Trabzon Akçaabat’ta Düzköy yolu üzerinde bulunan Midillim At Çiftliğinde 14 Mayıs 2014 Çarşamba günü yapılan bir organizasyon kapsamında, Trabzon’da ilk kez uygulanacak olan, halk arasında “at ile terapi” diye bilinen “Hippoterapi” tedavi yönteminin startı verildi.
Bir organizasyon ile başlayan ve organizasyonun düzenleyicisi olan Özel Akça Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi engelliler haftası nedeniyle, kurumlarının fizyoterapi ünitelerine tedavi olmak için gelen, bedensel engelli çocuklarına, yine kurumun zihinsel engelli, down sendromlu ve otistik çocuklarına, son olarak dil-konuşma problemi olan çocuklarına at ile terapi ile eğitim vermeyi sağlamış, onların fiziksel ve pisiko-sosyal gelişimlerine destek vermek amacıyla bu atılımı gerçekleştirmiştir.
Alternatif tıp tekniklerinden olan Hippoterapi tedavi yönteminin uygulayıcısı olan Fizyoterapist Bayram DÜNDAR, Ekim 2012 tarihinde hippoterapi alanında dünyanın en saygın kuruluşu olan Amerikan Hippoterapi Derneğinin İstanbul’da vermiş olduğu eğitimleri tamamlayıp uygulayıcı sertifikası ile, profesyonel olarak bu işi üstlenmiştir. Bayram bey konu ile alakalı olarak; Hippoterapiyi Antalya ve İstanbul’dan sonra Anadolu’da bilimsel olarak başlatmış olmanın gururunu taşıdığını belirtti. Trabzon’umuzdaki hastalar ve aileleri hippoterapi tedavisi için şehir dışına çıkmak zorunda kalıyordu, bu işi başlatmış olmakla onların problemlerini kendi memleketlerinde ve evlerinde çözümlemeyi hedeflemekteyiz.
Bayram bey birde uyarıda bulunuyor; At çiftliği olan yerlerde at ile terapi veya hippoterapi yapıyoruz denilerek insanlarımızı aldatabiliyorlar, bu konuda dikkatli olmalıyız. Hippoterapi çocuk ve yetişkin hastalarımızın oturabilmesine, ayakta durabilmesine, yürüyebilmesine büyük katkılar sağladığı gibi, down sendromlu çocuklarımızın, otistik çocuklarımızın pisiko-sosyal gelişimlerini inanılmaz arttıran, dil-konuşma problemi olan çocuklarımıza çok ciddi destek olan bir yöntemdir. Tedaviye başlamadan önce; kullanılacak at ile ilgili yürüme analizleri gibi detaylı ve kapsamlı tüm dğerlendirmeleri yapıyoruz ve hippoterapiye uygun olup olmadığına bakıyoruz. Daha sonrada hastalarımızı değerlendirip çözeceğimiz sağlık problemini belirliyoruz. Son olarak hangi ata hangi hastamızı alacağımızı tespit ediyoruz. Bu hazırlık aşaması ve tedavi programı süreçlerinden ötürü, bu yöntemin başarılı olması sadece ve sadece hippoterapi eğitimi almış fizyoterapistler ile olacağını belirtti.
Son olarak da; Hippoterapi çalışmalarının Midillim at çiftliğinde ve Akça Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde devam edeceğini belirtip, organizasyonu planlayan ve yer sağlayanlara teşekkür ederim dedi..