Bu iş bir hükümetin, bir devletin, bir bakanlığın, bir belediyenin, bir valiliğin tek başına yapabileceği bir iş değil, yapması gereken bir iş de değil. Topyekun halkın empatisini, halkın ilgisini, bu işle ilgili tüm aktörleri bu işin içine çekmek lazım'' dedi.
Bayraktar, Adana Havalimanı'ndan kalkan helikopter ile beraberindeki Vali Hüseyin Avni Coş ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile kent merkezi üzerinde uçuş yaparak incelemelerde bulundu.
Daha sonra valiliği ziyaret eden Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, Adana'nın Türkiye için çok önemli bir kent olduğunu belirterek, nüfus, ekonomi ve şehirleşme bakımından ülkenin en büyük 5 kentinden biri olduğunu söyledi.
Kentin yoğun göç alması ve konumu itibariyle stratejik bir öneme sahip olduğunu anlatan Bayraktar, ilin kalkınma, gelişme ve şehirleşme bakımından önemli desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Bayraktar, Adana'da geçtiğimiz 9 yılda TOKİ'nin 12 binin üzerinde konutu, sosyal donatılarla birlikte yaptığını kaydederek, bugün de kentsel dönüşüm kapsamında bin 400'e yakın konutun temelini atacaklarını, herkesin de elinden geleni bu il için yapması gerektiğini bildirdi.
Bayraktar, yaklaşık 3 ay önce 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'u çıkarttıklarını hatırlatarak, valilik, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin artık kentsel dönüşüm içerisine daha çok gireceğini söyledi.
Bayraktar, ''Önümüzdeki belki 10-15 gün içerisinde Büyükşehir Belediye Kanunu'nu çıkartacağız. Adana'nın il hudutları belediye hudutları sayılacak. Altyapı ve su hizmetleri gibi şeyler daha entegre biçimde olacak'' dedi.
-Kentsel dönüşümün önemi-
Kentsel dönüşüm çalışmalarında herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, şöyle konuştu:
''Kentsel dönüşüm işine hepimizin 4-8 elle sarılmamız lazım. Bu iş bir hükümetin, bir devletin, bir bakanlığın, bir belediyenin, bir valiliğin tek başına yapabileceği bir iş değil, yapması gereken bir iş de değil. Topyekun halkın empatisini, halkın ilgisini, bu işle ilgili tüm aktörleri bu işin içine çekmek lazım. Sorumlu insanların bu işin içine çok ciddi şekilde girmesi lazım. Açık gözlerin elemine edilmesi lazım. Açık gözlere karşı mutlaka topyekun direnmemiz lazım. Siyaseti bu işe bulaştırmamak gerekiyor. Siyaset dışı, siyaset üstü bir anlayışla eğer biz bu gecekondu ve kaçak yapılardan, sokakları olmayan, sağlığa hizmet veremeyen şehir ortamlarından kurtarırsak ülkenin kalkınmasını, gelecek nesillere çok daha refah ve mutlu bir Türkiye bırakma sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz. Üniversitelerin, bu işle ilgi aktörlerin, mühendislerin, işletmecilerin, basının bu işe ciddi şekilde destek vermesi gerekir. Bu bir vebaldır.''
Türkiye nüfusunun yüzde 76'dan fazlasının şehirlerde yaşadığını, 2023 yılında nüfusun 80 milyonu aşacağı, şehir nüfusunun ise yüzde 85'i geçeceğinin tahmin edildiğini anlatan Bayraktar, böyle bir durumda daha duyarlı olunması gerektiğini söyledi.
Bayraktar, 2 gün sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Esenler'de Türkiye çapında kentsel dönüşümü başlatacaklarını belirterek, 35'e yakın ilde yaklaşık 6 bin 500-7 bin birim konutun yıkımına başlanacağını söyledi.
Bayraktar, deprem fayı üzerinde bulunan binaları dönüştürmek için de çok ciddi bir gayret içerisinde olacaklarını, gönüllü olan kişilerin evlerinden başlayacaklarını, afete dayanıklı olmayan binaları ise boşaltmak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.
-20 yıllık proje-
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, bir gazetecinin, ''kentsel dönüşümde Türkiye için ne kadar kaynak gerektiğini'' sorması üzerine, bu işte yaklaşık 6 buçuk milyon konutun elden geçeceğini, çalışmaların süresinin de 20 yıl olarak planlandığını söyledi.
İlk 2 yılda çok ciddi bir eylem ortaya koymayı planladıklarını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
''İki yılda vatandaşımızı inandıracağız. (Devlet bu işe ciddi şekilde sarıldı. Bu işin organizasyonunu yapıyor. Belediyeleri ve vatandaşları destekliyor) anlayışını yerleştireceğiz. Ama bu işi ağırlıklı olarak özel sektör yapacak. Vatandaş kendisi yapacak. Kendi yerini kat karşılığı verecek, kendisi yapacak, müteahhide verecek. Biz acil yerlerde TOKİ, belediyeler ve diğer kamu kuruluşları ile birlikte afet için stok konut üreteceğiz. Acil bir şey olduğu zaman hemen vatandaşlarımıza, ihtiyaç sahiplerine kira yardımı yapacağız. Riskli yerdeki evini boşaltan fakir insanlara, gönüllü olarak boşaltma olursa, yeni bir daire aldığı zaman onun kullandığını kredinin faizini sübvanse yapacağız. İşin hesabına baktığımız zaman 20 yıl içerisinde 500 milyar lirayı aşan bir projedir. Ama devlet bu işte bu parayı harcamayacak, bu işi özel sektör kendisi komfirme edecek, biz de buna müzaheret edeceğiz.''
Son 9 yılda yapılan konut sayısının 5 milyonun üzerinde olduğunu vurgulayan Bayraktar, ''20 yıl içinde bu işi bizim yapabileceğimiz çok açık şekilde ortada. Çünkü boş konuşmuyoruz, yaptık geliyoruz. Çıkınımız dolu'' dedi.
Vali Hüseyin Avni Coş da, Adana'nın kentsel dönüşümle ilgili sorun ve ihtiyaçlarını Bakan Bayraktar'a anlatacaklarını, hükümetin desteği ile kentin daha yaşanılabilir bir hale getirileceğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Dönüşüm yaptığımız bölgelerde ihtiyaç sahiplerine ev kirası yardımı, 6306 Sayılı Kanun kapsamındaki rezerv alanlarında yapılan konutlardan aldığı takdirde de kullandığı krediye faiz sübvansiyonu yapacağız'' dedi.
Bakan Bayraktar, Seyhan Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle Kıyıkent Evleri Kentsel Dönüşüm ve Yenileme 1. Etap Projesi kapsamındaki Barış-İsmetpaşa Mahallesi'ndeki temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin kentsel dönüşüm olduğunu söyledi.
İktidara geldiklerinde IMF'ye olan 23,5 milyar dolarlık borcun 1,5 milyar dolara düştüğünü, enflasyon yüzde 30'larda seyrederken yüzde 8'e düştüğünü belirten Bayraktar, şöyle konuştu:
''Çok daha gelişeceğiz. Fakat gelişmişliğin ana unsurlarından biri şehirlerdir ve şehirlerin düzenidir. Bugün 75 milyona yaklaşan nüfusumuz ve yüzde 76'dan daha fazlasının şehirlerde yaşadığı bir Türkiye var. İlk hedefimiz olan 2023'de Türkiye'nin nüfusu 80 milyonu aşacak ve şehir nüfusu da yüzde 85'in üzerine çıkacak. Bu yüzden şehirler, binalar ve bina stoku bizim için çok önemli. Türkiye'deki şehir ve kasabalarda yaklaşık 20 milyon konutumuz var. Bu konutlardan 8,5 milyondan daha fazlası deprem fayı üzerinde. Bunlardan 6,5 milyon konutu elden geçirip yenilememiz lazım. Bunlar deprem, afet ve heyelan riski taşıyan konutlar. Adana'da da 1 milyon 600 bin nüfus ve 400 binin üzerinde konut var. Bunların yüzde 65'den fazlası salaş, kaçak ve mühendislik hizmeti almamış yapılar. Bunları da dönüştürmemiz lazım. Afet riski altındaki alanların dönüşümü konusundaki yasayı çıkardık. Bundan sonra Türkiye çok ciddi manada kentsel dönüşüm başlatmak zorundayız.''
-''Kentsel dönüşümde gönüllülük esas olacak''-
Kentsel dönüşümü öncelikle rızaya ve gönüllülük esasına dayalı olarak yürüteceklerini dile getiren Bayraktar, TOKİ kanalıyla bu çalışmaları gerçekleştireceklerini söyledi.
Son 9,5 yılda Türkiye'de 5,5 milyon konut yapıldığını, bunların 500 binden fazlasını TOKİ'nin yaptığını anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
''20 yıllık program içerisinde ilk 2 senede vatandaşımızın empatisini artıracağız ve bu işe inandıracağız. Hazırlıklı olan yerlerden, gönüllü olanlardan başlayacağız. Dönüşüm yaptığımız bölgelerde ihtiyaç sahiplerine kiracı olsalar dahi ev kirası yardımı yapacağız. Yine riskli evini rızayla boşaltan yoksul insanlarımıza TOKİ ve belediyenin yaptığı konutlardan veya 6306 sayılı Kanun kapsamındaki rezerv alanlarında yapılan konutlardan aldığı takdirde, kullandığı krediye faiz sübvansiyonu yapacağız. İstemeyen hiçbir vatandaşımızın evinde kentsel dönüşüm yapmayacağız. Şimdi yaygara koparanlar var. Bunlar bana göre hainlik yapıyor. Bu milletin ve çocuklarının geleceğiyle oynuyor. Biz istiyoruz ki, bir afet, deprem olduğu zaman, o afet ve deprem yıkacak bina bulamasın. En azından yıkılacağı binanın içerisinde canlı olmasın, insan olmasın. Tabi ki mal hakkı, mülkiyet hakkı insanımız için, insan için kutsaldır. Ama hayat ve yaşama hakkı daha kutsaldır. Onun için bu yasanın vitrinine, özüne, ruhuna biz insanlarımızın hayat hakkını, yaşama hakkını koyduk, mal emniyetini koyduk. Bu bakımdan gönüllülük esasından bu işi yürüteceğiz.''
Çalışmalarda vatandaş ve özel sektör işbirliğine dikkati çeken Bakan Bayraktar, ''Bu yasanın yanına bazıları rant kelimesini koyuyor. Bu projenin göreceli olarak hesabı bugünden belli değil. Ama yapılacak olan 6,5 milyon konutu ortalama 80 bin lira ile çarparsanız 500 milyar lira. Ama bunu vatandaş kendisi yapacak, kendi evini kat karşılığı kendi yapacak, arsa karşılığı verecek. Bu çark böyle dönecek. Devlet olarak bu işin dönüşmesi için gerekli ortamı sağlayacağız. Özel sektör, müteahhitler, belediyeler olmadan vatandaşlar bu işe destek vermeden bu iş tek kanatla uçmaz, tek bacakla yürümez. Hep birlikte bu işe sarılmamız gerekir'' diye konuştu.
Tarımsal oluşumlar ve göçün Türkiye'de birçok şehri zor durumda bıraktığını, modern ve kalkınmış ülke için mücadele veren Türkiye'nin kentsel dönüşümü başarmasının şart olduğunu belirten Bayraktar, 35 ilde başlatılacak kentsel dönüşümün dalga dalga tüm Türkiye'de yaygınlaşacağını kaydetti.
Kentsel dönüşüm için tüm ilgililer ve vatandaşlardan destek beklediklerini bildiren Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bu tip işler çok zor işler. Dünyanın büyük ekonomileri bile bu işi başaramıyor. Meksika zor durumda, Mısır mukayese edilemeyecek kadar daha zor durumda. Pakistan, Hindistan öyle. Bizde TOKİ olarak 267 bölgede kentsel dönüşüm faaliyeti devam ediyor. Belediyelerimizin bundan sonra yapması gereken en temel iş, suyun ve temizliğin yanında kentsel dönüşümdür. TOKİ olarak yaklaşık 50 bine yakın kentsel dönüşüm kapsamında konut bitirilip hak sahiplerine teslim edildi. Önümüzdeki 1 ay içinde hem seçim kanunu, hem büyükşehir belediyeleri kanunu çıkacak. Türkiye'deki büyükşehirler 29'a çıkacak. Türkiye'nin gelişmesinde çok daha ayağı yere basan bir yapılandırmayla yolumuza devam edeceğiz.''
-Diğer konuşmacılar-
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da, temeli atılan kentsel dönüşüm projesinin kentte uygulanan ilk proje olduğunu söyledi.
Projeyi hazırlayan Seyhan Belediyesi'ne ve destek olan Adana Büyükşehir Belediyesi, TOKİ ve hükümete teşekkür eden Coş, ''Bu proje, insanlarımızın modern çağdaş kentlerde, sağlıklı, güvenilir konutlarda yaşayabilmesi için önemli. Bu tür projelere kaşı çıkmak, medeniyete, çağdaşlığa, insanımıza layık olduğu yaşam standardından mahrum etmeye çalışmaktır. Bu projelere destek veren herkese teşekkür ediyorum'' dedi.
TOKİ Başkan Yardımcısı Orhan Yüce ise TOKİ'nin kentsel dönüşümde 256 proje ürettiğini söyledi.
TOKİ olarak 200-2012 yılları arasında 514 bin 933 konut ürettiklerini anlatan Yüce, ''Kentsel dönüşüm kapsamında yürütülen 256 projeden 187'sinde toplam 260 bin 811 konutluk proje çalışması yapılmış, 142 bölgede 68 bin 167 konutluk uygulama başlatılmıştır. Bunlardan 45 bin üzerindeki konut tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Konutların dışında 852 okul, 881 spor salonu, 113 yurt, 230 karakol, 92 sağlık ocağı, 195 hastane, 471 ticaret merkezi, 447 cami, 41 kütüphane, 46 çocuk esirgeme kurumu binası, 62 kamu hizmet binası ve 4 stadyum üretimi gerçekleştirildi'' diye konuştu.
Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk de, deprem ve afetlere dikkati çekerek, bu alanda ilk etapta bin 398 konutluk binaların temelinin atılacağını, toplam 15 bin yeni konutun yapılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Konuşmaların ardından projenin ilk etabının temeli atıldı.
-Seyhan Kıyıkent Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi-
Seyhan Belediyesi'nin başlattığı proje kapsamında Barış ve İsmetpaşa Mahalleleri'nde 32 hektarlık alanda toplam 2 bin 610 konut yapılacak. Yeni yerleşim alanında konutların yanı sıra alış veriş merkezi, kafe, restoran, çarşı, cami, market ve sosyal tesisler de yer alacak.
Üç etap olarak planlanan projenin temeli atılan ilk etabında bin 398 dairelik 30 blok yapılacak. Proje alanında 2+1, 3+1 ve 4+1 türünde, büyüklükleri 119 metrekare ile 188 metrekare arasında değişen daireler inşa edilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Bakıyorsunuz bakanlığımızın üzerine 10-15 tane insan geliyor, 'Kentsel dönüşüme hayır'... 'Kentsel dönüşüme hayır' demiyorsun sen, bu ülkenin geleceğinin, çocuklarının canına kastediyorsun'' dedi.
Bayraktar, Adana'da Yüreğir Belediyesi tarafından yaptırılan Mehmet Akif Ersoy Kültürevi'nin açılışında yaptığı konuşmada, böyle bir yapıya Mehmet Akif Ersoy'un isminin verilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Bayraktar, AK Parti'nin vatan, millet ve üretim eksenli olarak vatandaşların hayat kalitesini artırmak için çalıştığını belirterek, bu doğrultuda çalışmaya da devam edeceğini söyledi. Genel ve yerel seçimler ile referandumda zaferle çıktıklarını anlatan Bayraktar, milletin desteğine karşılık olarak daha çok çalışmaları gerektiğini, ''pazara kadar'' meselesinde olmadıklarını söyledi.
Türkiye'yi dünyadaki 10 büyük ekonominin içerisine mutlaka koyacaklarını vurgulayan Bayraktar, kişi başı geliri ve ihracatı daha da artıracaklarını kaydetti.
Bayraktar, muhalefetin eleştirilerine açık olduklarını belirterek, ''Yapıcı eleştirilere sonuna kadar açığız. Eleştiriler acımasız olabilir ama yapıcı olmalı. Vatanın ve milletin menfaatine olmalı'' dedi.
Ülkenin deprem kuşağında olduğunu, afet karşısında dermanı olmayan yapılardan arındırılmak zorunda olunduğunu belirten Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:
''Bu bizim zorunluluğumuzdur. Bunu vatandaşlarımızla yapacağız. Şimdi bunu da engellemek istiyorlar. Bakıyorsunuz bakanlığımızın üzerine 10-15 tane insan geliyor, 'Kentsel dönüşüme hayır'... 'Kentsel dönüşüme hayır' demiyorsun sen, bu ülkenin geleceğinin, çocuklarının canına kastediyorsun. Bu kentsel dönüşümü vatandaşımız yapacak. Biz kentsel dönüşümü gönül rızasıyla yapan vatandaşlarımıza, ihtiyaç sahibi insanlarımıza kira yardımı yapacağız. 'Rant' diyor buna. Helali hoş olsun rant vatandaşımıza. Tabi ki vatandaşımız istifade edecek, vatandaşımızın gelir seviyesi artacak. Vatandaşımız doğru düzgün olmayan yerleşim birimlerinden yeni yerlerine kavuşacak. Bunun için gayret içerisindeyiz. Bunu yaptık.''
Bayraktar, kişi başına düşen gelirin arttığını belirterek, iktidara geldiklerinde hazinede 27 milyar dolar para olduğunu, bunun şu an 110 milyar dolara çıktığını söyledi. O zaman IMF'ye borçlu olunduğunu, kendilerinin ise önümüzdeki yıl IMF'ye borç para vereceklerini belirten Bayraktar, Türkiye'nin bu duruma geldiğini ifade etti.
-''Irk milliyetçiliği bizde olmaz''-
Terörün ayaklarına dolanmaya çalıştığını kaydeden Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:
''Irk milliyetçiliği bizde olmaz. 780 bin kilometre coğrafya içerisinde yaşayan, Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanını taşıyan herkes bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. Böyledir, böyle olmak zorundadır. Bizde ötekileştirme, yabancılaştırma yok. Herkesi kucaklamak mecburiyetindeyiz. Herkesi bu ülkenin birinci sınıf, gelişmiş, kalkınmış mutlu insanı yapmak zorundayız. Bunun için mücadele veriyoruz. Bu ülkenin kalkınmasının, gelişmesinin, birliğinin, dirliğinin tekerine çomak sokmak isteyen hainlere hep birlikte 'dur' diyeceğiz. Türkiye kalkınacak. Bizim tarihten gelen geçmişimiz bunu gerektiriyor.''
Vali Hüseyin Avni Coş da kentsel dönüşümün yanı sıra bu tarz kültürevlerinin de kentlere katkı sağladığını söyledi.
Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ise ilçenin göç alan bir yapıda olduğunu belirterek, toplamda 10 adet açacakları kültürevlerinden 5'incisinin hizmete girdiğini söyledi. Protokol üyeleri daha sonra kurdele keserek, kültürevinin açılışını yaptı.
-Kursiyerlerden alışveriş yaptı-
Bayraktar, açılışını yaptığı kültürevine gezerek, kursiyerlerle görüşüp, bilgi aldı. El sanatları kursunun yapıldığı salonları gezen Bakan Bayraktar, burada bir çarşaf takımı alarak, kursiyerlere 500 lira verdi. Başka bir salona geçen Bayraktar, burada da ''1 tane bekar oğlum var. Ona alalım'' diyerek, ''damat bohçası'' alıp, 300 lira verdi.
Bakan Bayraktar ayrıca, müzik dersi alan kursiyerlerle de ''Mamoş'' ve ''Beraber yürüdük biz bu yollarda'' şarkılarını söyledi.
Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ı makamında ziyaret eden Bayraktar, kentle ilgili brifing aldı.
AK Parti İl Teşkilatı'nı da ziyaret eden Bayraktar, burada da partililerle basına kapalı toplantı yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Gelişen bir dünya ile bütünleşme doğrultusunda, AB'ye girme kararlılığı içerisinde, kalkınan ve gelişen Türkiye olarak, şehirlerimizin fotoğrafını düzeltmek zorundayız'' dedi.
Bakan Bayraktar, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi ve Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYEMDER) tarafından Seyhan Otel'de düzenlenen ''Adana'nın imar sorunları ve kentsel dönüşüm'' konulu inşaat sektörü kurulu toplantısında, dünya nüfusunun 7 milyarı geçtiğini, bu nüfusun yüzde 50'den fazlasının da şehirlerde yaşadığını söyledi.
Bu oranın gittikçe arttığını ve artacağını belirten Bayraktar, Türkiye'deki nüfusun 75 milyona dayandığını, bunun yüzde 76'sından fazlasının da kasabalar, ilçeler ve şehirlerde yaşadığını ifade etti.
2023 yılına kadar nüfusun 80 milyonu aşacağı ve şehir nüfusunun da yüzde 88'lerin üzerine çıkacağının hesap edildiğini belirten Bayraktar, ''Gelişen bir dünya ile bütünleşme doğrultusunda, AB'ye girme kararlılığı içerisinde, kalkınan ve gelişen Türkiye olarak, şehirlerimizin fotoğrafını düzeltmek zorundayız. Ülkemizin konut stokunu mutlaka elden geçirmek durumundayız. Hele hele 24 bin 500 kilometre uzuluğundaki fay hatlarındaki yerleşimlerde depreme dayanıksız, salaş ve kaçak, mühendislik hizmeti almamış yapıları dönüştürmek zorundayız'' diye konuştu.
Adana'nın da bu konuda hassasiyetinin bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, kent merkezinde yaklaşık 400 bin civarında konut olduğunu, bunların yüzde 65'inin mimarlık ve mühendislik hizmeti almayan, düzensiz, deprem ve afet riski altındaki binalardan oluştuğunu kaydetti.
-İnşaat sektörü-
Türkiye'nin başarılı olduğu sektörlerden birinin inşaat sektörü olduğunu dile getiren Bayraktar, ''Türkiye'de iş yapan müteahhit ve inşaatçı sayısı 20 bin. İş yapmayanları da sayarsak 40 bin. 82 milyonluk Almanya'da bu sayı 6 bin 500 civarında. Çin'den sonra dünyada müteahhitlik hizmetlerinde en çok iş alan ikinci ülkeyiz. Bu bizim için büyük bir avantaj'' dedi.
Kentsel dönüşümle ilgili çıkarılan yasayı anlatan ve bu yasanın günün şartlarına uyan bir yasa olduğunu bildiren Bayraktar, şunları söyledi:
''İnsanların yaşam ve hayat hakkını öne alan bir yasa çıkardık. Bu yasanın eksikleri olabilir. Ruhu ve mantalitesi itibariyle, yaptırım gücü itibariyle, insan vasıflı ve vatandaş odaklı olması, aynı zamanda gönüllülüğü öne alan yapısı itibariyle son derece günün şartlarına uyan bir yasa. Ama vatandaş çıkıp (Dur yapma, benim evimi yıkma) diyor. Biz evini dönüştürmek isteyenlerinkini dönüştüreceğiz. Öbürlerini kendileri dönüştürsün. İnsanların oturduğu bir apartman, gerçekten depreme ve afete karşı dermanı kalmamışsa, gerekli sağlamlık sağlamıyorsa ve bu bina S.O.S veriyorsa, zaten biz kanunu çıkarmasak belediye kanununda var. Mühürler ve yıkar. Ama yapmıyor, yapamıyor. Bu yasa ile bu işlerin önü biraz daha açıldı, biraz daha kolaylaştı. Ama biz diyoruz ki, istemeyenleri sonraya bırakacağız.''
Bayraktar, 2011 yılının başından bu yana 81 ilde yapı denetimi uygulanmaya başlandığını, inşaat ruhsatlarında kolaylıklar yaptıklarını, ancak denetimi de aynı oranda arttırdıklarını anlattı.
İnşaat ruhsatı işlemlerini zorlaştırmanın insanları kaçak yapıya yönelteceğini ifade eden Bayraktar, imarlı bir bütünlük içinde şehirlerin fotoğraflarını güzelleştireceklerini belirtti.
Türk müteahhitlerin dünya çapında daha fazla iş alabilir hale geleceğini ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
''Bu antrenman onları kuvvetlendirecek. Bununla birlikte teknik müşavirlik sistemimiz çok gelişecek. Şimdi biz dünyada sayısal bakımdan, iş kapasitesi bakımından ikinci sıradayız ama, paranın hepsini getiremiyoruz. Yurtdışındaki işlerin müşavirleri biz değiliz. Müşavirleri Avrupalılar, ABD'liler, Japonlar, onlar alıyor parayı orada. Türkiye'nin morali düzelecek, insanların aidiyet duygusu devlete karşı artacak. Gettolaşma istidadı gösteren sıkıntılı bölgeler izole edilecek, buralarda komşuluk ilişkileri artacak, çocuklar parklarında oynayacak, böylelikle illegal oluşumların da önü kesilecek.''
Brezilya'nın dünyada 6. büyük ekonomi olduğunu, ancak gettolaşma ve kaçak yapılaşmayla başa çıkamadığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
''Biz onlardan iyiyiz Allah'ın izniyle. Çin'in nüfusu 1,5 milyara yaklaşıyor, çok acil 15 milyon birim konuta ihtiyaç var. Biz 20 yılda 6,5 milyon konuttan bahsediyoruz. Hindistan da aynı şekildi. Türkiye'de aşırı şekilde şehirlere göç, 1946'dan 1950'den itibaren plansız programsız yoğunlaşma, altından çıkılamaz bir hal aldı. Devletlerin, hükümetlerin geliştirdiği politikalar yetersiz kaldı. Şehirlerimiz yağ lekesi gibi çok kötü yapılaştı. Şimdi artık Türkiye'nin gelmiş olduğu konum itibarıyla bunu halletme noktasındadır. Türkiye bu noktada, gelişmiş, modern bir ülke olabilmek için mutlaka bina stokunu yenilemek zorundadır.''
-Terör olayları-
Türkiye'nin yakaladığı istikrar sayesinde, gelişme ve kalkınma hamlesiyle yoluna devam ettiğini, dünyanın gıptayla Türkiye'ye baktığını dile getiren Bakan Bayraktar, Avrupa'daki ciddi ekonomik krize rağmen, Türkiye'nin istikrarını koruduğunu, ihracatın arttığını kaydetti.
Türkiye'nin gelişmesinden rahatsız olanların terörle ülkeyi vurmak istediğini ifade eden Bayraktar, ''Onun için uyanık olacağız, akıllı olacağız, teröre prim vermeyeceğiz ve mutlaka terörü ülkemizden söküp atacağız. Bu noktada, ben bir bakan olarak konuşmaya hakkım yok. Konuşurken, terör meselesini açarken hicap duyuyorum, utanıyorum. Ciğerlerimiz, yüreklerimiz yandı bizim, yanıyor. 24 saat yanıyor arkadaşlar. Ama ne olursa olsun, biz öyle 4-5 tane çapulcuya pabuç bırakacak niyette değiliz. Ülkemizden terörü söküp atacağız. Türkiye, dünyanın en gelişmiş, en büyük 10 ekonomisi arasına girecek'' diye konuştu.
Kentsel dönüşümde gönüllülük esasına göre hareket edeceklerini vurgulayan Bayraktar, ''Hangi belediye başardıysa, hazırladıysa getirsin orada yapacağız. CHP'li olmuş, MHP'li olmuş, başka bir partiden olmuş, AK Parti'den olmuş hangi partiden olursa olsun, hangisi başardıysa, bu millete hizmet ediyorsa onunkini yapacağız. Diğerleri sonraya kalsın. Biz kimsenin evini yıkmayız, yapsak yapsak ancak insanımızın yuvasını yaparız'' dedi.
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, MÜSİAD Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök ve AYEMDER Başkanı Murtaza Kılçık'ın da konuşma yaptığı toplantıya, çok sayıda davetli katıldı.