Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'

Ülkü ocağı Erol Günaydın'da Tiyatro Düzenledi.

Akçaabat Ülkü Ocağı "Eyvah Anadolu" isimli tiyatro gösterisi düzenledi.

Akçaabat Ülkü Ocağı AKCAKURT tiyatro topluluğu tarafından Erol Günaydın sanat merkezinde "Eyvah Anadolu" isimli tiyatro gösterisi düzenledi.     Akçaabat Ülkü Ocağı "Eyvah Anadolu" isimli tiyatro gösterisi düzenledi.Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK Başbuğumuz Alparslan TÜRKEŞ ve Vatan uğruna şehadet şerbetini içen Şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile tiyatro gecesi başladı.  
Gecede Açılış konuşmasını yapan Akçaabat Ülkü Ocağı Başkanı Melikşah ATASOY şunları kaydetti ;" Muhterem büyüklerim, saygı değer misafirler, değerli dava arkadaşlarım. Akçaabat Ülkü Ocağı olarak düzenlemiş olduğumuz tiyatrogösterimize hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.   Sözlerime başlamadan önce belirtmek isterim ki ; Somada yaşanan acı hadiselerden dolayı, programımızın iptal edilmemesinin nedeni, çalışmalarımızın 1 ay önceden başlaması ve eğlence konulu olmamasıdır.
Soma'da Vefat eden tüm işcilere Cenab-ı ALLAH'tan Rahmet diliyorum. Akçaabat Ülkü Ocağı olarak tiyatro gösterisi düzenlemiş bulunmaktayız. Amacımız, öncelikle Akçaabat halkına bir hizmet olmakla birlikte, aziz cennet vatanımızın üzerinde oynanan oyunların bu tiyatro oyunuyla yansıtılmasıdır.  
Diğer bir amacımızda, Milli geleneklerimize, törelerimize yıllardır savaş açan, soğuk iklim bölgelerinden gelen postalama fikirlerle askerlerimize kurşun sıkan kişilerin tiyatro alanında gençliğimize şirin gösterilmesi veya kahraman ilan edilmesine karşı bir baş kaldırıştır.  
Alperenlerin sonuncularından Rahmetli Başbuğumuz Alparslan Türkeş'in yetiştirdiği neslin bir ferdi olan, aleminyum fabrikalarında şehit edilen ülkücü işci Hasan Kadıoğlu'nun şu mısraları durumu en güzel şekilde açıklamaktadır.  
Bakıyorum, bozmuşlar kutsal düzeni Yıkılmış devlet evinin hezeni Horlamışlar yurdunu milletini seven ozanı Arajman yapımcıları Kar evi kapıcıları Kürtijan perçemli sokak şarkıcıları Emek tefecileri Kırmışlar öz sanatın belini... diyerek sözlerini bize vasiyet bırakmıştı.  
Halen daha memleketimizde örflerimize ve adetlerimize uygun olmayan tiyatrolar sergilenmektedir. Tarihe dönüp baktığımızda göreceğiz ki, Ulu Hakan Abdülhamid Han Hazretlerinin döneminde, Fransa'da Paris tiyatrolarında, bir melunun sahneye koydurtmak istediği, Peygamber Efendimiz'e hakaret içerikli piyesin, Osmanlı Devleti ve Fransa arasında bir devlet krizine dönüşmüştür, Tiyatronun Fransa, İngiltere ve Amerika'da sahneye konulması bekleniyordu.  
Abdülhamid Han Fransa hükümetine karşı sert uyarılarda bulundu. Fransa Eğitim bakanlığının bazı değişiklikler yapılması suretiyle sahneye konulması yönündeki teklifide, Sultan Abdülhamidden red cevabı aldı. Korkudan titreyen Fransa kabineyi toplayıp oyunun sahnelenmemesi kararını alıp, 12 Mart 1890'da Osmanlı Dışişleri bakanlığına, Sultan Abdülhamide acilen iletilmesi başlığıyla şu telgrafı göndermişlerdir;  
'' Hazreti Hünkarın hükümetim tarafımdan alınan bu kararı, hem kendilerine, hem de Osmanlı hükümetine karşı hükümetimin dostluğunuda bir delil olarak değerlendireceğine inanıyorum. Bu karar yeniden başlayacak dostluğumuzun teminatı olur ümidindeyim.'' diyordu.  
Sonrasında bu piyes ingilterede yasaklandı, Amerikada'da sahne alamadı. Ülkücü Hareket olarak diyoruz ki,124 yıl önce devlet krizine dönüşen "tiyatro" başka konu ile beraber daha 2 ay önce, kendini çağdaş ilerici olarak yansıtan bir grup tarafından cahiliye devrine taş çıkartacak şekilde, ingilterede ve Amerikada değil, Söğütlü, Fatih Eğitim Fakültesi Mahmut Goloğlu salonunda sergilenmiştir.  
Sözlerime Ülkü Ocakları eski Genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlunun sözleri ile son vermek istiyorum. Biz toprağı saksıdan , Çileyi edebiyat kitaplarından, İşçiyi ve köylüyü sinemalardan öğrenmedik. Hepinize iyi seyirler diliyorum. Ne mutlu Türk'üm diyene dedi!''
 

26 Mayıs 2014 Pazartesi 16:06

http://www.sebathaber.com/haber/ulku-ocagi-erol-gunaydinda-tiyatro-duzenledi-4869.html