikle bir master plan, fizibilite raporu, çevresel etki değerlendirme raporu, batimetrik ve jeolojik raporlar gibi detaylı belgeler hazırlanması gerekir. 123 km’lik Trabzon sahilinin Kamu, müteşebbisler ve vatandaşlar tarafından tahrip, işgal ve çöp kumsallarını görmesi gerekenler görmedi, duyması gerekenler duymadı, hissetmesi gerekenler hissetmedi. Hatta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünün 28 Haziran 2024 tarihinde ilgililere 330 (üçyüzotuz) gün önce yazılan yazıda gereğini yerine getirmeyenler hakkında 4483 sayılı Kanun (memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı yargılanabilmeleri için izin vermeye yetkili mercileri belirtmek ve izlenecek usulü düzenlemektir.) ve 5237 sayılı Kanun (kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir. Kanunda, bu amacın gerçekleştirilmesi için ceza sorumluluğunun temel esasları ile suçlar, ceza ve güvenlik tedbirlerinin türleri düzenlenmiştir.) yazıya rağmen; kamu, müteşebbisler ve vatandaşlar tarafından tahrip, işgal ve çöp kumsalları artarak devem ediyor. Bütün izinler alınmış olsa bile dolgunun ekstrem şartlarda 12.000 (onikibin) senede oluşan toprak ile vahşi ve insafsızca doldurulması çok daha vahim. Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur.

 

 

Anahtar Kelimeler: Ülkemizin, kıyı, bölgelerinde, son, yıllarda, giderek, artan, bir, çevre, tahribatına, tanıklık, ediyoruz
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
M.Ö. 356 Herostratus adındaki bir genç,Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan, Efes'teki Artemis Tapınağı'nı yaktı.
1446 Lidköping, İsveç'te bir kent konumuna alındı.
1718 Osmanlı Devleti ile Avusturya ve Venedik Cumhuriyeti arasında Pasarofça Antlaşması imzalandı.
1774 Osmanlı Devleti ile Rusya arasında Küçük Kaynarca Antlaşması imzalandı
1798 Napolyon'un Fransızlara Kahire yolunu açan "Piramitler Savaşı".
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur