Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
YUKARI HAVZALARDA DSİ’NİN BENTLERİNDEN GEÇİT YOK! KIZILAY ÖĞRENCİLERİ KIZILAY HAFTASINDA BİLİNÇLENDİRİYOR BELEDİYE MECLİSİNDE SEÇİM YAPILDI İnsan Kaynakları Kariyer Kongresi ve Fuarı, İnsan Kaynakları Sektörünü Buluşturdu AKÇAABAT BELEDİYESİ’NDEN MİNİKLERE KÜLTÜR YOLCULUĞU LÖSEV’DEN TRAZBON’DA FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ ORTAHİSAR BELEDİYESİ’NDEN ANLAMLI DAYANIŞMA ETKİNLİKLERİ Arslan Bulut Ne Yazdı! BELEDİYEDEN DUYURU BAŞKAN KARA'DAN AKÇAABAT ESNAF VE SANATKARLAR ODASINA ZİYARET ORTAHİSAR BELEDİYESİ PERSONELİNE PROMOSYON MÜJDESİ Yomra’da Yol Çalışmaları Hız Kesmiyor 100. Yıl İlkokulu Diyabet ve Beslenme Günü Bilgilendirme Programı CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz,dan Dikkat Çeken Açıklama Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2. Kitap Günleri yakında başlıyor. Mustafa Bak’tan TÜİK Açıklaması Başkan Kara ilçelerdeki esnafın sorunlarını dinliyor Arsin Kaymakamı Şule Demirtaş’a Hayırlı Olsun Ziyareti BAKAN URALOĞLU AKÇAABAT HEYETİYLE 24 SAAT ESNAFIMIZIN YANINDAYIM
BELEDİYE MECLİSİNDE SEÇİM YAPILDI
BELEDİYE MECLİSİNDE SEÇİM YAPILDI
 
24 SAAT ESNAFIMIZIN YANINDAYIM
24 SAAT ESNAFIMIZIN YANINDAYIM
 
ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ ANLATILIYOR
ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ ANLATILIYOR
Oruçla İlgili Kavramlar.
 

Oruçla İlgili Kavramlar.

Hamdolsun Allaha ki bizleri bir ramazan ayına daha çıkartmış bulunmaktadır. Çıkamayan kardeşlerimize ve büyüklerimize Allahtan gani gani rahmet dilerim.

21 Haziran 2016 Salı 16:51
Yazdır

İçerisinde bulunduğumuz ay;  orucu ,namazı, zekatı,fitresi ve fidyesi ile rahmet ve mağfiret ayıdır. Bugün sizlerle zekat,fitre ve fidye ilgili hasbıhal edeceğiz.

Zekat;  mali bir ibadettir. Nisap miktarı ki- seksen bir gr. Altındır- bir para yada bir ticaret eşyasına sahip olan ve borcu da olmayan yada borcu var ama borcu çıkartıldıktan sonra yine nisap miktarı bir paraya sahipse bu Müslüman zekat vermekle yükümlüdür.

Bir Müslüman zekat vermek için herhangi  yasak olmayan bir işte çalışması lazım geldiğini İslam alimleri açık olarak ifade etmektedirler. Müslüman boş durup başkasının sırtından geçinmeye razı olmamalıdır.

Zekat kimlere verilmelidir?! Zekat; Fakirlere, yoksullara,yetimlere, yolda kalmışlara, öğrencilere ve dullara verilmelidir. Zekat verirken önce birinci dereceden yakın akrabalardan başlamak çok önemlidir. Tabi konu buraya gelmişken şu da asla unutulmamalıdır ki zekat usul ve füru yani anne baba dede nine yukarıya doğru gidildikçe ve aşağıya oğul kız torunlar torunların torunlarına asla ve kata zekat veremeyiz. Çünkü bir Müslüman bunlara bakmakla yükümlüdür.  Hala teyze dayı amca veya bunların çocuklarına yada kız yada erkek kardeş yada bunların çocuklarına zekat ve diğer komşulardan fakir fukaralara zekat verebiliriz.

Zekat binaya verilemez. Yani cami hastane okul Kur’an kursu vb. gibi yerlere asla zekat olmaz. Zekat fakirin eline teslim edilmelidir.  Fakat sadaka böyle değildir. Sadaka fakirlere verildiği gibi binalara da   verilebilir ve belli bir oranda yoktur. İstenildiği kadar sadaka verilebilir.

Zekat hangi mallardan ve ne oranlarda verilmelidir?! Zekat; altın, para ve ticaret eşyasından kırta bir oranında verilmeli ,toprak ürünlerinden onda bir , küçük baş hayvanlardan kırkta bir ve büyük baş hayvanlardan da otuzda bir verilmelidir.

Zekat verirken öncelikle niyetimiz halis olmalı ve zekat vereceğimiz mal en iyisi olmalıdır. Zekat vereceğimiz mal mallarımızın en  artığı olmasından  şeytandan kaçındığımız gibi kaçınmamız İslami bir gerekliliktir.  Karşımızda ki fakiri zekatımızla rencide etmekten kaçınmamız lazım gelmektedir. Burada şu unutulmamalıdır ki zekatı Rabbimiz fakirin hakkı kılmıştır. Zekat malı istesekte istemesekte fakirin hakkıdır. Biz bu dünyada zekatımızı vermesek yada versekte verdiğimiz zekat mal artık ise bu durum ahrette mutlaka karşımıza çıkacak ve yüzümüze vurulacaktır. Bu unutulmamalıdır.

Fitre; Fitre ramazan da bir Müslüman’ın ev halkının tek tek hepsine birden bir defaya mahsus verilen bir paradır. Fitre paraları Diyanet İşleri Başkanlığımızca her sene tespit edilmekte bu sene fitre paraları en azı on beş lira olarak tespit edilmiştir  yukarıya ise istenildiği kadar  gidilebilir. Aile de ki  kişi başı hesaplanır ve fakirlere ulaştırılmalıdır. Fitrede de zekatta olduğu gibi usul ve fürulara fitre verilemez. Fitre mutlaka yanlardan başlamak üzere diğer fakirlere ulaştırılmalıdır.

Fidye; Fidye oruç yaşlılığından yada tedavisi mümkün olmayan hastalıktan dolayı artık ölünceye kadar oruç tutmaması ehil bir doktor tarafından söylenmiş kişilerimiz artık oruç tutmazlar ve fidyelerini vermelidirler. Fidyede zekat ve fitrede olduğu gibi usul ve fürulara verilemez. Yanlara vermek gerekmektedir. Fidyeyi otuz gün üzerinden hesaplayıp fakirlere ulaştırmamız ve yaklaşık üç yüz teleyi fakirlere dağıtmamız lazım gelmektedir.

Zekat ,fitre ve fidyeyi bir fakire verebildiğimiz gibi bölüp birden fazla fakire de verebiliriz.

Bu ibadet ayında Rabbimizin rızasını kazananlardan olmak ümidiyle…

Anahtar Kelimeler: Hamdolsun, Allaha, ki, bizleri, bir, ramazan, ayına, daha, çıkartmış, bulunmaktadır, Çıkamayan, kardeşlerimize, ve, büyüklerimize, Allahtan, gani, gani, rahmet, dilerim
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1638 IV. Murat komutasındaki Osmanlı ordusu, Musul'a girdi.
1757 Prusya Kralı II. Friedrich, 7 Yıl Savaşları'nda Fransa'yı, Rosbach'da yendi.
1840 Afganistan, İngilizlere teslim oldu.
1854 İngiliz-Fransız Birleşik Donanması Kırım Savaşı'nda Rus donanmasını yenilgiye uğrattı.
1895 New York Rochester'dan George B. Selden, benzinle çalışan otomobil için ilk ABD patentini aldı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur