Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
ANLAMLI DESTEĞE TEŞEKKÜR TRABZON, ŞAMPİYONLARI BAĞRINA BASTI BAŞKAN GENÇ’TEN 1 MAYIS MESAJI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GIDA! YAVUZ AĞIRALİOĞLU TRABZON’A GELİYOR CHP’Lİ KÖROĞLU, MUHTARLARIN NABZINI TUTTU BAŞKAN EKİM’DEN 1 MAYIS MESAJI: “ALIN TERİ KUTSALDIR” Trabzon iş dünyası Katar'da yeni iş birliklerine imza attı. ALTYAPIDAN ÜSTYAPIYA ORTA MAHALLE DÖNÜŞÜYOR BARÜ, akreditasyon başarılarına bir yenisini ekledi Gine Büyükelçiliğinden Trabzon’a çağrı var HEKİM KRİZİ DERİNLEŞİYOR TRABZON EN YAŞANABİLİR ŞEHİRLER ARASINDA ÇITAYI YÜKSELTTİ AKÇAABAT BELEDİYESİ SPOR KULÜBÜ HALK OYUNLARINDA BÖLGE ŞAMPİYONU BAŞKAN KALKIŞIM PLAY-OOF İÇİN NE DEDİ ULAŞIM ZAMLANDI HASTA VATANDAŞIN YOL SORUNUNU BÜYÜKŞEHİR ÇÖZDÜ Trabzon Üniversitesinden Sempozyum Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Nisan ayı meclis toplantısı yapıldı BAŞKAN GENÇ’TEN TRABZONSPOR U19’A TEBRİK
ANLAMLI DESTEĞE TEŞEKKÜR
ANLAMLI DESTEĞE TEŞEKKÜR
 
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GIDA!
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GIDA!
 
YAVUZ AĞIRALİOĞLU TRABZON’A GELİYOR
YAVUZ AĞIRALİOĞLU TRABZON’A GELİYOR
“Turizm sektöründe geç kalmadan eylem planımızı oluşturmalıyız”
 

“Turizm sektöründe geç kalmadan eylem planımızı oluşturmalıyız”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) otel, pansiyon, yurt ve danışmanlık firmalarından oluşan 25’inci Meslek Komitesinden meclis üyesi olan Hamit İnan, turizm sektörünün beklentilerini, taleplerini ve çözüm önerilerini dile getirdi.

31 Temmuz 2023 Pazartesi 12:48
Yazdır

“SOSYAL MEDYADAKİ YANILTICI BİLGİLER TURİSTLERİ FARKLI ARAYIŞLARA SEVKEDİYOR”

İnan, uzun emeklerle belli bir aşamaya gelen turizm hareketinde sektör adına bazı kırılmaların yaşandığını belirterek, “Aslında hepimiz bu sorunları biliyor ve birbirimize anlatıyoruz ancak kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve sektör paydaşlarımızla sorunları minimize edecek bir eylem planını ortaya koyamıyoruz” dedi. İnan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Trabzon Turizm Konseyi adıyla Valilik, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla bir organizasyon kuruldu. İlerleyen süreçte Trabzon Turizm Konseyi genel kurul yapıldı, bazı faaliyetler hedeflendi sonra bu organizasyon kurumsal varlığını devam ettirmekle beraber etkinliğini yitirdi. Tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarımızın gücüyle kurulmuş böyle bir organizasyon neden desteklenmedi. Bugün hizmetlerle ilgili sıkıntılarımız var ama şehrimizi ve destinasyonlarımızı hedefleyen çok ciddi dezenformasyonlar var. Trabzon Turizm Konseyi manipülasyonlarla oluşturulan algıları tersine çevirebilir ve destinasyonlarımızın çekiciliğini vurgulayan çeşitli içerikler üretebilirdi.  Aktif olarak çalışacak böyle bir organizasyon sektörün ihtiyaç duyduğu verileri, istatistikleri oluşturur ve sektör adına yapılacak eylem planlarını sektör paydaşları ile iş birliği içinde oluşturabilirdi.  Körfez ülkeleri vatandaşlarının çok yaygın sosyal medya kullanımı bulunmaktadır. Ziyaretçiler; olumlu-olumsuz kanaatlerini daha çok diğer ziyaretçilerin deneyimleri üzerinden oluşturmaktadır. Ancak uzun bir süredir devam eden yanıltıcı bilgiler ve manipülasyonlar turistlerin güvenle tatil yapma algısını olumsuz yönde etkilemekte ve turisti farklı destinasyon arayışına sürüklemektedir.”

“GEÇEN YILI REFERANS ALAN SEKTÖR YÜKSEK FİYATLA BU SEZONA GİRDİ”

TTSO Meclis Üyesi Hamit İnan, pandemi döneminde Suudi Arabistan’ın uyguladığı seyahat yasağına rağmen diğer Körfez ülkelerinden bölgemize yapılan ziyaretlerin fiyatların da makul seviyelerde tutulması ile önemli oranda arttığını belirterek, “Pandemi etkilerinin azaldığı 2022 sezonunda Suudi Arabistan’ın seyahat yasağını kaldırmakla ilgili belirsizliği pek çok otelin kâr marjı düşük satış bağlantıları yapmasına neden oldu. Suudi Arabistan seyahat yasağını kaldırınca artan talep konaklama ve diğer hizmet bedellerinin aşırı yükselmesine neden oldu. Geçen sezonki yüksek fiyatları referans alan işletmelerimiz özellikle Türk lirası bazında artan maliyetleri satış fiyatlarına ekleyince işletmelerimiz yüksek fiyatlarla sezona giriş yaptı. Göçmen komisyoncuların sektördeki olumsuz etkinlikleri, kayıt dışılık, aracı komisyonculuğu, sosyal medya dezenformasyonları ile birleşince oluşan algı tatil yapma planlarının yapıldığı bir dönemde ziyaretçilerimizin bir kısmının farklı destinasyonlara yönelmesine neden olmuştur” dedi.

“BAKANLIK GENELGESİNİN YEREL YÖNETİMLER TARAFINDAN UYGULANMASINI BEKLİYORUZ”

İnan, “Turizm sektörünün bizim gibi sanayi ve tarımsal üretim imkanlarının sınırlı olduğu bölgelerde oluşturduğu katma değerin doğrudan ve dolaylı istihdama etkisi çok önemlidir. Özellikle ilimizde sektör adına büyük yatırımlar yapıldı, devam eden ve planlanan yatırımlar var. Sektör paydaşlarımızın bölgemizdeki turizm hareketinin bugünkü ve gelecekteki durumuyla ilgili ciddi kaygıları var. Araba devrilince yol gösteren çok olur, bizim araba biraz yan yatmıştır. Geç kalmadan eylem planlarımızı oluşturup kararlı bir şekilde sorunların çözümleri için çalışmalıyız. İnan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu anlamda kayıt dışılık önlenmelidir. Kayıt dışı işletmeler denetlenmediği için hizmet kalitesi ve güvenlik standartları açısından sorunludur. Yasal mevzuata uymak zorunda olan, vergi ve çalışan haklarını veren işletmelere karşı haksız rekabet avantajı sağlamaktadırlar. DHMİ verilerine baktığımız zaman geçen yıla göre haziran sonu itibarı ile dış hat uçuş sayılarının yüzde 41 artmasına rağmen otellerin doluluk oranı geçen seneki seviyelerin altında kalmıştır. Bu durumda bir çelişki var, belirsizlik var. Bunu da kayıt dışılığı azaltarak daha anlaşılır bir seviyeye getirmemiz gerekmektedir. Turizm Bakanlığı bir genelge çıkararak belgesiz işletmelerin kapatılmasına dair yazıyı Valiliklere göndermiştir. Valilik onaylayarak belediyelere sevk etmiştir. Bu bağlamda Ortahisar ilçemizde 285, diğer destinasyonlarımızla 500’e yakın kayıt dışı işletmenin faaliyetlerinin durdurulması istenmiştir. Bu konuda belediyeler henüz bir yaklaşım ortaya koymamıştır. Bu genelgenin gereğinin uygulanmasını bekliyoruz.”

“KOMİSYONCULAR SEKTÖRE BÜYÜK ZARAR VERİYOR”

TTSO meclis Üyesi Hamit İnan, diğer bir sorunun yüksek fiyatlar ve işletmelerin aracılara verdiği komisyonlar olduğunu ifade ederek, “Turisti işletmelere götürüp yapılan harcamalar üzerinden yüzde 30 – 40’lara varan komisyonlar alan acente, rehber, şoför ya da kayıt dışı çalışan herhangi biri sektöre büyük zarar vermektedir. Etik ve ahlaki olmayan bu durum 1618 Sayılı Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu’na göre de suçtur. Özellikle servis şoförlerinin oluşturduğu sosyal medya gruplarında ağırlıklı olarak kafe, restoran, gıda maddeleri ve hediyelik eşya satıcılarından oluşan bazı işletmeler hangi oranda komisyon vereceklerine dair paylaşımlar yapmaktadır. Aracılara verilen komisyonlar fiyatlara eklenip satılmaktadır. İşletmeler arasında komisyon rekabeti oluşturulmuştur. Transfer ya da tur için hak ettiği parayı alan acente, rehber ya da servis şoförü turisti oraya buraya götürerek onların alışverişi üzerinden haksız bir şekilde kazanç sağlamakta, turistin güvenini suiistimal etmektedir. Komisyon vermek istemeyen firmalar haksız rekabet ile karşı karşıya kalmaktadır. Sektörü tehdit eden bir diğer komisyonculuk ise ülkemize göçmen olarak gelip özellikle dil avantajını kullanan farklı ülkelere mensup çoğu kayıt dışı çalışan göçmenlerdir. Bunlar misafirleri daha çok fiyat politikaları belli olmayan kayıt dışı işletmelere yönlendirmektedir” dedi.

“HER ALANDA ETKİN DENETİM YAPIMALIDIR”

İnan, “Sektördeki kazanımlarımızı sürdürebilmek ve turistlerin olumlu deneyimlerle buradan ayrılmalarını sağlamak için yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi, rekabetçi fiyat stratejilerinin oluşturulması, kalite standartlarının yükseltilmesi, şikayetlerin değerlendirilmesi, sağlık ve güvenlik konuları ile pek çok alanda etkin denetimler yapılması gerekmektedir” ifadesini kullandı.

“TRABZON VE BÖLGE TURİZMİ KIRILMANIN EŞİĞİNDEDİR”

TTSO Meclis Üyesi Hamit İnan, “Özellikle Uzungöl’de çete organizasyonu halini almış, ziyaretçiyi ciddi şekilde rahatsız eden dilencilerle ilgili bir çözüm üretilememesi diğer sorunlarımızın çözümüne olan inancımızı maalesef zayıflatmaktadır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birçok kez bölge turizminin en önemli destinasyonu olan Uzungöl’ün başta imar konuları olmak üzere sorunlarını anlattık. Sorunların çözümü noktasında hiçbir ilerleme kaydetmememiz, sektördeki konuşmaların aslında bir sonuca ulaşmadığının açık bir göstergesidir. Yıllarca ulaşım, yapısal sorunlar, çevre, kış turizmi, sağlık ve kongre turizmi, tarihi ve anıtsal yapılarımızın turizme kazandırılması, sürdürülebilir turizm, destinasyonlarımızın güçlendirilmesi ve alternatif hizmetlerin geliştirilmesi gibi hepimizin bildiği pek çok konuyu birbirimize anlatıp duruyoruz. Trabzon ve bölge turizmi bir kırılmanın eşiğindedir ve işaretler güçlüdür.”

 

Anahtar Kelimeler: Trabzon, Ticaret, ve, Sanayi, Odası’nın, (TTSO), otel, pansiyon, yurt, ve, danışmanlık, firmalarından, oluşan, 25’inci, Meslek, Komitesinden, meclis, üyesi, olan, Hamit, İnan, turizm, sektörünün, beklentilerini, taleplerini, ve, çözüm, önerilerini, dile, getirdi
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1006 Tarihte kayıtlara geçirilmiş en parlak Süpernova olan SN 1006, Kurt takımyıldızı içerisinde gözlemlendi.
1563 Kral VI. Charles'ın emriyle bütün Yahudiler Fransa'dan kovuldu.
1789 George Washington, ABD'nin ilk cumhurbaşkanı oldu.
1803 ABD, Louisiana topraklarını Fransa'dan 15 milyon dolar karşılığında satın aldı. Böylelikle genç ülkenin toprakları iki katına çıkmış oldu. Bu alışverişe tarihte Louisiana mübayaası' adı verilmektedir.
1939 Türkiye'nin de katıldığı New York Dünya Sergisi açıldı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur