TRABZON Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon'un tarihi belediye binasında ilk kez basın toplantısı düzenledi.
Trabzon’un birçok sorununa ve hazırlanılan projeye dikkat çeken Başkan Gümrükçüoğlu, 16 konuda konuştu. Gümrükçüoğlu, Meydan Projesi, Kaymakamlık binası, Karagöz Meydanı, Tarihih Vİlayet Binası, Katlı Otopark, Şehir Müzesi, Maraş Caddesi trafiği, hafif raylı sistem, Kanuni Bulvarı ve Kaşüstü kavşağı gibi projeleri değerlendirdi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı Trabzon'un tarihi belediye binasında ilk kez basın toplantısı düzenledi. Düzenlediği basın toplantısında Trabzon’un birçok sorununa ve hazırlanılan projeye dikkat çeken Başkan Gümrükçüoğlu, şunları konuştu.
MEYDAN PROJESİNİ KONUŞTU
“Tarihi bir şehre tarihi bir meydan ve tarihi bir belediye hizmeti getirmek bizim için büyük sevda idi. Hepimizin bildiği gibi 2009- 2014 döneminde birinci etap diye meydan parkını halkın hizmetine sunan bir adım gerçekleştirmiştik. İkinci etap ise bu belediye binasının ve çevre binaların aslına uygun restore edilmesi ve hemen arkasındaki alanda halka kazandırılması idi. Orada ilave mescit yapıldı. Daha fazla cemaate yer verebilmek için bir alan yapıldı. 750 kişilik ilave insanımızın beraber namaz kılabilecekleri alan haline getirildi. Burada üçüncü bir adım lazım. İskender Paşa Camisi’nden tarihi Trabzon Limanına bakan bölgenin de aynı şekilde projelendirilmesi bitmiş ve tamamlanmış durumdadır. O projenin tamamlanmasından sonra orayı da yine restore ve röleve etmek için inşa etmek için Trabzon limanına bakan bir balkon gibi halkın kullanımına açarak bu önemli projeyi tamamlamayı istiyoruz. Gayret ediyoruz bizim bütün projelerimizde önümüze sadece bütçe konusunda engeller oluyor onları da aşmaya gayret edeceğiz. Burada gördüğünüz ikinci etapta arka kısımda bulunan tescilli binaların orijinal haline dönük restorasyonu tamamlanmıştır. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanımız bakanlarımız, vekillerimiz ve belediye çalışanlarıyla basının uyarılarıyla bu tarihi şehri bir dünya ilgi merkezi haline getirmeye gayretimiz devam etmektedir. Buranın tamamlanmasıyla iş bitmeyecek. İkinci bir meydan oluşturma niyetine de gidilecek. Burası bir aks 2009’dan beri sizlere söylüyorum hemen buradan Maraş Caddesine girdiğimizde yine ben sevinerek söyleyebilirim ki Türkiye’deki, şehir müzelerinin içinde en önemlerinden biri olan şehrimizin müzesinde açılmış durumdadır.
KAYMAKAMLIK BİNASI, RESİM MÜZESİ OLACAK
Orası aslında bir kültür aksının devamı olacaktır. Hemen şuan da Kaymakamlık binası olarak hizmet etmekte olan tescilli binanın ise bizzat talebinde bulunuyoruz. Orada ki Kaymakamlık Binasının yeni hizmet binasına taşınması ile orası da müze haline getirilebilir. Resim müzesi haline getirilebilir. Hemen üstte Trabzon Müzesi var. Trabzon Müzesi de daha geliştirilebilir. Orada çok büyük hizmete imza atmak istiyoruz.
KARAGÖZ MEYDANI
Karagöz Meydanı’nı bu şehre tekrar kazandırmak istiyoruz. Bunun için büyük bir fedakârlığın içine girdik. Karagöz Meydanı için oradaki okulu milli eğitim bakanımız ve maliye bakanımız ile görüşerek biraz daha batıya bizim TOKİ’den satın almış olduğumuz yere taşımayı taahhüt ettik. Anahtar teslimi aynısı ile hemen yanında olan öğretmen evini o aldığımız bölgeye yapacağız. Onu da Millî Eğitimizi düşünerek Bakanımız İsmet Yılmaz ile konuştuk. Bakanımız 80 yataklı öğretmen evini 150 yataklı yapacaksınız demesiyle oranında okulu ve öğretmen evini daha batıdan satın aldığımız alana taşıyarak Karagöz Meydanı’nı bu şehre kazandıracağız. Ben şunu söyleyeyim bu arada hizmetler her zaman ilk anda dikkat çekerler ama şehirler büyük kazanım alır. Bu şehir tüm özellikleriyle ve katkılarıyla hiç kimse kendi şehriyle erinmesin gurur duysun.
TARİHİ VİLAYET BİNASI
Tarihi vilayet binasına gelelim. Bana göre Büyükşehir binasından sonra oranın Ortahisar İlçe Belediye binası olmasını çok istedim. Birkaç kere de teklif ettim. Hadi bu olmadı dediysek valilik vasfı taşıyorsa tarihi valilik binasını ihya edelim. Şehrin valisi ve vali muavinleri orada yerini alsınlar. O zamanda Kültür ve Turizm Bakanlarımız buna pek yaklaşmadı. Daha doğrusu orada hizmet vermekte olan kültür turizm müdürlüğünün bağlı olduğu müdürlük yanaşmadı. Ama bu şehir bunu sağlamalı. O tarihi vilayet binasını hakikaten temsil manasında orayı ihya etmeli. Vali bey ve muavinleri orada hizmet etmeye devam etmeli diye düşünüyorum.
TRABZON’U ORTAYA ÇIKARMAK İSTİYORUZ
Tarihi Trabzon’u ortaya çıkarmak istiyoruz. Buna yönelik tüm tarihi surların röleve tamamlanmış bulunmaktadır. Sessiz sedasız ihalesini yaptık. Röleve bittikten sonra bu şehri hakikaten bir rüya şehir haline getirmeye devam edeceğiz. Bundan sonra Zağnos ve Tabakhane Surlarının iç dizaynı ve yürüyüş yolu yapılmak için düzenlenmesi ve oranın tekrar ışıklandırılmasını sağlayacağız. Bir kez ışıklandırdık kablolar çalındı. Şimdi röleve çalışması bittikten sonra tekrar ışıklandıracağız.
KATLI OTOPARK İHALESİ 17 EKİM’DE
Ortahisar Hacıkasım’da ki otoparkın projesi tamamlanmış durumda. Otoparkın ihalesi de bu ayın ardından 17 Ekim’de yapılacak. Büyük bir rakam ödedik zannediyorum 25 milyon lira ödedik. Vatandaşların iyiliği için. Bu şehirlerin en önemli ihtiyaçlarından biridir. 5 adet bodrum kat ve bir ve ikinci katlardan oluşuyor otopark projemiz. Şehir için, şehrin geleceği için. Vatandaşlarımızdan araçlarını otoparklara bırakmasını istirham ediyorum. 50 bin TL, 100 bin TL aracı bulunanlar 5 TL otopark parası vermesi lazım. Bu bilinçte bu kültürde olması lazım... Boş otoparklarda görmüyor değilim. Bu otopark tanjant yolunun altını da kapsayacak. Kapasitenin tümünün kullanımına azami gayret gösterdiğimiz bu gibi yapılarda otopark kullanma kültürünü özellikle beklediğimi istirham ediyorum.
TRABZON 81 İL İÇİN DE EN BÜYÜK YOL AĞINA SAHİP İLDİR
100 trilyon borç aldık. İller bankasından aldığımız bu kredi ile Cumhuriyet tarihinde Trabzon’da olmayan kadar bir yol atağı yaptık. Bunun 50 trilyonu beton yola 50 tonu diğer yollara ayırdık. Trabzon 81 il içinde en büyük yol ağına sahip ildir. Bu karayolları ağı dışındaki yolları kapsamaktadır. 22 bin kilometrelik yol ağına sahibiz. Geçen yıl yaptığımız 100 trilyonluk yol Cumhuriyet tarihinde olmamış bir iştir. Bugüne kadar ki en fazla yol masrafı 2013 yılı itibarıyla 50 trilyondur. Biz sadece yola 100 trilyon harcadık. Şimdi de bunu ödüyoruz. Bu 100 trilyonluk yolla 500 kilometrelik yol yaptık. Bu yollar bizim şehrimiz için büyük farklılık gösteriyor.
