Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
YUKARI HAVZALARDA DSİ’NİN BENTLERİNDEN GEÇİT YOK! KIZILAY ÖĞRENCİLERİ KIZILAY HAFTASINDA BİLİNÇLENDİRİYOR BELEDİYE MECLİSİNDE SEÇİM YAPILDI İnsan Kaynakları Kariyer Kongresi ve Fuarı, İnsan Kaynakları Sektörünü Buluşturdu AKÇAABAT BELEDİYESİ’NDEN MİNİKLERE KÜLTÜR YOLCULUĞU LÖSEV’DEN TRAZBON’DA FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ ORTAHİSAR BELEDİYESİ’NDEN ANLAMLI DAYANIŞMA ETKİNLİKLERİ Arslan Bulut Ne Yazdı! BELEDİYEDEN DUYURU BAŞKAN KARA'DAN AKÇAABAT ESNAF VE SANATKARLAR ODASINA ZİYARET ORTAHİSAR BELEDİYESİ PERSONELİNE PROMOSYON MÜJDESİ Yomra’da Yol Çalışmaları Hız Kesmiyor 100. Yıl İlkokulu Diyabet ve Beslenme Günü Bilgilendirme Programı CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz,dan Dikkat Çeken Açıklama Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2. Kitap Günleri yakında başlıyor. Mustafa Bak’tan TÜİK Açıklaması Başkan Kara ilçelerdeki esnafın sorunlarını dinliyor Arsin Kaymakamı Şule Demirtaş’a Hayırlı Olsun Ziyareti BAKAN URALOĞLU AKÇAABAT HEYETİYLE 24 SAAT ESNAFIMIZIN YANINDAYIM
BELEDİYE MECLİSİNDE SEÇİM YAPILDI
BELEDİYE MECLİSİNDE SEÇİM YAPILDI
 
24 SAAT ESNAFIMIZIN YANINDAYIM
24 SAAT ESNAFIMIZIN YANINDAYIM
 
ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ ANLATILIYOR
ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ ANLATILIYOR
SEBAHATTİN YAZICI NE YAZDI?
 

SEBAHATTİN YAZICI NE YAZDI?

BUZAĞILAR ÖLMESİN KREŞLERE GÖNDERİLSİN

26 Aralık 2017 Salı 18:22
Yazdır

Ülkemiz hayvancılığının gelişmesi et ve süt ihtiyacının istenilen düzeyde karşılanabilmesi için buzağıların sağlıklı büyütülmesi ile mümkün olacaktır.

Oda Başkanlığım döneminde eski GTH  Bakanı Faruk Çelik beyin talimatıyla davet edildiğim bakanlıktaki görüşmede o zamanın müsteşarına sunduğum dosyada, buzağı ölümlerinin engellenmesi için ülke genelinde bir kampanyanın başlatılıp, aşıların ücretsiz olması gerektiğini, buzağı ölümlerinin %5 civarlarına çekilmesinin mümkün olacağını anlatmıştım. Sonuç olarak başarılı olunduğu takdirde hayvan ithalatının engellenebileceğini ifade etmiştim. Gerekçelerini ve çözümleri anlatmış bir de dosya sunmuştum. Gecikmeli de olsa bu dönemde bu doğrultuda çalışmaların olması bizleri umutlandırmıştır.

Şimdi de Bölgesel Buzağı Kreşi ve Buzağı Bankası önerisinde bulunmak istiyorum. Damızlık işletmelerinde her yıl elde edilen sağlıklı buzağılar, ekonomik olarak kazanımı çok yüksektir. Kendi işletmelerindeki buzağıları büyütmek, bir süre sonra ihtiyaç olunca işletmedeki hayvan varlığını gençleştirme sürecinde ekonomik açıdan da iyi bir kazançtır. Bunun yanında ülke hayvancılığın gelişmesi için de doğan buzağıların sağlıklı bir şekilde büyütülmesi ve buzağı ölümlerinin mevcut düzeyden çok daha aşağılara çekilmesi bugün ki göstergelerden de anlaşılacağı üzere bir zorunluluktur. Ülkemizde bakanlık açıklamalarına göre buzağı ölümlerinin %15 düzeylerinde olduğu bilinmektedir. Bu durumda ülkemizde 4.500.000 damızlık inekten doğan buzağılardan yaklaşık 700.000 tanesi ölmesi demektedir. Bu durum yıllık ithal edilen hayvan sayısından daha fazladır. Buzağı ölümleri gelişmiş dünya ülkelerinde %2 seviyelerindedir.

Sağlıklı bir ortamda doğum yapan ineklerden elde edilen buzağıların koruyucu uygulamalar yapılarak hayatta kalmaları sağlanabilir. Bu uygulamalar içinde öncelikle buzağı doğar doğmaz anne sütüyle beslenmesi gerekir. İlk saatler itibariyle belli bir periyotta bu süt alımı sağlıklı bir şekilde sağlanması mikroplara karşı direnç ve sağlıklı gelişim açısından son derece önemlidir. Sonra aşılarının tam, bakım ve beslenmelerinin düzenli yapıldığı işletmelerdeki bu buzağılar hem işletme hem de ülke hayvan varlığının sürdürülebilirliğinin yanında, damızlık ve besi materyali ihtiyacının karşılanmasını sağlayacaktır..

Küçük işletmelerde doğan buzağıların  bakımı ekonomik olarak yük getireceği veya büyük işletmelerdeki planlamalar için ise son derece önemli olduğunu düşündüğümüz kreş buzağı veya buzağı bankalarının kurulması yönündedir. Bu amaçla Buzağı Kreşleri veya Buzağı Bankası gibi işletmelerin kurulması bölge hayvancılıklarında materyal ihtiyacı için bir çözüm olacaktır. Ya üretici kooperatifleşmesi ya da özel sektör tarafından kurulacak olan bu işletmeler devlet tarafından da desteklenmelidir. Bu tip bir yapılanma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenmesi ile güçlü bir yapının oluşması sağlanmalıdır. Tüm ülkenin ihtiyacı belirlenerek o kapasitelere uygun erkek ve dişi materyal tedariki için bir yapı oluşturulmuş olunacaktır. Bu durum işletmelerde yavru ölümlerinin engellenmesini yanında  hayvan ithalatının da durması sonucunu doğuracaktır. Bölgelerde kurulan bu tip işletmeler, ihtiyaç olan materyal taleplerini karşılamada çok büyük kolaylıkları sağlayacaktır. İşletmelerde doğan buzağılar böylelikle bölgelerde kalmış olacaktır. Bu durumda söylenecek olan buzağıları kreşe gönderelim olacaktır.

Anne sütü almış, aşıları yapılmış kayıt altına alınmış buzağıların planlama dışında olanları kreş veya bankaya gönderilebilir. Profesyonel bir şekilde yönetilen bu işletmeler ile materyaller korunup, iyi planlamalar yapılarak bölge ve ülke hayvancılığı daha iyi gelişerek sürdürülebilirliği sağlanır. Bölgelere uygun hayvancılık modellerinin uygulanması ile o bölgenin hayvan varlığının gelişimine, hayvancılık potansiyelin artışına imkan sağlanır. Unutulmamalıdır ki yavrular yaşamadan nesiller devam edemez. Bu durum tüm canlılar için geçerlidir.Sürekli eğitim,bilinçli üretim ile yüksek verim.

 

 

​​​​​​​​Veteriner Hekim Sebahattin YAZICI

​​​​​​​​        Tarımsal Hizmetler Müdürü

Anahtar Kelimeler: BUZAĞILAR, ÖLMESİN, KREŞLERE, GÖNDERİLSİN ,
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1638 IV. Murat komutasındaki Osmanlı ordusu, Musul'a girdi.
1757 Prusya Kralı II. Friedrich, 7 Yıl Savaşları'nda Fransa'yı, Rosbach'da yendi.
1840 Afganistan, İngilizlere teslim oldu.
1854 İngiliz-Fransız Birleşik Donanması Kırım Savaşı'nda Rus donanmasını yenilgiye uğrattı.
1895 New York Rochester'dan George B. Selden, benzinle çalışan otomobil için ilk ABD patentini aldı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur