Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
Çankaya’dan 19 Mayıs Mesajı AKÇAABAT’TA OT FESTİVALİ YAPILDI AKADIM Projesi – Meslek Lisem Geleceği Soluyor! ÖNCE PAZARCIK KARAKOLU KAPATILDI Trabzon Turizm Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi 19 MAYIS’TA ATATÜRK KÖŞKÜ GENÇLERE ÜCRETSİZ BAŞKAN GENÇ'TEN 19 MAYIS MESAJI CHP'DEN SEBAT'A TAM DESTEK 19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMI BAŞKAN GENÇ: KENDİNİZİ GELECEĞE DONANIMLI HAZIRLAYIN DERECİK BELDE YA DA İLÇE OLUR MU? Trabzon Üniversitesi’nden Büyük Atılım: İki Yeni Fakülte Kuruldu! PAZARCIK KARAKOLU KAPATILDI “Turizm Fakültesinin sektöre büyük katkı sunacağına inanıyoruz” İLÇE BAŞKANLARI ANKARA DA BAŞKAN VEKİLİ GÜLAY, TEMSİLİ ASKERLİK TÖRENİNE KATILDI CHP Akçaabat Kadın Kolları Eczacılar Gününü Kutladı. AKTAŞ’TAN SİVRİKAYA’YA ZİYARET TİCARET ÖZGÜNEŞ’LE BEREKETLENDİ SGK İl Müdürü Akbay'dan TESOB’a ziyaret
AKÇAABAT’TA OT FESTİVALİ YAPILDI
AKÇAABAT’TA OT FESTİVALİ YAPILDI
 
ÖNCE PAZARCIK KARAKOLU KAPATILDI
ÖNCE PAZARCIK KARAKOLU KAPATILDI
 
CHP'DEN SEBAT'A TAM DESTEK
CHP'DEN SEBAT'A TAM DESTEK
BAŞKAN ŞENTÜRK GÜNEBAKIŞ'A KONUŞTU
 

BAŞKAN ŞENTÜRK GÜNEBAKIŞ'A KONUŞTU

Dönüşüm krediye takıldı

6 Ekim 2020 Salı 18:59
Yazdır

Pandemi döneminde Akçaabat şoför esnafına zorla kredi aldıracaklar

günebakış: Trabzon- Akçaabat- Mersin dolmuş dönüşümü birinci aşamasında; 583 minibüs ya da dolmuş sahibinden 400’ü noterden vekâlet vererek ‘Biz yeni dönüşüme geçmek istiyoruz’ dediler.

Size göre UKOME daha önce defalarca “yeni sisteme geçmeyenler hatlarda çalışamayacak. Araçları devre dışı bırakacağız” şeklinde tehdit ettiği için noterden imza toplandı. Öyle ya da böyle birinci aşama geçildi. İkinci aşamada Abdullah Sevim’in başkanlığını yaptığı minibüsçüler kooperatifi genel kurul yaparak yetki istedi. 583 dolmuşu olan Mersin- Trabzon hattındaki kooperatifin meğer 200 civarında üyesi varmış. 380 civarında dolmuşçu üye değil. Kooperatif 200 civarında üyesiyle toplanarak 583 dolmuşçunun geleceğine karara verdi. Üstelik bu genel kurulda 50 civarında ret oyu vardı. 60 civarında üye genel kurula katılmadı. Bütün kararlar 100 oyla geçti. Yani 583 dolmuşun dönüşümüne sonuç itibarıyla 100 dolmuşçu karar verdi. İkinci aşama da geçilmiş oldu. Üçüncü aşamada kooperatif bu dolmuşçulardan yani noterden imza veren 400 dolmuşçuya “şahsi” kefaletinizi kooperatife vereceksiniz kooperatif sizin adınıza bankadan borçlanacak.” dedi. 40 otobüs 25 midibüs alınacak. Eldeki araçlar ve plakalar bitecek. Her birine 12-14 arası ortak yapılacak. Geldik dördüncü aşamaya. Banka kredisi için minibüsçüler kooperatife vekaletlerini verdi mi? Genel kurul sonrası 100 kişinin aldığı bankaya kredi kullanmaya onay veren kaç minibüsçü var?

Ali Şentürk: Genel kurul 206 kişiyle yapıldı. 50 kişi karşı çıktı. 60 kişi katılmadı 100 kişiyle bu kararı aldılar ve 583 dolmuş sahibi kredi kullanma yetkisini bize verecek dediler. Biz de onların adına adam başı 100 bin lira kredi kullanacağız dediler.  Bildiğiniz gibi bu karar geçti.  Genel kurulda 35 milyonluk yetkiyi kavgalı bir biçimde aldılar. Biz, genel kurulda konuşmalarımızı yaptık. Esnafın mağdur olacağını, borcun altından kalkılamayacağını söyledik. Bu kooperatifler değnekçi zihniyetiyle yönetildiği için oradaki gelen üyeler ve esnaf karşı çıkamıyor. Sıradan atarlar beni diye ses çıkartamıyorlar. İnsanlar ellerini tehditle kaldırdılar. Yöneticiler üyelere bakıp oy kaldırıyor. Ortaklık şartı olmayanlar bile geldi oy kullandı. 102 kişiyle yetki aldılar ancak ne kadar müracaat etmişlerse de hiçbir banka kredi vermedi.

Bankalar hiçbir güvence yok diye araç sahipleri için kooperatife kredi vermiyor. Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğüne kadar gidildi ancak olumsuz cevap verildi. Kooperatif bu güne kadar hiç kar etmedi ve kredi alamadılar.

günebakış:Peki kooperatif kredi alamıyorsa genel kurul boşa çıktı demektir. Şimdi ne yapacaklar? Ali Şentürk: Şimdi diyorlar ki kooperatif onayını aldıktan ve kredi alamadıktan sonra da esnafları toplayıp 10’ar 10’ar 5’er 5’er bankaya gidelim krediyi bireysel olarak kefaletlerinizle çekin. 100’er bin lira çekin ya bizim İBAN’ımıza ya da OTOKAR’ın İBAN’ına atın diyorlar.

OTOKAR kararını 8 ay önce verdiler. Kooperatif OTOKAR’la bir şekilde anlaşma yapmış gibi gözüküyor. Büyükşehir’e bunu bildirdiğimizde biz karışmayız diyorlar. 35 milyon krediyi onaylatıp da bireysel krediye dönmelerine rağmen esnaf yanaşmıyor. günebakış: Peki şimdi minibüsçüler 100’er bin lira kredi çekip kooperatif hesabına yatıracak öyle mi? Banka o insanlara nasıl kredi verecek? Yüzde kaç faizle verecek? Ali Şentürk: Kesinlikle kredi verilmez. Esnaf bu pandemi döneminde gidip kredi alıp da 12 kişilik otobüse ortak olmaz. Ama Büyükşehir ne yazık ki bu olmazı göremiyor. Şu anda bankaya bireysel kredi için gitmeyen esnafa baskı yapıyorlar. Borç alsınlar diye. Bunu alsınlar diye de Büyükşehir de bir karar daha alıyor. Yani bu işi ortak yapıyorlar. Bu işin vebalinden korkmuyorlar. günebakış:Size göre Akçaabat’ta bu dönüşüm bu şekliyle olur mu? Ali Şentürk: Ben inanmıyorum hiçbir esnaf 100 bin lira kredi çekip git beni sonu belli olmayan otobüse ortak yap demez. Akçaabat esnafı bu yanlışa düşmeyecek. Hep beraber göreceğiz.

Üstelik Trabzon’da gerçekleştirilemeyen dönüşüm Akçaabat’ta neden baskıya döndü? Trabzon’daki esnafa kredi kullandırılamıyor da Akçaabat’taki esnafa neden zorla kredi kullandırtmaya çalışılıyor. Bunu da anlamak mümkün değil. Ben tekrar şunu ifade ediyorum. Bu bir trafik düzenlemesi değil rant işi. Net biçimde gözüküyor.” dedi

 


Anahtar Kelimeler: Dönüşüm, krediye, takıldı,
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1792 New York Borsası kuruldu.
1874 Norveç, İsveç'ten ayrılarak bağımsızlığını ilan etti.
1902 Yunanlı arkeologlar, Antik Çağ'ın mekanik analog bir bilgisayarı olarak kabul edilebilecek Antikythera düzeneği toprak altından çıkardılar.
1928 Türkiye Cumhuriyeti Hıfzısıhha Müessesesi kuruldu.
1940 2. Dünya Savaşı: Alman Orduları Belçika'yı işgal ederek Brüksel'e girdi.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur