“AMACIMIZ TRABZON’UMUZA FAYDALI OLMAKTIR”
Trabzon’un sevilen işadamlarından ve aynı zamanda MÜSİAD yönetim kurulu üyesi olan, siyasi kimliği ile de tanından, Akçagaz Tesislerinin sahibi Aydın Birincioğlu yatırımlarına bir yenisini daha ekledi.
Otuz yıl önce likit petrol gazı, tüpgaz tesislerini kurarak petrol sektöründe hizmet vermeye başladı. Karadeniz Bölgesinin en büyük Likit Gaz tesisini hizmete açtı. “Halka hizmet Hakka hizmettir” ilkesini benimseyerek yola çıkan Aydın Birincioğlu şimdi de ANAPET adı altında yeni bir akaryakıt dağıtım şirketi kurdu.
Aydın bey, Anapet ne zaman kuruldu ve nasıl hizmet vermektedir.
Biz şirket olarak akaryakıt işine Akçagaz Tesislerini kurarak başladık. Şirketimizin tarihi neredeyse Türkiye’nin otuz yıllık tarihine eşittir. Bu zaman zarfında likit petrol gazının revaçta olduğu vazgeçilemez bir ihtiyaç olduğu zamanda otuz yıl bu hizmeti verdik. Otuz yılın sonunda doğal gazın hızla yaygınlaşması ve elektrik dağıtımının kolay erişilebilir hale gelmesi ile birlikte likit petrol gazında pazar kaybı yaşanmaktadır. Hayatımızın her aşamasında elektrikli cihazlar kullanılmaya başlandı. 1997 yılında likit petrol gazı araçlarda kullanılmaya başlandı fakat akaryakıt dağıtım istasyonları sektörde hizmet vermeye başladığı için bizi devre dışı bıraktı. Bu durum dolayısıyla bizi sektör olarak yeni yatırımlar ve yeni pazar alanları aramaya sevk etti ve Anapet’i kurduk.
ON BİR CESUR ADAM BİR TÜRKİYE MOZAĞİYİ OLUŞTURDUK
Anapet ne zaman kuruldu?
Anapet’in 6 Haziran 2012 tarihinde lisansını alarak faaliyete başladık. Biz bu şirketi kurarken bir Türkiye mozağiyi oluşturmayı hedefledik. Amasya’dan, Adıyaman’dan Kayseri’den, Ordu’dan Erzurum’dan Elazığ’dan ve Türkiye’nin bir çok vilayetinden ortaklar alarak on bir cesur adam bu şirketi kurduk. Akçagaz gibi likit petrol gazı dağıtım şirketi olan 12 Anadolu dağıtım şirketi birleşerek Anapet’i kurduk. Bunların içinde ERGAZ, MAVİGÖL GAZ, KARADENİZ TÜPGAZ, Kayseriden ŞİRİN GAZ, Yozgat’tan SORGUN ASGAZ gibi şirketler var. Bir nevi kuvvetler birliği yaptık. ANAPET’in merkezi olarak Ankarayı seçtik ve Ankara Türkiyenin merkezi olduğu için ANAPETİ’in de merkezi olsun istedik. Şirketimiz yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile aynı zamanda şirket çalışanları ile faliyete geçmiştir. Şimdilik 21 tane bayiimizle bismillah diyerek hizmet vermeye başladık.
İsim olarak ANAPET’i seçmenizin özel bir sebebi varmı?
Biz millet olarak vatanına bağlı değerlerine büyük hassasiyet gösteren bir topluluğuz. Anapet bizlere kendi özümüzden bir isim olarak geldi. Anadolu’nun ana’sı, petrolün pet’i birleşince ANAPET ortaya çıktı ve ortaklarımızla beraber bu ismi kendi öz yurdumuzdan bir marka olarak kabul ettik. Anadolu bize göre ana’dır ve bizim şirketimizde sektörde ana olacaktır inşallah.
Anapet istasyon olarak hangi güzergâhlarda hizmet vermeye başladı?
Şimdi bu alanda hizmet veren sektörler bayilikler verir. Bu gün yol üzerinde görmüş olduğumuz bir çok akaryakıt istasyonları da böyledir. Belli şirketlerin bayileridir. Bizde ANAPET olarak bayilikler veriyoruz. Şimdilik büyük bir kısmı Akdeniz Bölgesi, Orta Anadolu Bölgesinde. Yakın zamanda bütün bölgelerimize bayilikler vereceğiz.
Adıyaman’da 3, Diyarbakır’da 4, Urfa’da 3, Sivas’ta 1 bayimiz var. Kırıkkale de, Amasya Merzifon’da var. Yakında Samsun ve Trabzon’da olacak bunları örgütlemek ve bu sistemi oluşturmak için gayret ediyoruz. Şimdilik 21 bayiimizle hizmet veriyoruz. Hedefimiz ANAPET’ in bayiilerinin hızla çoğalmasını sağlayarak inşallah ülkemizin her köşesinde , bütün yol ağlarında hizmet verebilmesidir.
Aydın Bey , İleriye dönük başka projeleriniz var mı?
Mevcut şirketlerimizin Akçagaz ve Anapet’in temelinde ortaklık yatmaktadır. Biz ortaklar güçlerimizi birleştirerek bu ortaklığın Karadeniz’den Trabzon’dan doğarak, bütün ülkemize ve dünyaya açılmasını hedefliyoruz. Bölge ve ülkemiz için çok güzel projelerimiz var. Anapet’i biraz yaygınlaştırdıktan sonra enerji alanında yeni çalışmalarımız olacak. Dünyadaki her şeyin kaynağı güneş diyerek, güneş enerjisinden elektrik üretmek için bir proje çalışması içerisindeyiz. İnşallah bunu da hayata geçirmek nasip olacaktır. Karadeniz bölgesi çok fazla güneş almıyor ama ülkemizin diğer bölgeleri mesela bir Mardin, Urfa, Diyarbakır çok fazla güneş alıyor. Biz bölge ayrımı yapmadan ,doğuludur batılıdır , demeden herkesi seviyoruz. “Yaratılanı Hoş Gör, Yaratandan Ötürü” düsturu ile hareket ediyoruz. Dolayısıyla bu bölgelerden ortaklarımız olacak ve yeni sektörlerde çok güzel işler başaracağız. Ülkemize ve milletimize faydalı olan her şeyin altında imzamız olsun isteriz.
Bölgemize ve Trabzona yatırım yapmak isteyenlere bir mesajınız olacak mı?
Karadeniz Bölgesi yakın bir gelecekte dünyadaki değişen iklim farklığından dolayı günümüzün Akdeniz’ i Antalya’sı gibi olacaktır. Bilim adamları da bunu söylüyor, günümüzde bunu gösteriyor. Bizim bölgemize her kim yatırım yapar ve bir çivi çakarsa biz minnettar oluruz. Ben aynı zamanda MÜSİAD üyesi olduğum için birlik beraberlik ve ortaklığı en iyi bilenlerden ve temsilcilerinden biri olduğumu düşünüyorum. Dolayısıyla biz yatırımcılara destek vererek güç birliği yaparak ülkemize ve bölgemize hayırlı işler yapmanın gayreti içerisindeyiz.