TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bu tür buluşmalar, kaynaşmalar ve etkinliklerin, kültür, gelenek ve göreneklerin yaşatılması, tanıtılmasında önemli bir görev ifa ettiğini söyledi.
Çiçek, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri''nin açılışında, konuşmasına fıkra anlatarak başladı.
''Biz sıradan bir topluluk değiliz, bir meydanda bir araya gelmiş kalabalık değiliz, milletiz'' diyen Çiçek, milletin de kültür değerleri üzerine inşa edildiğini söyledi.
Çiçek, Bu tür buluşmalar, kaynaşmalar ve etkinliklerin, kültür, gelenek ve göreneklerin yaşatılması, tanıtılmasında önemli bir görev ifa ettiğini dile getirdi.
-Çiçek'ten AKM sitemi-
Etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Çiçek, ''Şunu da kabul etmek lazım. Kıbrıs müzakereleri bir sona gelecek ama bu binanın akıbetinin ne olacağına bir an evvel karar vermek lazım. Ne başkente yakışıyor ne de bizim iktidarımıza yakışıyor. Bu ucubeden bir an evvel buranın kurtulması lazım. Kimse bunun sorumlusu, ilgilisi, Sayın Valim, bize düşen neyse siz onu söyleyin. Gerçekten burası bu tür etkinlikler için uygun değil. Çoğu zaman geliyorum, bazen yağmur yağıyor yukarıdan aşağıdaki eserlerin üzerine dökülüyor. Bu çirkinlikten bir an evvel kurtulalım'' şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da şehirlerin bütünleşmesi, kaynaşması ve insanlar arasındaki aidiyet duygusunun artırılması açısından bu tür etkinliklerin büyük önem taşıdığını ifade etti.
Türkiye'nin bugün bütünleşmeye çok daha ihtiyacı olduğu bir süreçten geçtiğine dikkati çeken Bayraktar, ''Türkiye'den yonga koparmak için, birtakım karışıklıklar yaratmak için oluşan mahfillere karşı bu tip organizasyonlar çok önemli'' dedi.
Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı taşıyanlar olarak, ülkenin birliği ve dirliğini en ileri derecede yaşatmak için çok ciddi şekilde duyarlılık göstermeleri gerektiğini dile getiren Bayraktar, bu doğrultuda herkesi kardeşlik duygusu içerisinde bağırlarına basacaklarını anlattı.
Bayraktar, son 10 yıldır kurulan hükümetler tarafından Trabzon'a özel bir destek verildiğini belirterek, ancak şehrin hala dünyaya ve Türkiye'ye verdiği fotoğrafın yeterli olmadığını vurguladı.
Trabzon'un hak ettiği gelişmeyi gerçekleştirmesi için şehre demiryolunu getirmeleri, ulaşım sorununu halletmeleri, Sümela Manastırı'nı biraz daha öne çıkartmaları ve Akyazı'ya iyi bir stat yapmaları gerektiğini anlatan Bayraktar, ''Trabzonspor'u Türkiye'de mutlaka şampiyon yaparak, Trabzon'u istediği yere getireceğiz'' dedi.
-Maliye Bakanı Şimşek-
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Trabzon'a ilk olarak 2000 yılında turist olarak gittiğini söyleyerek, ''Zigana Geçidi sonrasında yediğim sütlacın tadı hala damağımda. Onun için belediye başkanımızın davetini memnuniyetle kabul ediyorum'' dedi.
Trabzon'un büyük bir değişim ve gelişim içerisinde olduğunu ifade ederek, Maliye Bakanlığı ve hükümet olarak Trabzon'un medeniyet ve kalkınma yarışında her zaman destekçisi olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini dile getirdi.
Bakan Şimşek, Trabzon'un kültürü ve tarihiyle büyük derinliğe sahip bir il olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Meclis Başkanımızından az önce şunu öğrendim, bir kolbastı oyununun 1 saatlik tenis maçına değer olduğunu öğrendim. Dolayısıyla merak ediyorum. Sergiyi de merak ediyorum. Gerçekten çok güzel bir etkinlik, hayırlara vesile olsun. Batmanlı hemşehrilerimizden de Trabzonlu kardeşlerime selam olsun.''
Konuşmaların ardından Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü, defile sundu.
''Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri''nin açılışına, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, eski bakan Faruk Nafiz Özak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Trabzon Valisi Recep Kızılcık ve Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile çok sayıda vatandaş katıldı.