Toplantıda ilk konuşmayı Akçaabat Tarımsal Hizmetler müdürü Sebahattin Yazıcı yaparak” Bakanlık tarım ve hayvancılık modelini ilçemizde uygulamaya çalıştık.
Ancak yapılan çalışmalarda arazi yapısı toprak ve hava şartları nedeniyle istenilen sonuca ulaşılamadı. İlçede ne tür bir uygulama yapmamız konusunda yetkililerle bir araya geldik. Teknik olarak her birimin görüşlerini ve önerilerini aldık. Toplantıya katılanlar kendi örüşlerini bir sonraki toplantıda dosya halında sunacaklar. Dosyalar üzerinde yapılacak çalışmayla ilçede tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara yapılabilecek katkılar belirlenecek. Ancak tüm çalışmaların temelinde eğitim şart” dedi.
Cemil Pehlivan konuşmasında “ Bizim insanımız görmeden bir çalışma yapmaz. Yapacağımız çalışma vatandaşı ikna edici olmalı” dedi
İbrahim Nezir ise “Meyvecilik konusunda pek başarılı olamadık. Yöremiz iklimine göre örtü altı ürünlerine geçmeliyiz. Sera sayısını çoğaltmalıyız” şeklinde konuştu.
Abdulkadir Şen “ Sonuca ulaşılamayan projeler var. Bunların nedenleri en kısa zamanda bulunmalı. Çiftçi önü tıkanınca hemen başka ürün arayışına gidiyor” ifadelerini kullandı.
Murat Aydoğan konuşmasında” Gelip geçici deyil kalıcı ürünlere yönelmeliyiz. Toprak özelliklerini ve iklim faktörüne göre turfanda ve geç yetişen ürünler olmak üzere çalışma yapalım. Öncelikle yetiştirilecek ürünü çiftçiye iyi tanıtalım ” dedi.
Bülent Reisoğlu “ İlçemizde fındık bahçelerinin bakımı çok yanlış yapılıyor. Son bir yıldır açılan kurslar neticesinde fındık bahçeleri daha düzenli budanmaya başlandı. Öte yandan çilek ürününün getirisi her yıl artıyor. Artık çilek bahçelerini sahiplenen firmalar mevcut” dedi.
Fatih Aydın “ Hayvancılıkla uğraşanlar yem konusunda yanlış uygulama yapıyorlar. Besicilik yapan çiftçi kesinlikle eğitim almalı. Hayvanlardaki et oranını arttırmak istiyorlarsa Tarım kredi kooperatifleri yetkililerini dinlemeliler” şeklinde konuştu.
Selahattin Yılmaz ise” ilçemizde hayvancılık istenilen düzeye çıkamıyor. Çiftçiyi tarımsal ürüne teşvik etmeliyiz. Fındık üretiminde ve satımında sorumlar var. İyi bir çalışmayla üretiminde başarı sağladığımız ürünleri yetiştirmeliyiz. Fındıktan sonra çilek ve kivi bölgede para kazandıran iki ürün. Ayrıca seracılık daha çok yaygınlaştırılmalı” şeklinde konuştu”.
Veysel Baki “ Yanlış ilaçlama ve gübreleme ürünlerde bazı hastalıkların oluşmasına neden oluyor. Batıdan gelen fındık küllenmesi Trabzon merkeze kadar yayıldı. Daha ileriye gitmemesi için önlem alınmalı “ dedi
Toplantı sonunda söz alan Akçaabat Tarım Hizmetleri müdürü Sebahattin yazıcı” bugün üniversiteye gitmeyen veya kazanamayan bir çok genç insan var.Bağı bahçesi olanlar çiftçiliğe yönlendirilmeli. Toprak sevgisini ise ilkokuldan itibaren insanlara aşılamalı.
Toplantıya katılanlara teşekkür ediyorum” dedi.