Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda Akçaabat Kaymakamı Abdul Rauf Ulusoy’un eşi Bağnu Ulusoy’un himayelerinde gerçekleştirilen toplantıya Bayan Ulusoy’un yanı sıra Mahalli İdareler Müdürü Yıldız Bulut, Akçaabat Jandarma Komutanı Yüzbaşı Celal Bozkurt'un eşi Mukaddes Bozkurt, Akçaabat Emniyet Müdürü Yahya Aslan'ın eşi Ayşegül Aslan, Müftü Ramazan Tekin’in eşi Hatice Tekin, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Salih Köse’nin eşi Nevin Köse, Akçaabat Belediye Meclisi Üyesi Melike Turhan ve Adalet ve kalkınma Partisi (AK Parti) Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Değirmenci katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bağnu Ulusoy, atılımcılara projeyle ilgili olarak bilgi verdi. “Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi”nin, toplumda “gönüllülük” kavramına yönelik farkındalık geliştirmek, gönüllü çalışmanın yaygınlaşmasını sağlamak, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak insan kaynağı ihtiyacını güçlendirmek üzere hayata geçirildiğini belirten Bağnu Ulusoy, projenin “Koruyucu Aile”, “Kaliteli Yaşlanma ve Kuşaklar Arası Uyum”, “Engelli Hizmetlerine Erişim”, “Aile ve Yoksulluk”, “Kadın ve Güçlenme” aşamalarından oluşacağını söyledi.
Gönüllülüğün dünyadaki her toplumda görülen bir olgu olduğunu belirten Bayan Ulusoy, şunları söyledi:
“Köklü ve tarihi geleneklerden doğan, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma duygularına dayanan gönüllülük, insan davranışının en temel ifadelerinden biridir. Gönüllülüğün olduğu yerde sosyal bağlılık ve güven duygularını pekişmektedir. Gönül Elçiliği tanımı insana ve insanlığa hizmet için karşılık beklemeden emek veren kişi ve gruplar için kullanılan derin anlamlı bir ifadedir. İfadenin derinliği, yapılan işin içinde; akıl, düşünce, deneyim, beceri ve profesyonel uzmanlıklar kadar inanç, değerler ve insan sevgisinin bulunmasından gelmektedir. Proje kapsamında tanımlanan Gönül Elçileri; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın vermiş olduğu kurumsal hizmetlere ve çalışmalarına katkı sağlayan kişidir. Projenin hedef kitlesini başta mülki idare amir eşleri olmak üzere, karar mercilerindeki kişiler ve eşleri (kamu, üniversite, özel sektör), sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları, emekliler, gençler ve öğrenciler vb. gruplar oluşturmaktadır. Proje kapsamında her ilde Vali eşlerinin başkanlığında ‘Gönül Elçileri Çalışma Ekibi’ oluşturulacaktır. Söz konusu ekip, vali eşlerinin liderliğinde proje kapsamında öngörülen alt proje alanlarında gönüllülük esasının yaygınlaştırılması, daha erişilebilir gönüllülük faaliyetlerinin duyurulması, gönüllü olmak isteyenlerin toplum hizmetlerine entegrasyonunun sağlanmasına yönelik hizmet verecektir. Hz. Mevlana’nın dediği gibi yeni şeyler söylemek lazım cancağızım. El ele verelim bu projeden yüz akıyla çıkalım. Gönüllere dokunalım.”
Toplantıda bakanlık tarafından hazırlanan sunumla kimlerin gönül elçisi olabileceği anlatılırken, bu konuda açıklayıcı bilgileri temin etmek isteyenlerin www.gonulelcileri.gov.tr internet adresinden de yararlanabileceği ifade edildi.