İSTİNAT DUVARLARINA 16 TRİLYON LİRA
Geçen yıl bizim istinat duvarlarına harcamış olduğumuz para 16 trilyondur. Bu bakımdan bizim şehrimizle iftihar ediyoruz. Olmasın dümdüz yerde olsaydık demiyoruz. Biz şehrimizi seviyoruz. 100 trilyonu harcadık bu sene başka bir şey yapmadık demedik. Biz 310 bin ton asfalt yaptık. İmkânlarımızı çok çok zorladık. Ama hizmet etmeye devam edeceğiz. ŞEHİR MÜZESİ 2. Meydan oluşturma işine girilecek. Burası bir aks… Maraş Caddesine girildiğinde Türkiye’de ki şehir müzelerinin içinde en önde gelenlerinin birisi… Şehrimizin müzesi hizmete açılmış bulunmakta. Geçmişte kayıtları incelediğimde 2002’de vaat edilen şehir müzesi, Trabzon’un gayretleri ile birlikte 2017 yılında hizmete girdi.
MARAŞ CADDESİNİN AÇIKLAMASI DİKKAT ÇEKTİ
Ben hem mühendis hem de tıp doktoru diplomasını taşıyan birisiyim. Sizde bu şehirde yaşıyorsunuz bende. Maraş Caddesi ne kadar bir yer… 384 metre… Ben 2009’dan beri kadar mülki idarelerden istediğim bir tek şey var. 400 metre caddede ki trafik kontrollünü yapın. Bu yasal vazifenizdir, şehir için yapabileceğiniz en güzel hizmettir. Ama bir arkadaşımız çıkıp ben bir senedir bakmadım şimdi bakmaya başladım düzelmeye başladı. Özrü kabahatinden büyük. Herkes vazifesini yapacak. Ben kaldırımın dışında yolda olan araca ceza yazar, çeker gidersem bu mahkemeden geri dönüyor. Maraş Caddesinin trafiğe kapatılma lüksü yok. Allah aşkına, hesapla kitapla mı hareket edeceğiz. Şuan da Maraş Caddesine nerede araç giriyor. Cumhuriyet Caddesinden gelen araç Maraş Caddesine gelerek güzergâhı takip edip köprü altına gidiyor. Uzunsokak’tan geliyor Maraş Caddesi istikametinden köprü altı durağına gidiyor… Eğer biz Maraş caddesini bu şekilde kullanan araçları orayı trafiğe kapatacak olursak, Sahilde ki Çömlekçi’de ki kavşağa gidecek şekilde tünele yönlendirirsek, aynen Yavuz Selim Bulvarına yönlendirecek olursak bir gün sonra değil birkaç saat sonra buraya binlerce insan toplanır camları kırmaya başladığını görürüz. Kısacası bu yolu trafiğe kapatmak diye bir lüksümüz yok… Hakikaten böyle.. Akmasının sebebi nedir? Herkes vazifesini yapacak arkadaş.. Benim trafikten istediğim, Maraş Caddesinde araç park etmesini önlemesi. Onun açıldığı yer olan Meydan Parkının etrafından araç park edilmesini önlemesi… Bu UKOME kararlarında var mı var. Maraş Caddesinde tıkanıklığı yapan kim.. Dolmuş durakları var değil mi? Bir durakta 2, birinde 1, birinde 3 durabilir. İhlali yapan hangi dolmuşsa, trafik gelecek cezasını yazacak. İcraen takip edecek, çekilecekse çekecek. Böyle bir şey olur mu? Yine aynı şekilde özel araçların Maraş Caddesinin iki tarafı boyunca park etme hakları var mı yok.. İstatistiki veriler önümüze koyuyor. Kardeşim burada ki 2 araçlık, 3 araçlık dolmuş durağı hakkınız varsa, o hakkı ihlal edenleri, ihlal edeni çekin.. Böylece dolmuşun ortaya koyduğu fazlalık silinmiş olur. Maraş’ın trafiğini yer altından da götürmek için proje yaptırdım ama bütün mühendislik raporları ortaya koydu ki bu olmaz. Bu hiçbir ilave çözüm götürmez.
HAFİF RAYLI SİSTEM OF’TAN BEŞİKDÜZÜ’NE!
Hafif raylı sistem o proje ekinde Maraş Caddesi Bulvarı boyunca gidecek, Yavuz Selim Bulvarı boyunca hem gidecek hem de gelecek. Akyazı Stadı’nın olduğu yerde ana istasyonundan, 3. Etapta sahil yolunu da izleyecek. Akyazı’da ki ana istasyonundan Havaalanına kadar gidecek. Bu proje bu yılın sonunda bitecek. Bittiği zaman Akyazı’dan, Havaalanına kadar olan kısmın yapım masrafı 400 trilyondur. Bunun kredilendirilip bulunması lazım. Bütün şehirde hafif raylı sistem olacak. Of’tan Beşikdüzü’ne.. Ama bunlar finansman bulundukça etap etap yapılacak.
KANUNİ BULVARI
Böyle kenti ortadan yarıp çıkan ulaşımı büyük ölçüde ve uzun vadede rahatlatacak olan Kanuni Bulvarı başka bir kentte yok. Hani diyorlar ya Ankara’ya niye gidip geliyor bu yüzden gidip geliyorum işte. Hani bir atasözü vardır ateşin zorunu kazan bilir. Biz böyle çalışıyoruz. Kanuni bulvarı bu kentin en önemli projelerinden biridir ve bitireceğiz. Trabzon’u bir Trabzon daha yapacak 24 km uzunluğundaki Kanuni Bulvarı’nda çalışmaların büyük bir hızla devam ediyor. 8’i hemzemin, 15’i köprülü olmak üzere toplamda 22 kavşağın yanı sıra 47 köprü ve 1 viyadüğün yer aldığı dev projede 7’si çift, biri tek tüp olmak üzere 8 adet tünel bulunuyor. Trabzon’u adeta inci gerdanlık gibi kuşaklayacak ve Yıldızlı mevkiinden başlayıp Trabzon-Maçka Yolu Gözalan mevkiinde son bulacak dev bulvarında çalışmalar tam gaz devam ederken, ilk 6 ila 8 km’lik kısmın 2015 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Trabzon’u geleceğe taşıyacak üç gidiş, üç geliş trafik şeridine sahip olan projede 5 metre genişliğinde sağlı, sollu yaya kaldırımı bulunuyor. Güney Çevre Yolu Projesi şudur. Bir transit yol olarak olmalı. Şehrin batısında ve doğusunda ikişer giriş şehrin merkezinde bir şehre giriş olmalı fazla olmamalı. Eski mevcut Güney Çevre Yolu üzerinden yapılacak restore çalışması yapılacak.
TRABZON LİMANI TARTIŞMASI
Endüstri yatırım adası yapılıyor. Onun önünde mendirek indirme olacak. Sürmene tarafından mendirek var. Orada lojistik merkez düşünüldü. Tersane var. Tersane liman haline dönerse olabilir olur… Ulaştırma Bakanlığı yeni limana sıcak bakmıyor. Önümüze şunu koyuyorlar. Diyorlar ki Hopa Limanı yüzde 15, Rize Limanı 15, Trabzon Limanı yüzde 25 kapasite, Giresun yüzde 10 ile çalışıyor. Daha niye taş doldurup yeni liman yapacağım diyor?
KAŞÜSTÜ KAVŞAĞI…
Kaşüstü kavşağının ödenekleri, teknik yürütme bakımından hangi düzeyde olduğunu tamamen takip eden Karayolları ihaleyi yapan kuruluştur. Bir şehir düşünülebilir ki belediye başkanı o şehrin önüne engel koyar. Şehrin halkının seçtiği belediye yöneticileri gelecek de şehrin yararına olan şeye yok diyecek. Yıl 2008.. Bende burada yokum.. Sağlık Bakanlığı müsteşarıyım. Karayolları bölge Müdürlüğü Kaşüstü Kavşağının projesini yapıyor. Niye Samsun’dan Hopa’ya kadar olan yolun sorumlusu o olduğu için… Yerelle irtibatı var mı var.. 2008’de yolluyor bu projeyi ilgili belediyesine… Belde belediyesi var orada.. Orada ki Belediyeye diyor ki imarını buna göre düzenle. Ona göre imar düzenleniyor mu yok.. orada ki kavşağın etrafında ki yerlere imar parsellerine ruhsat verilmiş, imar verilmiş. İnşaatlara başlandı. Ben o zaman il belediyesiyim. Umdem içinde değilim. 2014’e gelirken Karayolları geliyor buraya binalar çıkmaya başlıyor. O projeyi bu kez az ufaltıyor. Ama maksadı hasıl edecek şekilde ufaltıyor. Büyükşehir kurulmuş, bu yeni proje imardan geçecek. Biz Karayolları gibi, DSİ gibi, Orman Su İşleri Bakanlığının gönderdiği teknik olarak şehircilik olarak çok büyük arıza yoksa biz görüşürüz varsa önerimiz onu söyleriz yoksa meclisimizde onaylar verir…
KÖPRÜLÜ KAVŞAĞA KARŞI ÇIKTI MI?
Kim şehrin zararını düşünmüş. Bu proje bizim şehrimize geldi. O Kavşağın etrafındakiler geldi benimle görüştü. “Bu kavşağa karşı çık” denildi. Hadi tamam koydum bunları bir tarafa.. Ne var binada, “önümüz kapanıyor” Japonya’da var, her yerde var.. Katlı yollar yapılıyor. 30. Kattan ben Amerika’dan yanından köprülü yol geçtiğini gördüm. Ben saydım dedim taleplerinizi ileteceğim. Meclisten geçmeden önce 2 tane çok saygı duyduğum, oda mensubu geldi. “Biz proje yaptık” eskiz çizmiş gelmişler. Ne karşı çıkması.. Toplumun vicdanına havale ettiğim adamlar bunu diyor. Teknik olarak öbür adamlar biraz daha haklı çıktıklarını ortaya koymaları sonrasında köprülü kavşak onaylandı. O kararda ben bir şey dedim. “Bu burada onaylanmakla birlikte kim haklı çözümü ortaya koyacaksa onu mutlaka bize getirirse, biz ilgili uygulayıcı Karayollarına yollarız” Adamları çağıran, görüştüren biz değil miyiz? Bu karara rağmen yeni önerilere açık olan biz değil miyiz? Onu kamuoyunun vicdanına bırakmak lazım.
AVNİ AKER’DE SON DURUM NE?
Avni Aker.. Ailemizden aldığımızda, bizi öğretmenlerimizin yetiştirmesi ile kamu terbiyesi alıyoruz. Ülke hukuk ülkesi. Hukuktan kimse zarar görmemiştir. Akyazı kompleksi yapılırken bu işin protokolle dört tarafı var. Gençlik Spor Bakanlığı, TOKİ, Yolları işleyecek olması münasebetiyle Karayolları ve Trabzon İl Belediyesi.. Bu protokol gereği iş ve işlemler tesis edildi… O işi 18 uygulaması, imara yerleştirilmesi, planlaması programlanması yerinde biz varız. Kimse cebinden bir şey harcamıyor. Millet yapıyor.. Bu protokolde ne var? Akyazı Komplesi tamamlandı mı? Tamamlandı. Burada ne olacak şu olsun, bu olsun, herkes fikrini yazdı çizdi önerdi… Ben neyim şehrin belediyesiyim. Ben nasıl yıkacağım Avni aker7i. Patronu var dimi, mülkiyetin sahibi, Topu Konut İdaresi.. 300 trilyon harcadı. Karşılığında Avni Aker ve Akçaabat Stadı verilmiş. Buranın tapusu TOKİ’de.. Bana ne dendi. Üstüme vazife olmadığı tasarım yaptım. Emlak Konutla Tasarım yaptık. Müthiş bir tasarım… Yaptırdım getirdim kime verdim. 10-15 gün önce TOKİ’ye.. Al kardeşim buyur. Ben bunu sana takdim etmekle birlikte sen bunu kamu kurum ve kuruluşları ile görüş. Trabzon’un kanaat önderleri ile görüş… Tamam tamam, mutabakat eyvallah… Sen istiyorsan, yaz bana yıkayım.. İçinde ki demirleri versen burayı 100 kişi yıkmaya razı olur. İstersen ben yıkayım, yap benle protokol. İster valilik ile birlikte yık… İster kendin ihale et yık.. Sayın Ergun Turan’da bana, “Orhan ağabey, biz orayı kendimiz zorlanacaksak YİKOP ile yıkalım” Bende gönlüm rahat olarak teşekkür ederek, diğer kentsel dönüşümleri konuşarak ayrıldık. Ondan sonra orayı bana vermeyecek ki malım sahibi o… Ayasofya’nın altında ki 3 tane dükkanı bana parayla sattı. 5,5 trilyon.. Avni Aker’in olduğu yerde ne tasarlarsa mülkiyetin sahibi..
ERDOĞAN’IN AYAKBASTI PARASI CAM FANUSTA
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan F. Gümrükçüoğlu, restore edilen binayı gezdirirken Trabzon’a ait eski hatırası olan bazı eserlerin de sergilendiği görüldü. Burada en özel yer ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gümrükçüoğlu’nun ilk belediye başkanlığı döneminde yaptığı ziyarette verdiği 20 TL olarak göze çarptı. Olayın hatırasını da anlatan Başkan Gümrükçüoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Belediyeyi ziyaretinde dönemin bakanı Faruk Özak tarafından kapı kapatıldığı, “Öyle bahşiş vermeden girmek yok” dediğini aktardı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da cebinden çıkardığı 20 TL’yi, Başkan Gümrükçüoğlu’na verdiği kaydedildi. Başkan Gümrükçüoğlu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği bu parayı saklayarak bugün cam fanus içinde sergiliyor