Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
YUKARI HAVZALARDA DSİ’NİN BENTLERİNDEN GEÇİT YOK! KIZILAY ÖĞRENCİLERİ KIZILAY HAFTASINDA BİLİNÇLENDİRİYOR BELEDİYE MECLİSİNDE SEÇİM YAPILDI İnsan Kaynakları Kariyer Kongresi ve Fuarı, İnsan Kaynakları Sektörünü Buluşturdu AKÇAABAT BELEDİYESİ’NDEN MİNİKLERE KÜLTÜR YOLCULUĞU LÖSEV’DEN TRAZBON’DA FARKINDALIK YÜRÜYÜŞÜ ORTAHİSAR BELEDİYESİ’NDEN ANLAMLI DAYANIŞMA ETKİNLİKLERİ Arslan Bulut Ne Yazdı! BELEDİYEDEN DUYURU BAŞKAN KARA'DAN AKÇAABAT ESNAF VE SANATKARLAR ODASINA ZİYARET ORTAHİSAR BELEDİYESİ PERSONELİNE PROMOSYON MÜJDESİ Yomra’da Yol Çalışmaları Hız Kesmiyor 100. Yıl İlkokulu Diyabet ve Beslenme Günü Bilgilendirme Programı CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz,dan Dikkat Çeken Açıklama Trabzon Büyükşehir Belediyesi 2. Kitap Günleri yakında başlıyor. Mustafa Bak’tan TÜİK Açıklaması Başkan Kara ilçelerdeki esnafın sorunlarını dinliyor Arsin Kaymakamı Şule Demirtaş’a Hayırlı Olsun Ziyareti BAKAN URALOĞLU AKÇAABAT HEYETİYLE 24 SAAT ESNAFIMIZIN YANINDAYIM
BELEDİYE MECLİSİNDE SEÇİM YAPILDI
BELEDİYE MECLİSİNDE SEÇİM YAPILDI
 
24 SAAT ESNAFIMIZIN YANINDAYIM
24 SAAT ESNAFIMIZIN YANINDAYIM
 
ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ ANLATILIYOR
ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ ANLATILIYOR
Öldüren akıntıya direnmeyin
 

Öldüren akıntıya direnmeyin

Bir haftada 9 kişi hayatını kaybederken, 4 kişi de kurtarılarak hastanede tedavi altına alındı.

15 Ağustos 2013 Perşembe 20:46
Yazdır

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Ramazan Ayı’nın sonrasında sıcakların da etkisiyle denizde son bir haftada 8 boğulma vakası meydana gelirken, bu olaylarda 9 kişi hayatını kaybederken, 4 kişi de kurtarılarak hastanede tedavi altına alındı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Beji vatandaşı çeken akıntıya karşı uyardı.
Çeken akıntının dalga durumu, denizdeki rüzgar ve buna bağlı dalga yüksekliğiyle ilgili olduğunu ifade eden Beji, "Dalga yüksekliği 2-5 metre olduğunda çok dikkat edilmesi, hatta kesinlikle denize girilmemesi gerekir. 200-250 metrelik mesafeyi bir dakikada alan çok güçlü bir akıntı. Yüksek hızdaki akıntıya profesyonel yüzücülerin bile karşı koyması mümkün değil. O nedenle akıntıya kapılmamak en iyisi. Rüzgarlı ve buna bağlı yüksek dalgaların olduğu ortamda denize girmemek lazım" dedi.
Beji, ramazan ayının yüzme mevsimine denk gelmesi nedeniyle suya girilmediği için boğulma vakalarının yaşanmadığını ancak bayram tatiliyle birlikte vatandaşların denize akın ettiğini anımsattı.
"KENDİNİ AKINTIYA BIRAK"
Akıntıya yakalanan kişinin akıntıya karşı yüzmemesi gerektiğini vurgulayan Beji, şu bilgileri verdi: "Kurtulup 'kıyıya doğru yüzeceğim' çabasına girilmemeli. Bu kişiyi yorduğu gibi kurtulmak da mümkün değil. Burada yapılacak şey akıntıya kendini bırakmak. Akıntı belirli bir süre sonra yavaşlayacak. Bu süre de akıntının şidddetine göre değişir. 30 metre sonra da yavaşlar. Akıntının kenarından yüzerek karaya çıkabilirsiniz. Çok şiddetliyse 100 metre de sürükleyebilir. Akıntıyla birlikte gidilip, sağından veya solundan akıntı olmayan yerden yüzerek karaya çıkmak gerekir."
Denizde görülen sarı, çamur rengi kanalların akıntı kanalları olduğuna işaret eden Prof. Dr. Beji, çok güçlü olması nedeniyle dipten kumu, çamuru da alıp götüren akıntının açığa doğru kanal oluşturduğunu, bu kanalların gözle de görülebildiğini anlattı. Beji, normal deniz renginin belirli bölgesinde sarı, bulanık çamur rengi gürüldüğü zaman, o alanda yüzde yüz çeken akıntının olduğunu vurgulayarak, vatandaşların böyle durumlarda, dalgalı denize girmemesi gerektiğine dikkati çekti. Beji, "Dalgalı havada mutlaka denize girmek isteniyorsa da bel seviyesine bile varmadan girilmeli. Çünkü bel seviyesinde bile tutunamayıp su götürüyor. Ya da ayakların diz seviyesine kadar suya sokulması gerekir" diye konuştu.
"AKINTAYA TUTULMA YAŞAMA TUTUN" KAMPANYASI
Prof. Dr. Beji, özellikle Karadeniz sahillerinde görünen çeken akıntılar nedeniyle meydana gelen ölüm ve yaralanma olayları konusunda kamuoyu farkındalığı yaratmak "Akıntıya Tutulma Yaşama Tutun" isimli bir kampanya sürdürdüklerini anlattı.
Kampanya çerçevesinde jandarma ekipleriyle birlikte sahillere, "dalgalı ortamda denize girmeyin" şeklinde uyarı yazıları asıldığını, el ilanları dağıtıldığını ifade eden Serdar Beji, internet üzerinden de bilgilendirme yaptıklarını kaydetti.

 

ORDU, 1 ÖLÜ
13 Ağustos’ta Ordu'nun Perşembe İlçesi Hacılar Köyü’nde denize giren ve Batman'dan geldiği öğrenilen Hüsnü Acar (20), akıntıya kapılarak boğuldu.

GÜMÜŞHANE, 1 ÖLÜ
11 Ağustos’ta Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde serinlemek için Harşit Çayı'na giren 9 yaşındaki Mahmut Temiz isimli 9 yaşındaki çocuk, bir süre sonra suda kayboldu ve çevredeki vatandaşlar tarafından sudan çıkarıldı. Hastaneye kaldırılan Temiz, kurtarılmadı.

RİZE, 1 ÖLÜ 1 KURTARILDI
11 Ağustos’ta Rize'nin Çayeli ilçesinde serinlemek için denize giren iki kuzenden 12 yaşındaki Alihan Turhan boğulma tehlikesi geçirdi. Olay sırasında sahilde bulunan 13 yaşındaki Emin Turhan da kuzenini kurtarmak için girdiği denizde dalgalara kapıldı. Tedavi altına alınan kuzenlerden Alihan Turhan hayatını kaybederken, Emin Turhan'ın tedavisinin sürüyor.

RİZE DEREPAZARI, 1 ÖLÜ
12 Ağustos’ta Rize'de askerden yeni dönen Ümit Demir (22) isimli genç, Derepazarı ilçesi Sandıktaş sahilinde serinlemek için girdiği denize girdi. Demir akıntıya kapılarak hayatını kaybetti.

GİRESUN, 1 ÖLÜ
10 Ağustos Giresun'un Görele ilçesine Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinden gelen fındık işçisi İbrahim Yavuz'un (17), serinlemek için girdiği denizde boğluarak can verirken, Yavuz’un cansız bedenine 3 saat sonra ulaşıldı.

AKÇAABAT, 2 ÖLÜ

10 Ağustos Akçaabat’ta Söğütlü Beldesi’nde serinlemek için denize giden İsa Reis (20) ve Salih Reis (18) kardeşler denizde kayboldu. Kardeşlerden İsa Reis, olaydan yaklaşık 50 dakika sonra denizden çıkarılarak, hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. Ağabey Salih Reis’in cesedi ise bir gün sonra Trabzon Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince denizden çıkarıldı.

OF, 1 ÖLÜ 3 KURTULDU
10 Ağustos Of’ta öğlen saatlerinde Kıyıcık Beldesi sahilinde meydana gelen olayda serinlemek üzere denize giren Selma Çelebi ile kimliği belirlenemeyen bir bayan boğulma tehlikesi atlattı. Durumu fark eden Selma Çelebi’nin eşi Fahrettin Çelebi eşini kurtarmak üzere denize daldı.  Fahrettin Çelebi, eşi Selma Çelebi’yi kurtaramazken denizde bayıldı. Karı-koca ve adı öğrenilemeyen diğer bayanı gören Zübeyir Ecehan Tellioğlu (17) ile Üzeyir Emirhan Tellioğlu (12) kardeşler hemen denize dalarak boğulma tehlikesi geçiren vatandaşları kurtarmaya çalıştılar.  Çevredeki vatandaşların da yardımlarıyla Fahrettin Çelebi, Selma Çelebi ve kimliği belirlenemeyen diğer bayan sudan çıkartılarak Acil 112 ekipleri tarafından Sürmene Devlet Hastanesine kaldırılırken bu kez Zübheyir Ecehan ve Üzeyir Emirhan kardeşler de boğulma tehlikesi geçirdiler.
Denizden çıkartılan ve Sürmene Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Üzeyir Emirhan Tellioğlu yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Of Devlet Hastanesine kaldırılan Zübeyir Ecehan Tellioğlu yapılan ilk müdahalesinin ardından Trabzon’a sevk edildi. Fahrettin Çelebi, Selma Çelebi ve kimliği belirlenemeyen diğer bayanın sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilirken Zübeyir Ecehan’ın ise hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.

ARSİN, 1 KİŞİ ÖLDÜ
13 Ağustos Trabzon’un Arsin İlçesi’nde denize serinlemek için giren Osman Koz (50) kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Anahtar Kelimeler: Bir, haftada, 9, kişi, hayatını, kaybederken, 4, kişi, de, kurtarılarak, hastanede, tedavi, altına, alındı
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1638 IV. Murat komutasındaki Osmanlı ordusu, Musul'a girdi.
1757 Prusya Kralı II. Friedrich, 7 Yıl Savaşları'nda Fransa'yı, Rosbach'da yendi.
1840 Afganistan, İngilizlere teslim oldu.
1854 İngiliz-Fransız Birleşik Donanması Kırım Savaşı'nda Rus donanmasını yenilgiye uğrattı.
1895 New York Rochester'dan George B. Selden, benzinle çalışan otomobil için ilk ABD patentini aldı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur