Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
AKÇAABAT ANADOLU LİSESİNDE ÖĞRENCİLER YETENEKLERİNİ SERGİLEDİ BAK'TAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI YARDIM İÇİN ANMA PROGRAMI DÜZENLENİYOR Çelebi: Trabzon’a büyük talep var, direkt seferlerin artırılmasını bekliyoruz “HALKIMIZIN İRADESİ HER ŞEYİN ÜSTÜNDEDİR” BARÜ’de tüm renkleriyle “Nevruz Bayramı” kutlandı Özdemir Başkan Yardımcısı Olarak Atandı AKÇAABAT CHP’DEN AHMET KAYA’YA TEBRİK ZİYARETİ Muhtarlar Toplandı AKÇAABAT’TA FUTBOL TURNUVASI DEVAM EDİYOR BU ŞEHRE YENİ KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ KAZANDIRACAĞIZ AVRUPA ŞAMPİYONU HAVVANUR’A MEMLEKETİ TRABZON’DA GÖRKEMLİ KARŞILAMA TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR Otomobilen Nisan Ayında Faizleri Düşürdü İMAMOĞLU’NUN SÖZLERİNE ÇEBİ’DEN YANITI ÇANKAYA'DAN 10 BAŞLIKTAN OLUŞAN AÇIKLAMA Ekrem İmamoğlu’ndan Trabzonspor'a ziyaret İYİ Parti Trabzon'dan Koray Aydın'a tam destek! BAŞKAN GENÇ’E ŞALPAZARI’NDA COŞKULU KARŞILAMA BAŞKAN EKİM ŞEHİT KABİRLERİNİ ZİYARET ETTİ
Özdemir Başkan Yardımcısı Olarak Atandı
Özdemir Başkan Yardımcısı Olarak Atandı
 
BU ŞEHRE YENİ KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ KAZANDIRACAĞIZ
BU ŞEHRE YENİ KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ KAZANDIRACAĞIZ
 
TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR
TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR
Bor Madeni Özel Şirketlere Peşkeş Çekilemez.
 

Bor Madeni Özel Şirketlere Peşkeş Çekilemez.

STRATEJİK DEĞERİMİZ BOR'DA ÖZELLEŞTİRME GİRİŞİMİ KABUL EDİLEMEZ

24 Haziran 2013 Pazartesi 22:09
Yazdır

Trabzonlu genç iş adamı Emre Aksoy, son yıllarda BOR  madenlerinin özelleştirilmesinin gündeme gelmesine sert  tepki gösterdi.

“Bor, Türkiye için çok önemli doğal kaynaktır. Bu kaynağı ülke menfaatleri doğrultusunda değerlendirmek, nihai bor türevlerinin üretimini gerçekleştirmek ve birilerine peşkeş çektirmemek hepimizin görevidir.”

Bor mineralleri  stratejik bir  maden ve en önemli zenginliğimizdir diyen Aksoy şöyle konuştu.

Bor madenleri, devletçe işletilecek madenler kapsamında 1983 yılında çıkartılan 2840 sayılı yasa ile   Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Son zamanlarda Türkiye için stratejik önem taşıyan ve dünya rezervlerinin %78 i ülkemizde bulunan bor  madenin özelleştirilmesine yönelik tartışmalar kesinlikle kabul edilemez.  1978 öncesi gerek yabancı gerekse yerli özel sektör, Bor üretim faaliyetlerinde, katma değeri fazla olan rafine ürün üretmek için herhangi bir yatırım yapmadan ürünleri ham cevher olarak satma yoluna giderken, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Etibank) 1980 yılından günümüze kadar, yatırımlarını artırarak rafine bor üretim kapasitesini yükseltmektedir.

Her zaman bor tuzları Batı’nın gündeminde olmuştur. Dünya bor rezervlerinin %78 ine sahip olan Türkiye, dünya pazarının da %35 ini kontrol etmektedir. Bor üretimini ve pazarlamasını tek elde tutan ülkemiz önemli avantajlar elde etmiştir. Ancak, Bati her yönüyle cazip olan bu kaynağa karşı isteklerini sürdürmektedir dedi.

Doğal kaynaklarımızın iyi değerlendirilmesinin gerekliliğini tekrarlamak isterim diyen Emre Aksoy şöyle devam etti.

Bir ülkenin doğal kaynaklara sahip olması çok önemlidir. Ancak bu kaynakları nasıl kullandığınız, nasıl değerlendirdiğiniz de en az o kadar önemlidir. Dünyada çok zengin kaynaklara sahip olan ülkeler, hala geri kalmışlık kategorisinde yer almaktadır. Bor, Türkiye için çok önemli doğal kaynaktır. Bu kaynağı ülke menfaatleri doğrultusunda değerlendirmek, nihai bor türevlerinin üretimini gerçekleştirmek ve birilerine peşkeş çektirmemek hepimizin görevidir. Türkiye sanayileşmesini tamamlayamadığından, nihai ürünün eldesini sağlayacak teknolojileri de gerçekleştirememiştir. Gelecekte ihtiyacımız olacak cevherleri, bugün, hammadde olarak ihraç ettiğimiz bir gerçektir. Hammadde ihracı ile yeterli katma değer sağlanamaz. Katma değerin yurt içinde kalması için Ar-Ge’ye ve teknolojik yatırımlara önem vermeliyiz. Enerji üretiminde öncelikle öz kaynaklarımızın değerlendirilmesi gerekir. Bazı kolaylıklar nedeniyle ithalat cazip gelebilir, ancak bu durum ülkemize uzun vadede bir şey kazandırmaz dedi.Bor minerallerinin; son derece özel kimyasal yapıları nedeniyle, hammadde, rafine ürün ve nihai ürün şeklinde, büyük çoğunluğunda alternatifsiz olmak üzere, 250‘yi aşkın kullanım alanı mevcuttur diyen Aksoy; Bor mineralleri, ilave edildikleri malzemelerin katma değerlerini olağanüstü yükseltmekte, bu nedenle sanayinin tuzu olarak adlandırılmaktadır. Borun kimya, ilaç, çimento, asfalt, seramik, savunma, cam, inşaat, boya başta olmak üzere 400'ü aşkın sanayi dalında kullanıldığını “sanayinin olmazsa olmazı olduğunu”  söyleyerek, bor madenlerini özelleştirmeyi düşünmek yerine aksine büyümesi için gereken tüm yatırımlar yapılmalıdır dedi.

BORLA ÇALIŞAN ARABA ÜRETİLDİ, PETROLE SON.

Türkiye'nin kendi otomobil markasını üretmesine yönelik iş dünyası ve kamuoyunda tartışmalar yaşanırken, yerli otodan önce borla çalışan yerli yakıt pilli otomobil yola çıktı diyen Aksoy sözlerine şöyle devam etti.

Sodyum Borhidrür Yakıt Pilli Araç projesi, 2009 yılı aralık ayında Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) desteğiyle TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde (MAM) başladı. Proje kapsamında araç üzerine entegre Borhidrür’den hidrojen üreten sistem geliştirilmiş  ve yine araç üzerinde bulunan yakıt piline beslenerek aracı sürmek için gerekli enerji üretilmiştir. Borla çalışan aracı Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanımız Taner Yıldız bizzat test etmiş ve haberler basına yansımıştır. 1 kg bor ile 19.000 km yol yapabilen bu araçlar saatte 100 km hız yapabiliyor. Bu da demek oluyor ki petrole son. Türkiye bu yüzden kıskaçtadır. Bor madeniyle çalıştırılacak patentli 600 araç projesi olduğu söylenmektedir. Batılı ülkeler, bor işletmeciliğinin kansere yol açtığını iddia ederek bor madeninden  insanlarımızı  soğutma çabası içindeler. Oysa bu mucize maden kanser tedavisinde de kullanılmaktadır dedi.

BOR SAVUNMA SANAYİNDE KULLANILACAK

Savunma sanayinde geleceğin yakıtı olan borla ilgili çalışmaların yurt dışında başladığını kaydeden Aksoy, halkımız gerçekleri görmeli bu konuda bilgi sahibi olmalıdır diyerek sözlerine şöyle devam etti.

Özellikle uçak ve uzay sanayilerine yönelik ağırlıklı olarak ABD, Avrupa, Rusya ve Japonya’da yapılmakta olan araştırma uygulamaları dikkat çekicidir. Bu araştırmalar daha çok yapı elemanları ve yakıtlara yöneliktir.

Bor üzerinde yürütülen araştırmalar sadece ABD ile sınırlı değildir. Örneğin, Avrupa Uzay Ajansı da aynı zamanda bor ve borlu yakıtlar üzerine çalışma yapan bir başka kurumdur. Anılan ajans geliştirdiği üç tip borlu yakıtı  Avrupa Patent Ofisine tescil ettirerek Patentini almıştır. Bugün Ariane roketlerinde kullanılan yakıtlar da borlu yakıtlardır. Öte yandan özellikle uzay sanayin de bor kullanımının önemli boyutlarda olduğu açığa çıkan Rusya’nın geliştirdiği Rus uzay mekiğine Bor (Boron Space Shuttle) adının verilmesi dikkat çekicidir .

Dünya bor rezervinin %78 ine sahip olan Ülkemiz geleceğin enerji devidir. Bu yüzden uluslar arası  güçler  Türkiye’yi durdurma planı içindedir. Toplum olarak bor madenine sahip çıkmalı ve bunu her şeyden daha fazla sahiplenmeliyiz. Bor madenlerinin özelleştirilmemesi ve devlet tarafından işletilmesi konusunda ısrarcı olmalı ve halkımızı bu konuda bilinçlendirmeliyiz şeklinde konuştu.Bütün bunlara rağmen yapılmak istenen şey; uzun vadeli hizmet alımları adı altında ve aslında Eti Maden‘den daha birikimli ve ekonomik olanaklara sahip olmayan kuruluşlar aracılığı ile özelleştirmenin gerçekleştirilmeye çalışılmasıdır. En büyük doğal zenginliğimiz olan borun gözlerden uzak tutularak bir yasa değişikliği ile sessizce yeniden gündeme getirilmesi, ülkemizde küreselleşme ve liberalleşme rüzgarları altında özelleştirilmemiş tek alan olan Bor madenlerimizin ulus ötesi tekellere devredilmesi sonucunu doğuracaktır” dedi.

Haber/ TSGİAD BASIN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler: STRATEJİK, DEĞERİMİZ, BOR'DA, ÖZELLEŞTİRME, GİRİŞİMİ, KABUL, EDİLEMEZ
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1453 Fatih Sultan Mehmet, İstanbul adalarını fethetti.
1924 İtalya'da genel seçimleri Benito Mussolini'nin faşist partisi kazandı.
1925 Ankara Yahşihan demiryolu hattı işletmeye açıldı.
1925 Bir gün önce kapatılan 'Tanin' gazetesinin sahibi ve başyazarı Hüseyin Cahit Yalçın tutuklandı.
1928 Ankara Palas Oteli hizmete açıldı. Mimar Vedat Bey'in (Tek) tasarımıyla, 1926'da yapımına başlanan bina, çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle mimar Kemalettin Bey'in tasarımıyla tamamlandı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur