Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
Trabzon’da Ekmeğe Zam Geldi. MEYDAN'DAKİ VİYADÜK ALTI DİNLENME ALANI OLACAK TRABZON “MARKAYA DAİR HER ŞEYİ” BU KONGREDE KONUŞACAK ORTAHİSAR BELEDİYESİ’NDEN SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE VE İKLİM İÇİN SOMUT ADIM Başkan Ekim, Ortamahalle’yi Geleceğe Taşıyan Öğrencilerle Makamda Bir Araya Geldi MAHALLE MAHALLE BULUŞMA: BAŞKAN OSMAN NURİ EKİM BU KEZ YILDIZLI’DAYDI OSBÜK Heyeti Trabzon'da. GENÇLİG LİSELER ARASI FUTBOL TURNUVASI BAŞLADI TESOB BAŞKANI KARA'DAN ZİYARETLER IŞIKLAR PLATFORMUNDAN TEŞEKKÜR MESAJI Trabzon iş insanları heyeti Bakü Büyükelçiliğini ziyaret etti YENİMAHALLE’DE ALTYAPI DENETİMİ AKÇAABATTA TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR Çarşıbaşı’ndan istifa çağrısı ÇİFTÇİ EĞİTİMLERİ SÜRÜYOR AK Parti Akçaabat İlçe Teşkilatı’ndan Ankara Çıkarması BAŞKAN KAYA, ORTAHİSAR BELEDİYESİ’NİN ÇALIŞMALARINI ANLATTI TİYATRO FESTİVALİ YOĞUN İLGİYLE DEVAM EDİYOR Bölge gıda sektörü TTSO öncülüğünde Bakü’de Akçaabat Fen Lisesi’nde “İçimizden Başarıya Giden Yol” Etkinliği Düzenlendi
IŞIKLAR PLATFORMUNDAN TEŞEKKÜR MESAJI
IŞIKLAR PLATFORMUNDAN TEŞEKKÜR MESAJI
 
AKÇAABATTA TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR
AKÇAABATTA TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR
 
GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI ÜNİVERSİTE DE
GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI ÜNİVERSİTE DE
BAYBURT’UN BEREKETLİ TOPRAKLARINI SU İLE BULUŞTURUYORUZ
 

BAYBURT’UN BEREKETLİ TOPRAKLARINI SU İLE BULUŞTURUYORUZ

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: “Son 23 yılda Bayburt ilimizde 12 adet baraj, 10 adet gölet, 12 adet sulama tesisi, 3 adet HES, 1 adet içmesuyu, 2 adet Arazi toplulaştırma ve 62 adet taşkın kontrol tesisi olmak üzere toplam 102 tesisi tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk.”

7 Şubat 2026 Cumartesi 06:19
Yazdır

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

Son yıllarda etkileri güçlü şekilde hissedilen küresel ısınma ve iklim değişikliği suyun ve su yapılarının önemini her geçen gün daha da artığının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, ’İklim değişikliğinin etkisiyle suyun zamansal ve mekânsal dağılımında yaşanan belirsizlikler ve aşırılıklar suya bağlı afetlerin hem sayısında hem etkinlik alanında hem de şiddetinde artışlara sebep olmaktadır. Bu çerçevede başta depolama tesislerimiz olmak üzere inşa ederek ekonomik ve sosyal yaşama kazandırdığımız tüm su yapıları kritik bir öneme sahiptir.

yazı görseli olabilir


Özellikle kurak periyotlarda vatandaşlarımızın ve tüm sektörlerin en büyük güvencesi olan depolama tesislerimiz büyük önem taşımaktadır. Havza özelliklerine göre planladığımız su depolama tesisleri, tüm sistemin sigortası olarak su çevriminin en önemli halkasını teşkil etmekte hem kuraklık hem de taşkın gibi ekstrem hidrolojik olaylar karşısında toplumsal ve ekonomik direnci artıran hayati altyapı tesisleri olarak öne çıkmaktadır. ‘’dedi.

Suyu depolamak kadar önemli olan bir diğer husus, suyu asgari kayıpla son kullanıcısına iletmek olduğunu ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, ’Bu çerçevede, suyun ülkemizde ve dünyada en çok tüketildiği sektör olan tarım sektöründe hayata geçirdiğimiz modern uygulamalarla bu alanda önemli ilerleme kaydedilmiştir. Özellikle basınçlı borulu sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, yapay zeka destekli sulama otomasyonu uygulamaları ve elektronik ölçüm sistemi (sayaç) takılan sulama tesisi sayısının artırılmasıyla suyun verimli kullanımı adına çok önemli adımlar atıldığını belirtti.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA,’ Günümüzde suyla alakalı meselelerde madalyonun bir yüzünde kuraklık varken diğer yüzünde taşkınların yer aldığını belirterek. Suyun verimli kullanımı ne kadar önemli ise taşan suların kontrolü de o denli önemlidir. Bu çerçevede sayılarını hızla artırdığımız yenilikçi taşkın kontrol tesislerimiz ve taşkın erken uyarı sistemlerimizle taşkın zararlarının asgariye düşürülmesi hususunda önemli başarılar elde ediyor, rekor denilebilecek nitelikteki yağışlarda can ve mal kayıplarının önüne geçiyoruz. ‘’dedi

Son 23 Yılda Bayburt’ta 102 Tesis Tamamlandı

Son 23 Yılda Bayburt’a önemli su yatırımları kazandırdıklarını ifade eden Genel Müdür Balta, “2003-2026 yılları arasında Bayburt ilimizde 12 adet baraj, 10 adet gölet, 12 adet sulama tesisi, 3 adet HES, 1 adet içmesuyu, 2 adet Arazi toplulaştırma ve 62 adet taşkın kontrol tesisi olmak üzere toplam 102 tesisi tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Bu tesislerimizin toplam maliyet ise, 20.816.762.878 TL’dir.

Baraj ve Göletlerle Sularımızı Depoluyoruz

Son 23 yılda inşa edilen baraj ve göletlerle suları depolamaya devam ettiklerini kaydeden Genel Müdür Balta, “İçinde bulunduğumuz iklim koşullarını göz önünde bulundurursak suyun her damlası bizim için çok kıymetli. Bayburt ilimize son 23 yılda inşa ettiğimiz, Erikdibi, Pınargözü, Demirözü, Mehmet Aslan, Kırklartepe, Çayırözü, Kitre, Konursu, Sarımeşe, Soğukgöze, Taht ve Uluçayır barajlarının yanı sıra Eymür, Gökçedere, Danişment, Dövmekaya ve Kurugüney, Sakızlı, Saraycık, Suludere, Uğrak ve Yukarı Pınarlı göletleri ile birlikte 106,33 milyon m³ depolama hacmine ulaştık.” dedi.

Bereketli Toprakları Su İle Buluşturuyoruz

Bayburt’ta bereketli toprakları için modern sulama tesisleri inşa ettiklerini belirten Genel Müdür Balta, “DSİ olarak İnşa ettiğimiz baraj ve göletlerin faydaya dönüşmesi için eş zamanlı olarak modern sulama tesisleri inşa ediyoruz. Bayburt ilimizde Tamamlanan 12 adet sulama tesisi ile 16,438 ha, devam eden 7 adet sulama tesisi ise kısmi olarak 1,584 ha, toplamda ise 18,022 ha alan sulamaya açılmış ve yıllık 1,838,254,200 TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. Kuru tarımdan sulu tarıma geçen çiftçilerimizin böylelikle ürün yelpazeleri de genişlemiştir.

Bayburt’ta Derelerde Hummalı Çalışmalar Var

Bayburt’ta taşkın kontrol projeleri ile birlikte dereleri daha güvenli hale getirdiklerini kaydeden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Hepimizi derinden sarsan, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden, taşkınlarla mücadele etmek için son 23 yılda tamamlanan 62 adet taşkın koruma tesisi ile Bayburt şehir merkezi, 82 adet yerleşim yeri ve 4.938 hektar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. İnşaat/yatırım safhasında ise 21 adet taşkın koruma tesisi bulunmaktadır. Değişen iklim koşulları başta olmak üzere çeşitli sebeplerle oluşabilecek her türlü taşkını kontrol altına alabilmek için projeler üretiyoruz” dedi.

Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme ile Sağlanan Faydalar Çiftçimizi Memnun Ediyor

Genel Müdür Balta şöyle devam etti: “Bayburt’ta tamamlanan 2 adet arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme faaliyetleri kapsamında 35,651 ha alan tescilli yapıldı. Bununla birlikte yıllık 278.077.800 TL zirai gelir artışı sağlandı. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinden faydalanan çiftçilerimizin memnuniyetini takip ediyoruz. Bir zamanlar bu projelere ‘ön yargı’ ile yaklaşan çiftçilerimiz, başarılı uygulamaları ve toplulaştırmanın faydasını gördükçe, teşekkürlerini iletiyorlar. Sahadan aldığımız bu geri dönüşler doğrultusunda yeni projeler üretmeye devam ediyoruz. ”

“Taşkın Erken Uyarı Sistemleri” Aşırı Yağışlarda Aktif Olarak Kullanılıyor

Bayburt İlimizde taşkınlarla mücadelede önemli bir rol oynayan yenilikçi projelere ve taşkın erken uyarı sistemlerine de değinen Genel Müdür Balta, “Taşkınlarla mücadelede, yukarı havzadaki su seviyesinin yükselmesinin tespiti, Vatandaşların can ve mal kaybını önleyebilmek adına, hayati bir önem taşıyor. DSİ olarak bu konuda da adım attık ve pilot bölge seçtiğimiz Doğu Karadeniz’de Bayburt’ta 2, Gümüşhane’de 5, Giresun’da 49, Rize’de 35, Trabzon’da 34 olmak üzere, toplam 125 adet taşkın erken uyarı sistemi kurarak işletmeye aldık. Şu anda bu sistemlerimizi aşırı yağışlarda aktif olarak kullanıyoruz. Aynı zamanda yapısal tedbirler kapsamında riskli derelerimize geçirgen tersip bentleri, moloz bariyerleri ve sel tırmıkları inşa ediyoruz. Doğu Karadeniz’de uyguladığımız ve aşırı yağışlarda başarıyla çalışan bu projelerimizi yurt genelinde de yaygınlaştırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Suyumuzdan Aldığımız Güç Enerjiye Dönüşüyor

Bayburt’ta son 23 yılda 3 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alındığını ifade eden DSİ Genel Müdürü Balta şöyle devam etti, “Bayburt’ta suyumuzu enerjiye dönüştürüyor ve ülkemizin enerji ihtiyacına yönelik elimizi taşın altına koyuyoruz. Bayburt ilimizde işletme halinde bulunan 3 HES tesisimizin kurulu gücü 26 MW, yıllık enerji üretimi ise 101 milyon kWh’dir.

2025 Yılında 11 Adet Tesis Tamamlandı

DSİ Genel Müdürlüğü olarak Bayburt İlinde 2025 yılında toplam maliyeti 900 milyon TL olan 11 adet tesisi tamamladıklarının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 2025 yılında Bayburt ilinde 2 adet gölet, 1 adet sulama tesisi, 8 adet taşkın koruma tesisi tamamlanarak aziz milletimizin istifadesine sunulmuştur.”

Genel Müdür Mehmet Akif Balta; “Biz DSİ olarak suyla alakalı tüm alanlarda su vatandır anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyor, suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında hiçbir fark görmüyoruz. Kullandığımız her damla suyu son damlasıymış gibi kullanmamız’ tavsiyesiyle sözlerimi noktalıyorum.” dedi.

Anahtar Kelimeler: DSİ, Genel, Müdürü, Mehmet, Akif, Balta, “Son, 23, yılda, Bayburt, ilimizde, 12, adet, baraj, 10, adet, gölet, 12, adet, sulama, tesisi, 3, adet, HES, 1, adet, içmesuyu, 2, adet, Arazi, toplulaştırma, ve, 62, adet, taşkın, kontrol, tesisi, olmak, üzere, toplam, 102, tesisi, tamamlayarak, vatandaşlarımızın, hizmetine, sunduk”
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1912 2340 yolcusuyla ilk yolculuğuna çıkan Titanik transatlantiği, Newfoundland'ın güneyinde bir buzdağına çarparak battı, olayda 1.513 kişi öldü.
1918 Ağrı'nın kurtuluşu.
1921 İsyancı Ahmet Anzavur, Biga yakınlarında öldürüldü.
1920 Sacco ve Vanzetti adlarındaki iki İtalyan göçmeni, Massachusetts'te cinayet ve gasp suçlarıyla tutuklandılar. Yedi yıl sonra suçlulukları konusunda derin şüpheler mevcutken idam edilmeleri Amerikan adalet sisteminin bir ayıbı olarak kalmıştır.
1922 Kanadalı bilim adamları Frederick G. Banting ve Charles H. Best, şeker hastalığına karşı kullanılan insülini buldu.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur