Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
CUMUR’UN HATIRASI FİDANLARLA YAŞATILACAK BAŞKAN ŞENTÜRK TŞOF’DA Meteoroloji uyardı: Kuvvetli yağışlar geliyor... Süleyman Soylu'dan 29 Mayıs Fetih Mesajı KURTULMUŞ'tan TÜRK-İŞ'e Ziyaret. TTSO mayıs ayı meclis toplantısı yapıldı Başkan Çelebi’den İSO 500’de yer alan Arslantürk TarımÜrünlerine kutlama AK Parti heyetinden Bakan Bak’a ziyaret: Trabzon projeleri masaya yatırıldı TRÜ Spor Bilimleri 99 yeni mezun verdi, törene polis müdürünün sözleri damga vurdu BAŞKAN EKİM VE BAŞKAN YILMAZ’DAN ANKARA’DA TEMASLAR Çarşıbaşı HEM yöresel yemek ikramı yaptı... BARÜ Rektörü Akkaya’dan il protokolüne ziyaret NİYEP kapsamında 9 kadın kursiyere “Akaryakıt Satış Elemanı” eğitimi verilecek AKÇAABAT’TA TÜRK SANAT MÜZİĞİ RÜZGÂRI ESTİ YILDIZLI HUZUREVİ’NDE AÇIK HAVADA SİNEMA KEYFİ Trabzon'da Kurban Pazarında fiyatlar belli oldu! Şikayetler peş peşe geldi... PARTİ TRABZON İL BAŞKANLIĞI 27 MAYIS 1960 DARBESİNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI TTSO’da Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Kümelenme Projesi anlatıldı CHP’DEN YENİ BİR KARAKOL AÇIKLAMASI ANKARA’DA HAFİF RAYLI ULAŞIM SİSTEMİ ZİRVESİ
BAŞKAN ŞENTÜRK TŞOF’DA
BAŞKAN ŞENTÜRK TŞOF’DA
 
AK Parti heyetinden Bakan Bak’a ziyaret: Trabzon projeleri masaya yatırıldı
AK Parti heyetinden Bakan Bak’a ziyaret: Trabzon projeleri masaya yatırıldı
 
KURTULMUŞ'tan TÜRK-İŞ'e Ziyaret.
KURTULMUŞ'tan TÜRK-İŞ'e Ziyaret.
Türk-İş İşçi Bayramı öncesi açıkladı
 

Türk-İş İşçi Bayramı öncesi açıkladı

Salgında fedakârlık işçiden beklenmesin çıkışı!

29 Nisan 2021 Perşembe 13:13
Yazdır

Türk-İş Trabzon İl Temsilcisi ve Yol-İş Sendikası Trabzon 1 nolu Şube Başkanı Gökhan Gedikli, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde Trabzon Atatürk Alanı’nda Türk-İş’e bağlı Sendika yöneticileri ile basın açıklaması yaptı.  Konuşmalarının başında şehitlere rahmet dilerken ABD Başkanı Biden’ın soykırım açıklamalarına sert tepki göstererek “Bizim için hiçbir hükmü yoktur” dedi. Gedikli açıklamasında “Yaşamını emeğiyle sürdürmek zorunda olanlar, küresel salgın şartlarında fedakârca çalışıp canlarını ortaya koyanlar, hepinize selam olsun. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramımız kutlu olsun.


 

FEDAKÂRLIK BİZDEN BEKLENMESİN

Büyük bedeller ödeyerek haklarımızı kazandık. Küresel ekonomik krizin bedelini yine çalışanlar ödemesin fedakârlık yine bizden beklenmesin. Salgın her şeyi alt üst etti, durumu fırsata çevirmek isteyenler yine ortaya çıktı. Bir buçuk yıldır, şiddetini artıran Covid-19 salgını tüm dünyada milyonlarca can aldı. Ülkemizdeki gelişmeleri her geçen gün endişeyle izliyoruz. Bu gelişmeler, emekçilerin birlik içinde olmaları gerektiğini ortaya koydu, dayanışma çağrılarının ne derece doğru olduğunu gösterdi.

İŞSİZLİK DEVASA BOYUTTA

Salgın, bazı işverenlere adeta bulunmaz bir fırsat verdi. Salgın, işçi hak ve özgürlüklerine el uzatılması için ‘meşru’ gerekçeymiş gibi görüldü. İşçinin, İş ve gelir güvencesi zayıflatıldı.  Diğer yandan salgın dünyaya başka bir gerçeği de hatırlattı. Onlarca yıldır yok edilmeye çalışılan sosyal devlet felsefesinin ve varlığının önemi iyice ortaya çıktı. Devasa boyutlara gelen işsizlik sorunu resmi verilere bile yansıdı ve görünür oldu. Çalışır gözüken ve ücretsiz izine çıkarılan milyonlarca emekçinin yaşamlarını asgari ücretin yarısı bir gelirle nasıl sürdürecekleri sorusu yanıtsız kaldı.

KÇÖ YETERSİZ

Kısa çalışma uygulaması kapsamında olan emekçilere yapılan ödemelerin yeterli olup olmadığı sorusunun cevabı verilmedi. Kendi nam ve hesabına çalışan küçük işletmecilerin ve esnafların işyerleri kapanmak zorunda kaldı. Ailenin bir haftalık mutfak masrafını dahi karşılayacağı şüpheli olan bir meblağla yapılan “yardım” yeterli olmadı. Salgın tam anlamıyla sosyal devletin gücünü deneme sınavı halini aldı.

VERGİ KAZANCA GÖRE ALINMALI

Sendikalı emekçilerin, örgütsüz ve kayıt dışı çalışanlara göre, salgının olumsuz etkilerinden daha az hasarla çıkma imkânına sahip oldukları görüldü. Virüsün de etkisiyle, sendikasız, örgütsüz ve güvencesiz işçiler ya işsizliğe ya da yoksulluğa mahkûm oldu. Emekçilerin iş ve yaşam şartlarını iyileştirecek ekonomik ve sosyal politikalar öncelikle uygulanmalı, ücretli çalışanların vergi yükü düşürülmelidir.

Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Taşeron çalıştırma kamuda ve KİT’lerde tamamıyla sona erdirilmeli, geçici olarak çalışan işçiler kamuda kadroya alınmalıdır.  Hemen çözülmesi gereken acil sorunlarımız için ise tespit ve taleplerimizi aşağıdaki gibi sıralıyoruz: •Üç ay daha uzatılan Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması, salgın boyunca güçlendirilerek sürdürülmelidir •Ücretsiz izine çıkarılan emekçilere yeterli gelir desteği sağlanmalıdır. •17 Mayıs 2021 tarihine kadar uzatılan işten çıkarma yasağına rağmen 4857 sayılı İş Kanununun 25 madde 2. fıkrasını muvazaalı bir şekilde uygulayan işverenlere karşı denetim ve yaptırım getirilmelidir. Kamuoyunda “Kod 29” olarak da bilinen bu muvazaalı uygulama ortadan kaldırılmalıdır.  •Bazı büyük işletmelerin “kalıcı uzaktan çalışma” uygulamasına geçeceklerini duyurmaları, uzun vadede yaşanacak hak kayıplarına neden olma tehlikesini de beraberinde getirmektedir.

•Uzaktan çalışma uygulamasına yönelik düzenlemeler, uzaktan çalışanların ekonomik, sosyal ve sendikal haklarını gözeterek yapılmalıdır. •Salgının yayılım hızıyla aşılama hızı arasındaki dengesizlik mutlaka giderilmelidir. Fabrikalarda, bürolarda, her türlü kalabalık ortamda, fiziki temasın yoğun olduğu yerlerde çalışan emekçiler aşı programında öncelikli kapsama alınmalıdır. •Salgınla mücadelede sorumluluğun bireylere bırakıldığı bir yaklaşımdan, etkin ve önleyici toplumsal yaklaşıma geçilmesi bir zorunluluktur. •Toplumsal etkin ve önleyici salgınla mücadele programı, bireylerin salgına karşı mücadele isteğini de güçlendirecektir.

Anahtar Kelimeler: Salgında, fedakârlık, işçiden, beklenmesin, çıkışı
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1703 Rus Çarı I. Petro, Sankt Petersburg şehrini kurdu.(Şehir Rus İç Savaşı sırasında Petrograd, SSCB döneminde de Leningrad olarak adlandırılıyordu)
1907 San Francisco, California'da veba salgını başgösterdi.
1935 Hafta tatili Cuma'dan Pazar'a alındı.
1941 Alman zırhlısı Bismarck, İngiliz donanması tarafından batırıldı.
1944 Latin harfleri ile ilk Cumhuriyet altını basıldı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur