Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
ANLAMLI DESTEĞE TEŞEKKÜR TRABZON, ŞAMPİYONLARI BAĞRINA BASTI BAŞKAN GENÇ’TEN 1 MAYIS MESAJI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GIDA! YAVUZ AĞIRALİOĞLU TRABZON’A GELİYOR CHP’Lİ KÖROĞLU, MUHTARLARIN NABZINI TUTTU BAŞKAN EKİM’DEN 1 MAYIS MESAJI: “ALIN TERİ KUTSALDIR” Trabzon iş dünyası Katar'da yeni iş birliklerine imza attı. ALTYAPIDAN ÜSTYAPIYA ORTA MAHALLE DÖNÜŞÜYOR BARÜ, akreditasyon başarılarına bir yenisini ekledi Gine Büyükelçiliğinden Trabzon’a çağrı var HEKİM KRİZİ DERİNLEŞİYOR TRABZON EN YAŞANABİLİR ŞEHİRLER ARASINDA ÇITAYI YÜKSELTTİ AKÇAABAT BELEDİYESİ SPOR KULÜBÜ HALK OYUNLARINDA BÖLGE ŞAMPİYONU BAŞKAN KALKIŞIM PLAY-OOF İÇİN NE DEDİ ULAŞIM ZAMLANDI HASTA VATANDAŞIN YOL SORUNUNU BÜYÜKŞEHİR ÇÖZDÜ Trabzon Üniversitesinden Sempozyum Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Nisan ayı meclis toplantısı yapıldı BAŞKAN GENÇ’TEN TRABZONSPOR U19’A TEBRİK
ANLAMLI DESTEĞE TEŞEKKÜR
ANLAMLI DESTEĞE TEŞEKKÜR
 
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GIDA!
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GIDA!
 
YAVUZ AĞIRALİOĞLU TRABZON’A GELİYOR
YAVUZ AĞIRALİOĞLU TRABZON’A GELİYOR
İLİMİZDE SIĞIRCILIK KÜLTÜRÜ VE JERSEY IRKI
 

İLİMİZDE SIĞIRCILIK KÜLTÜRÜ VE JERSEY IRKI

İlimizde sığırların isimleri vardır. Onlar evlerin sakinleri gibidir.

25 Ağustos 2023 Cuma 10:22
Yazdır

Önce onların hizmetleri yapılır, altları temizlenir, karınları doyurulur sonra yukarı çıkılır; evdekilerin yemeği hazırlanır. Yayla göçü öncesi buzağısından anacına kadar bütün sürü yıkanır ve bir gelin gibi süslenirler.Sabah uyandıklarında yayla çocuklarının ilk gördüğü şey köşe tahtalarının arasından sızan güneş ışığı ve ilk duydukları ses de sağılan sütün  kalaylı bakır kapta çıkardığı sestir. Sağılan süt yukarı çıkarılır.

 

Çocuklara ya süt içirilir ya da Süt Kuymağı (Bir çeşit muhallebi) yapılır. Kuymağın pişmesini seyretmek çocuklar için ayrı bir zevktir. Kuzinenin etrafını çeviren çocuklar ilgi ile  kuymak tavasını izlerler. Kuymağın yüzeyi kabarır kabarır sonra pof! diye patlar, içinden sıcak buhar ve kuymak zerrecikleri çıkar, adeta bir volkan ağzını andırır.Sığır için “Evdeki bakkal” deyimi kullanılır. Sığır olan evde açlık korkusu olmaz, “ne pişireceğim” endişesi duyulmaz. İmkân ölçüsünde aileler; kızlarının çeyizine bir sağın sığır da eklerler.Sığır çok faydalı bir evcildir; boynuzundan derisine, gübresine kadar her ürünü değerlendirilir. İlimiz için başta tereyağı olmak üzere çiğ süt, peynir ve yoğurt önemli ürünler olup ticarete konu olmaktadır.Kaymak (Krema) elde etmek için önceleri; süt derin olmayan yayvan teknelere dökülüp üzerleri kaymak tutması beklenir ve bu geniş yüzeylerdeki kaymak toplanır, altta kalan yağsız sütte peynire işlenirdi.

 

Daha sonra elle çevrilen süt makineleri evlere girdi. Şimdilerde elektrikli süt makineleri de kullanılmaktadır. Tekne üzerine çıkan kaymaktan aşırmak ve süt makinesinin çıkardığı melodik sesi dinlemek yayla çocuklarının tatlı hatıraları arasındadır.İlimizdeki sığır varlığı  önceleri Yerli Kara Irkından oluşuyordu, bu sığırların süt verimleri az, sütteki yağ oranı da düşüktü. Daha sonra verimi yükseltmek için melezleme çalışmaları başladı. Bu çalışmalarda isabetli bir tercih olarak Jersey Irkı kullanıldı.İlimizin coğrafi yapısı ve yem maliyetleri dikkate alındığında sığır yetiştiriciliğinde; Aile Tipi Süt Sığırcılığı İşletmeciliğinin sürdürülebilir olduğu ve  birçok avantajından dolayı jersey ırkıyla çalışılması gerektiği öngörülmektedir.Jersey ırkı Ülkemize ilk olarak 1958 yılında ABD’ den Samsun Karaköy Harasına getirilmiş ve 1960’ lı yıllardan itibaren ilimizde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Çaykara,Sürmene,Tonya,Vakfıkebir İlçelerinde  büyük boğahaneler, diğer ilçelerde ise daha az boğa barındıran Tabii Tohumlama İstasyonları kurulmuştur.

 

Halk arasında  LEMSE  olarak ta adlandırılan Jersey ırkı, üreticiler tarafından sevilmiş, benimsenmiş ve ıslah çalışmaları daha sonra Sun’i tohumlama yapılarak günümüze kadar gelmiş ve halen devam etmektedir.Küçük yapılı olan bu ırkın sevk ve idaresi kolaydır. Bu özelliği aynı zamanda ölçüleri uygun olmayan  ev altı, mezra ve yayla ahırlarında da barındırılmasına imkan vermektedir. Eğimli fındık alanlarında, dalların altında rahatlıkla dolaşıp otlayabilir. Dağlık, mezralık bölgelerde, çalılık içlerinde, ormanlık alanlarda yaralanma-berelenme olmadan gezip beslenebilir.Aile tipi işletmecilik yapan üreticilerin büyük çoğunluğu yazın yaylaya çıkmaktadır.

 

Jersey ırkı sığırlar genetik olarak ayak hastalıklarına az yakalanırlar, canlı ağırlıkları da düşük olduğu için gün boyu uzak mesafelerde dolaşıp yayla meralarından yararlanırlar. Düşük ve orta kaliteli çayırları iyi değerlendirirler. Bölgemizde sıkça görülen yağmur-çise ve sıcak havalara adaptasyonları yüksektir. Ufak yapılı olan bu ırkın en belirgin verim özelliği vücut ağırlığına oranla aldığı yemi iyi bir şekilde süte çevirmesidir.

 

Yani yemden yararlanma oranı yüksek bir ırktır. Sütçü ırklardan, sütteki yağ oranı (%5-7) en yüksek olanıdır. Jersey sütünün yüksek karoten içeriğinden dolayı doğal ve kendine has sarı bir rengi vardır. Bu durum tereyağında aranan bir özelliktir.Jersey sütünde protein ve kuru madde oranı da yüksektir. Bu durum jersey sütünün peynir ve yoğurt yapımına da uygun olduğunu gösterir. İlimizin marka değerlerinden olan Trabzon Tereyağı’ nın  ve Hamsiköy Sütlacı’nın kalitesinin sürdürülebilirliği  Jersey sütüne bağlıdır.

Anahtar Kelimeler: İlimizde, sığırların, isimleri, vardır, Onlar, evlerin, sakinleri, gibidir,
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1006 Tarihte kayıtlara geçirilmiş en parlak Süpernova olan SN 1006, Kurt takımyıldızı içerisinde gözlemlendi.
1563 Kral VI. Charles'ın emriyle bütün Yahudiler Fransa'dan kovuldu.
1789 George Washington, ABD'nin ilk cumhurbaşkanı oldu.
1803 ABD, Louisiana topraklarını Fransa'dan 15 milyon dolar karşılığında satın aldı. Böylelikle genç ülkenin toprakları iki katına çıkmış oldu. Bu alışverişe tarihte Louisiana mübayaası' adı verilmektedir.
1939 Türkiye'nin de katıldığı New York Dünya Sergisi açıldı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur