Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
Çarşıbaşı Belediyesi’nde maaşlar ödenemeyince Zekeriya Karaçengel sordu BAŞKAN EKİM’DEN MİTİNGE DAVET KARADAĞ – HIDIRNEBİ YAYLASI TURİZM BÖLGESİ PROJESİ İLE TURİZME YENİ BİR SOLUK Siyasi ayrım yapmadan BÜTÜN KARDEŞLERİMDENDESTEK BEKLİYORUM! OSMAN KALYONCU “HER OY ÇOK KIYMETLİ, AKÇAABAT’A SAHİP ÇIKALIM!” BAŞKAN EKİM ÇİFTÇİLERE BÜYÜK MÜJDEYİ VERDİ DSİ 22. Bölge Müdürlüğünde Çalışma Sezonu Açılış Töreni Gerçekleştirildi EĞİTİM CAMİASININ ACI KAYBI Trabzon Valiliği'nden Seçim Günü İçin Kritik Uyarı! ORTAHİSAR BİLİR GERÇEK BELEDİYECİLİK AK PARTİ'DİR YÜKSEKOKUL MÜDÜRÜ ÖĞRENCİLERLE SÖYLEŞTİ İÇLERİNDEKİ KÜTÜPHANEYİ TUVALE AKTARDILAR GENÇLİK ATEŞİAVNİ AKER’DE YANIYOR BAŞKAN EKİM 27 MART DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜNÜ KUTLADI KIZILAY’DAN KAYMAKAMA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ ÇEBİ GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ RAHMAN CAMİİ ÇEVRESİ DÜZENLENCEK SARGANA DESTANI ANITI YAPILACAK KOLYONCU'DAN DEV MİTİNG TESOB’un ahşap hediyelik eşya projesinin gelişimi Vali Yıldırım’a anlatıldı BAŞKAN EKİM'DEN BAŞKA TELEFERİĞİ SORAN YOK
AYNI SOFRAYI PAYLAŞIYOR, BİRLİKTE ORUÇ AÇIYORUZ
AYNI SOFRAYI PAYLAŞIYOR, BİRLİKTE ORUÇ AÇIYORUZ
 
MUSTAFA MECLİSTE OLMAK İSTİYOR
MUSTAFA MECLİSTE OLMAK İSTİYOR
 
GEDİKLİ, BALIKHANE ESNAFIYLA
GEDİKLİ, BALIKHANE ESNAFIYLA
Davut ÇAKIROĞLU
 

ARKA KAPI DİPLOMASİSİ

Davut ÇAKIROĞLU

2 Aralık 2021 Perşembe 16:50
Yazdır

Genellikle devletler arası ilişkilerde kullanılır bu tanım, tasvir.

Resmi kişilerin, kanalların tıkandığı durumlarda, kamuoyunun önünde olmayan kişiler ve görüşmeler yürütülerek mevcut sorunlar aşılır, aşılmaya çalışılır.

Yaygın olarak başvurulan bu yöntem üzülerek vurgulamalıyım ki günümüzde mevcut siyasetin ve siyasi partilerin genel geçer yöntemi haline gelmiş durumda.

Kamuoyu önünde partiyi temsil eden kimi kişilerin tavırlarını, kararlarını, durumlarını anlamak için hepimiz çoğu kez zorlanıyoruz.

Çözüm (çözülme) süreci bunun hazin örneklerinden biriydi.

Arka kapı diplomasisi işledi, allaya pullaya pkk ve birleşenleri Devlet ile muhattap yapıldı.

Akp'nin kuruluş süreci ve Rahmetli Erbakan hocanın, Rahmetli Bülent Ecevit'in yaşadığı süreçler..

Çok ayrıntıya girmeden günümüz siyasetinde alınan, alınmak istenen kararları, sahnede olan veya sahneye itilen aktörleri analiz etmek için  geçmişe atıf yaparak bugünü anlamaya çalışıyorum.

Dün yine bu diplomasinin işletilmesiyle bu millete kabul ettirilen bir sistem ve bu sistem sayesinde malesef yine kazanan duruma sokulan Hdp'den ülke siyaseti nasıl kurtarılır diye kafa yormak gerektiğini düşünüyorum.

Ancak görüyorum ki partiler için arka kapı diplomasisi canlı ve etkin.

Daha halk tabiriyle anlatırsak, partilerin ön kapılarından girip çıkanların politika, yön, yol belirlediğine dair endişelerimiz var.

Sanki arka kapılardan girip çıkanlar, telkinden öte talimat ile, belki oradan kamufle ettiği bazı isimleri içeri sokarak partileri yönetiyorlar.

İlk fırsatta Cumhuriyet ile, kurucu iradenin Anayasaya yansıması olan ilk 4 madde ile ilgili partilerin sorun ortaya koyması haliyle " kim yönetiyor bu partileri, kim kuruyor, kurduruyor" diye sormamıza sebep oluyor.

Ülkeyi kurtarmak vaadiyle ortaya çıkan, açılan kimi partilerin, isimlerin bugünlerde Hdp güzellemesi yapıyor olmaları, Hdp'yi meşrulaştırmak istemeleri umarım milletimizin kahir ekseriyetle gördüğü, endişe duyduğu bir durumdur..

Bizim gördüğümüz, bildiğimiz, tanıdığımız isimlerin bu konularda hassasiyeti malum, malum olmalı…

Milli duruşu ve siyasette olma nedeninin merkezinde " millet memleket" olan isimlerin de partilerinde sorun yaşaması, kolayca önlerinin kesilmesi, ilk fırsatta kızağa çekilmeleri, ihraç edilmeleri, disiplin sorunu yaşamaları ülke siyasetinin seceresi konusunda bizi endişelendiriyor.

Siyaset, millet memleket adına yapılan, kişisel beklentilerden uzak, ikbal ve istikbal kaygısı gütmeden yürütülen bir sivil toplum faaliyeti değil mi?

Biz mi yanlış biliyoruz!

Birileri siyaseti, şahsi hırsları olan bu sayede yönetilebilirliği yüksek olan, irade yoksunu kişilerin eline teslim ederek, istedikleri gibi ülkeyi yönetecekleri bir alan olarak mı görüyor?

Bu birileri partilere arka kapılardan mı girip çıkıyor?

Resmi kanallar haricinde gayriresmi bir takım hiyerarşiler var mı?

Şüphe duyuyoruz.

Onun için seçimi, oyu, kazanmayı bütün benliği, siyasetin merkezi yapan anlayışların "kullanışlı isimler", bir düşünürün tabiriyle " çok kullanışlı ahmaklar" yarattığını, talep ettiğini analizliyoruz.

Bu noktada daha öncede vurguladığım Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, " millet iradesinin tecellisi" mantığıyla, milletin güçlü iradesinin temsili noktasına taşınmalı, bu minvalde düzenlenmelidir.

Partiler; liderlerin iradesinden, liderler de şüphe uyandıran diplomasilerin çemberinden, sarmalından kurtulmalı, kurtarılmalı…

 

Köşe Yazısı Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1636 Hollanda'da Utrecht Üniversitesi kuruldu.
1812 Venezuela'nın Karakas şehri, şiddetli bir depremle tahrip oldu.
1821 Seyyid Ali Paşa sadrazamlıktan alınarak yerine Benderli Ali Paşa atandı.
1917 I. Dünya Savaşı: Çanakkale Boğazı'nın Anadolu yakasında görev yapmak üzere Osmanlı 15. Kolordusu'nun teşkili.
1915 I. Dünya Savaşı: Birinci Gazze Muharebesi
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur