Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
AKÇAABAT ANADOLU LİSESİNDE ÖĞRENCİLER YETENEKLERİNİ SERGİLEDİ BAK'TAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI YARDIM İÇİN ANMA PROGRAMI DÜZENLENİYOR Çelebi: Trabzon’a büyük talep var, direkt seferlerin artırılmasını bekliyoruz “HALKIMIZIN İRADESİ HER ŞEYİN ÜSTÜNDEDİR” BARÜ’de tüm renkleriyle “Nevruz Bayramı” kutlandı Özdemir Başkan Yardımcısı Olarak Atandı AKÇAABAT CHP’DEN AHMET KAYA’YA TEBRİK ZİYARETİ Muhtarlar Toplandı AKÇAABAT’TA FUTBOL TURNUVASI DEVAM EDİYOR BU ŞEHRE YENİ KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ KAZANDIRACAĞIZ AVRUPA ŞAMPİYONU HAVVANUR’A MEMLEKETİ TRABZON’DA GÖRKEMLİ KARŞILAMA TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR Otomobilen Nisan Ayında Faizleri Düşürdü İMAMOĞLU’NUN SÖZLERİNE ÇEBİ’DEN YANITI ÇANKAYA'DAN 10 BAŞLIKTAN OLUŞAN AÇIKLAMA Ekrem İmamoğlu’ndan Trabzonspor'a ziyaret İYİ Parti Trabzon'dan Koray Aydın'a tam destek! BAŞKAN GENÇ’E ŞALPAZARI’NDA COŞKULU KARŞILAMA BAŞKAN EKİM ŞEHİT KABİRLERİNİ ZİYARET ETTİ
Özdemir Başkan Yardımcısı Olarak Atandı
Özdemir Başkan Yardımcısı Olarak Atandı
 
BU ŞEHRE YENİ KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ KAZANDIRACAĞIZ
BU ŞEHRE YENİ KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ KAZANDIRACAĞIZ
 
TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR
TURİZM HAFTASI KUTLANIYOR
Nizamettin BEKAR
 

MİNBERLERİMİZ

Nizamettin BEKAR

2 Eylül 2015 Çarşamba 18:33
Yazdır

Birkaç gün önce güzel şehrim Trabzon’umun tarihi camilerinden ki 1236 yılında yapılmış tarihi Ebubekir Camisinde ikindi namazını cemaatle eda eyledim.  Daha önce  de orada pek çok namaz kılmıştım. Bu tarihi camimizin enfes sanatsal değeri olan bir minberi vardır. Gördüğünüzde eminim hayran kalacaksınız.Konumla ilgili yazıyı kaleme almak bugüne nasipmiş.

Tarih ve kültür kokan Minberlerimiz…

Selçuklu dönemi camilerde minberlerimiz genellikle ağaç işlemeciliği şeklindedir. Osmanlı dönemi camilerimizde ise genellikle minberlerimiz taş işlemeciliği şeklindedir. Her iki dönem minberlerimiz enfes işlenmiş geometrik şekillerden oluşmaktadır.

Minberler Cuma namazlarında ve bayram namazlarında kullanılmaktadır. Her iki namazda da Cuma namazının farzından önce ve bayram namazının kılınmasından sonra bu her iki namazın olmazsa olmazlarından olan hutbe okunmak üzere üzerine basamaklarla çıkılan bir yerdir. Bu her iki namaz hutbe okunmadan kabul edilmesi mümkün değildir. Hutbe her iki namazın rükünlerindendir.

Dedelerimiz ninelerimiz Selçuklular ve Osmanlılar muhteşem devlet geleneklerine istinaden  inşa etmiş oldukları camilerde ki minberlerde çok mükemmel sanatsal değerleri olarak inşa edilerek insanlarımızın hizmetine sunulmuşlardır. Tarihi şehirlerimizde ki tüm camilerde bu böyledir. Hangi tarihi camiye giderseniz gidin  bu önemli tespiti sizlerde mutlaka göreceksiniz. Gidiniz tarihi  Trabzon, Bayburt, Edirne,Konya camilerine gidiniz tarihi Adıyaman camilerine gidiniz tarihi İstanbul  camilerine vb. gibi tarihi şehirlerdeki tüm camilerde dedelerimiz ninelerimiz inşa etmiş oldukları camilerde enfes sanatsal değerleri çok yüksek olan minberler inşa ederek camilerde hizmete sunmuşlardır.

Günümüzde inşa edilen camilerde ki minberlere bir bakın günümüzde inşa edilen camilerin bir sanatsal değeri olmadığı gibi ne acıdır ki cami içerisinde ki minberlerinde de herhangi bir sanatsal değeri yoktur. Acizane ben bunu günümüzde inşa edilen gitmiş olduğum pek çok camide yakinen görmüşümdür. Buradan bile dedelerimiz ninelerimiz Selçuklular ve Osmanlılarla bizlerin arasında ki güç ne kadar orantısız olduğunu eminim sizlerde anlamışsınızdır. Günümüzde iki tane taş parçasını bir araya getirmeler ve camilere minber diye koymalar başkaca bir şey yok gibi…

Tabi burada günümüzde insanlarımızın dünya ve ahrette bakış açılarında ki farklılıkta burada önemlidir diye düşünmekteyim. İnsanlarımız bu devasa Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde Kur’an ve Sünnete hizmetlerinden dolayı Rabbimiz dedelerimiz ninelerimizin izzetini ve şerefini artırmış olduğundan devletleri de çok güçlü ve hakimiyet alanları genişti. Dedelerimiz ninelerimiz Selçuklular ve Osmanlıların devasa devlet geleneklerini yansıtma adına camilerinin ve cami içerisinde ki minberlerinde sanatsal değer açısından çok yüksek değerli vardı. Bu şehrimin tarihi Çarşı camisi ve içersinde ki minber ile bugün herhangi bir mahallede inşa edilen herhangi bir cami ve içerisinde inşa edilen minber arasında yaşanılan dönemlerde ki güç farklılıkları olduğu gibi inşa edilen camilerde ve minber arasında da bu güç meselesi yüzünden  farklıklar da açık olarak ortaya çıkmaktadır.

Rabbimden niyazım yeniden Kur’ana ve Sünnete dönerek kaybetmiş olduğumuz izzet ve şerefi tekrar geri kazanalım. Bu da kendi yaşantımızı değiştirmekten geçtiğini Rabbim açık olarak Kur’anın da beyan etmektedir…

Nizamettin BEKAR/TRABZON

 

 

Köşe Yazısı Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1453 Fatih Sultan Mehmet, İstanbul adalarını fethetti.
1924 İtalya'da genel seçimleri Benito Mussolini'nin faşist partisi kazandı.
1925 Ankara Yahşihan demiryolu hattı işletmeye açıldı.
1925 Bir gün önce kapatılan 'Tanin' gazetesinin sahibi ve başyazarı Hüseyin Cahit Yalçın tutuklandı.
1928 Ankara Palas Oteli hizmete açıldı. Mimar Vedat Bey'in (Tek) tasarımıyla, 1926'da yapımına başlanan bina, çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle mimar Kemalettin Bey'in tasarımıyla tamamlandı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur