Son dönemde, Akçaabat Belediye Başkanlığı tarafından bölgeyi ticari olarak daha işlevsel bir alana dönüştürme planları yapıldığı; bu planların balıkçı esnafımızla gerekli istişareler sağlanmadan yürütülmeye çalışıldığı gözlemlenmektedir. Bu kapsamda, bir gecede alınan ani yıkım kararları ve uygulamaya konulmak istenen projeler, esnafımızın mağduriyetine yol açacak şekilde oldubittiye getirilmektedir.
Barınakların yıkılmasının gerekçesi olarak, TİSKİ (Trabzon İçme suyu ve Kanalizasyon İdaresi) tarafından alandan atık su (kanalizasyon) borusu geçirileceği ileri sürülmüştür.
Ancak TİSKİ ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Ahmet Metin Genç ile mağdur esnafımızca yapılan görüşmelerde, borunun balıkçı barınaklarının arka kısmındaki 4-5 metrelik alandan veya yoldan geçirilebileceği belirtilmiştir. Ayrıca Sayın Ahmet Metin Genç, “balıkçı esnafımızın mağdur edilmeden, istişare ile bir çalışma yapılabileceği; aksi durumun ise söz konusu olmayacağı” yönünde görüş bildirmiştir.
Büyükşehir Belediye Başkanının mağduriyete yol açmayacağına dair söz vermesine rağmen AKÇAABAT Belediye’sinin böyle bir karar alarak balıkçı esnafımızı telafisi mümkün olmayan zararlar ile karşı karşıya bırakmıştır.
Ayrıca tarafımızca alınan bilgilere göre, mevcut eski deşarj sisteminin yerine biyolojik arıtma tesisi kurulması ve arıtılmış atık suyun, Akçaabat Limanı’nın kenarından denize 30 metre açıkta deşarj edilmesi planlanmaktadır.
Akçaabat, konumu itibarıyla doğal liman olarak adlandırılan ve şehir merkezine en yakın, en büyük ilçelerden biridir. Bu sebeple, atık suyun denize deşarj edilmesi çevre ve toplum sağlığı açısından ciddi endişeler barındırmaktadır.
Alınan bu barınakların yıkım kararı üzerine hukuki yollara başvurulmuş ve kooperatifteki esnafların başvurusu üzerine, Samsun Bölge İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar vermiş ve Trabzon İdare Mahkemesi de bu kararı destekler şekilde karar alarak idarenin işlemlerinin hukuka uygun olmadığını, balıkçı esnafımızın mağduriyetinin dikkate alınması gerektiğini vurgulamıştır.
Bu kararın ardından Trabzon Tarım İl Müdürlüğü tarafından valilikçe verilen yıkım kararının iptal edildiğini ilgili kooperatifimize resmi yazıyla bildirilmiştir. Buna rağmen aynı Tarım İl Müdürlüğü; Valilik vasıtasıyla Akçaabat Belediyesine encümen kararıyla barınakların 15 gün içinde yıkılması yönünde karar alınması konusunda yazı göndermiş ve bu yazıya istinaden Akçaabat Belediye Encümeni yıkım kararı alarak Kooperatifimize 15 gün içerisinde tekrar barınakların yıkılması konusunda mezkur kararı kooperatif yönetimine tebliğ etmiştir.
Bilinmelidir ki balıkçı esnafımızın yok sayılması suretiyle tekrar alınan yıkım kararı sadece balıkçı esnafını değil bizleri de oldukça rahatsız etmektedir.
Ayrıca yürütmenin durdurulması kararının hemen ardından, Akçaabat Belediye Başkanlığı, Trabzon Tarım İl Müdürlüğü aracılığıyla Kooperatif Başkanımız ve yönetim kurulu üyelerine kişi başı 113.000 TL idari para cezaları uygulamıştır. Normal şartlarda çok daha düşük olması gereken cezalar, orantısız bir şekilde artırılmış ve balıkçı esnafımıza yönelik haksız bir baskı aracı olarak kullanılmıştır.
Biz Anahtar Parti İlçe Teşkilatı olarak her daim haklı olan vatandaşımızın yanında bulunacağımızı, hizmete değil hizmet adı altında vatandaşın mağduriyetine yol açacağı malum olan projeye karşı zor günler geçiren balıkçı esnafımız ile birlikte olacağımızı da kamuoyuna saygı ile paylaşıyoruz.