Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programından Öğr. Gör. Gizem Mermerkaya’nın yürütücülüğünde, Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melda Sağlam’ın danışmanlığını yaptığı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
“Tip 2 Diyabetes Mellituslu Bireylerde İkili Görev Eğitiminin Denge, Egzersiz Kapasitesi, Bilişsel Durum ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi” başlıklı doktora tez projesi ile günümüzde görülme sıklığı her geçen gün artan ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan Tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde yeni yöntemler geliştirilecek. Tip 2 diyabetli bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen denge bozukluğu ve normal yürüyüşün bozulması gibi rahatsızlıklara yönelik yenilikçi yaklaşımlar denenecek. Hastalığın rehabilitasyon aşamasında ikili görev eğitiminin alternatif fizyoterapi süreçlerine dahil edilmesinin hedeflendiği çalışmalara Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Nurhayat Özkan Sevencan, Doç. Dr. Hatice Gülşah Karataş ve Dr. Öğr. Üyesi İlke Erbay araştırmacı olarak katkı sunacak.
Proje hakkında bilgi veren Öğr. Gör. Gizem Mermerkaya “Tip 2 diyabette meydana gelen sorunların birçoğu normal yürüyüşün bozulmasına ve dengenin sürdürülmesinde zorluklara yol açmaktadır. Bu sorunların tedavisinde deneyeceğimiz ikili görev eğitimi yöntemi, geleneksel fizyoterapi yaklaşımlarından farklı olarak hem kas performansı hem de bilişsel performansı aynı anda geliştirmeyi hedeflemektedir. Çünkü yürüme ve denge hem sinir-kas hem de beyin fonksiyonlarının iş birliğini gerektiren karmaşık görevlerdir. Yürüteceğimiz çalışmalar neticesinde, Tip 2 diyabetli bireylerin rehabilitasyonda düşmelerin önlenmesi ve daha aktif bir yaşamın desteklenmesi için ikili görev eğitiminin alternatif ve koruyucu fizyoterapi yaklaşımlarına dahil edilmesini amaçlıyoruz” dedi.
Projede emeği geçenleri tebrik eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun “Üniversitemizde bir kurum kültürü haline getirdiğimiz araştırma üretme ekosistemimize yeni çalışmalarla katkı sunmaya devam ediyoruz. Modern yaklaşımlar ve yeni yöntemler ile farklı alanlardaki sorunların çözümüne yönelik projeler geliştiriyoruz. Bu noktada günümüzün önemli sağlık sorunlarından olan Tip 2 diyabet hastalığının tedavisi için hazırlanan projenin sağlık alanında yol gösterici olacağına inanıyorum. Bilimsel gelişimimize katkı sağlayan çalışmaları dolayısıyla Öğr. Gör. Gizem Mermerkaya ve proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Kurumsal ilerleyişimize sundukları katkı için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Doç. Dr. Elif Karahan’a teşekkür ediyorum. Ayrıca bizlere daha iyiye ulaşma noktasında daima destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimiz ile ‘Üreten Üniversite’ noktasındaki teşvikleri için TÜBİTAK Başkan Vekilimiz Sayın İsmail Doğan’a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.